Κυβέρνηση σε αδυναμία
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Κυβέρνηση σε αδυναμία

Με την εκβιαστική σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ο πρωθυπουργός, έχοντας την αρωγή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλησε να παγιδεύσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Επεδίωξε μία συζήτηση για το ασφαλιστικό παρότι όλοι -πλην ίσως του Βασίλη Λεβέντη- είχαν δηλώσει ότι δεν είναι η Σύσκεψη το κατάλληλο όργανο, αλλά η Βουλή. Παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας -με την βοήθεια του Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος πήρε πολιτική θέση και για το PSI υπερβαίνοντας τα ειωθότα του θεσμικού του ρόλου-, συγκάλεσε την Σύσκεψη με πρόσχημα το προσφυγικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να βάλλει στην συζήτηση το ασφαλιστικό.

Μία κυβέρνηση καταφεύγει σε παρόμοια κόλπα και ελιγμούς όταν δεν είναι αρκετά ισχυρή. Ο κ. Τσίπρας νιώθει να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του λόγω των αντιλαικών ρυθμίσεων του ασφαλιστικού και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Με την πρόταση για σύσταση επιτροπής από τα κόμματα για να συζητήσει το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός επιδιώκει:

-να καταστήσει εκ προοιμίου συνυπεύθυνους και συνενόχους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

-να παρακάμψει την Βουλή. Εάν η πρότασή του γίνει δεκτή τότε μία ομάδα εμπειρογνωμώνων από όλα τα κόμματα θα καταλήξει σε μία κοινή θέση που θα φέρει προ τετελεσμένων τους βουλευτές.
Κλείσιμο


Ο κ. Τσίπρας ψάχνει για κορόιδα, θέλει να συνεχίσει να κυβερνά μόνος του αλλά την ευθύνη για τα δύσκολα να την παίρνουν όλοι μαζί όπως έγινε το καλοκαίρι. Με τoυς τακτικισμούς του όμως κινδυνεύει να τορπιλίσει την συναίνεση, η οποία στην πορεία μπορεί να είναι πράγματι απαραίτητη.

Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει μόνος του στα επόμενα δύσκολα νομοθετήματα, με πιο σημαντικό το ασφαλιστικό. Μία ομάδα βουλευτές του που διατηρούν έντονα αριστερά ανακλαστικά και ξέμειναν από την πρώτη περίοδο, δεν είναι απίθανο να διαχωρίσουν την θέση τους και να καταψηφίσουν. Τί θα κάνει ο πρωθυπουργός; Θα πάει σε εκλογές ή θα ζητήσει στήριξη από την αντιπολίτευση; Παρομοίως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; Αν δεν στηρίξουν το νομοσχέδιο δεν θα περάσει και η κυβέρνηση θα πέσει. Θα έχουμε ξανά εκλογές, νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας με συνέπειες στην οικονομία και ολική επαναφορά του grexit. Τα θέλουν αυτά κυβέρνηση και αντιπολίτευση;

Η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ήταν μία προσπάθεια να καταστήσει συνυπεύθυνη την αντιπολίτευση ή  να της χρεώσει την αδυναμία συνεννόησης. Παλιά κόλπα που τα έκαναν κι άλλοι πριν από αυτόν χωρίς επιτυχία.   Ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και διαθέτει ακόμη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οφείλει να φέρει τις ρυθμίσεις του στην Βουλή όπου θα γίνει ο συντεταγμένος κοινοβουλευτικός διάλογος, θα αναδειχθούν συμφωνίες και διαφωνίες με την αντιπολίτευση, καθώς και οι αντιθέσεις και τα προβλήματα στο κόμμα του. Αν δεν μπορέσει να περάσει μόνος του τα μέτρα, τότε μπορεί να αρχίσει επί πραγματικής βάσης η συζήτηση για στήριξη ή για κυβερνητικές συνεργασίες με όρους και προυποθέσεις.

Κυβέρνηση πάντως δίχως τον Τσίπρα πρωθυπουργό είναι από δύσκολο εώς αδύνατο να υπάρξει.

Υπ αυτή την έννοια κακή υπηρεσία προσφέρουν όσοι εξακολουθούν να γκρεμίζουν γέφυρες και να επιδιώκουν να πάρουν την ρεβάνς για τα όσα τους έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ