Νεοπλασίες και τρομοκρατία
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Νεοπλασίες και τρομοκρατία

Τα κακοήθη νεοπλάσματα που αναπτύσσονται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μάζες ιστών που παράγονται από τον ανώμαλο και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων τα οποία λειτουργούν αυτόνομα και δεν συνεργάζονται με τα υπόλοιπα φυσιολογικά κύτταρα που συγκροτούν τον ιστό από τον οποίο προέρχονται. Η ανάπτυξή τους συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του όγκου.

Τα κακοήθη νεοπλάσματα είναι αυτά που αποκαλούμε καρκίνους. Καταστρέφουν τους γειτονικούς ιστούς και τελικά σκοτώνουν τον οργανισμό.

Οι ανθρώπινες κοινωνίες άρχισαν να δημιουργούνται από τότε που ο πρωτόγονος άνθρωπος κατάλαβε ότι για να επιβιώσει σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον έπρεπε να συνεργαστεί με τους συνανθρώπους του. Συνεργασία που απαιτούσε συμβιβασμούς στον ζωτικό χώρο, στη διεκδίκηση της τροφής αλλά και του ερωτικού συντρόφου. Οι συμβιβασμοί αυτοί έγιναν σε κάποιον βαθμό ενάντια στα βασικά ένστικτα του ανθρώπου, όπως η επιθετικότητα και η αναπαραγωγή.

Οι ανθρώπινες κοινωνίες με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν, οργανώθηκαν καλύτερα και δημιούργησαν τον πολιτισμό. Δηλαδή ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι ζουν με ασφάλεια, με αλληλεγγύη, με κρατική φροντίδα, με ελεγχόμενη ελευθερία. Ενα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί αβίαστα ο ανεπτυγμένος ανθρώπινος εγκέφαλός να δημιουργήσει επιστημονικά, καλλιτεχνικά και επιχειρηματικά.

Κλείσιμο
Ο υγιής ανθρώπινος οργανισμός προσομοιάζει με τις ανθρώπινες κοινωνίες. Οπως οι ιστοί και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος αναπτύσσονται συντεταγμένα και συνεργάζονται μεταξύ τους αρμονικά, έτσι και οι κοινωνικοί ιστοί συνεργάζονται αρμονικά, με αποτέλεσμα την αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνίας.

Η τρομοκρατία αποτελεί ένα σοβαρό και δύσκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα στις σημερινές κοινωνίες. Είναι η χρήση ή η απειλή χρήσης που συμβαίνει είτε ως αντίδραση, είτε ως άσκηση πίεσης από οργανωμένες ομάδες με πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα ιδεολογικά κίνητρα εναντίον ατόμων, ομάδων ή κυβερνήσεων. Πρόσφατο γεγονός τρομοκρατίας, που με δέος και οργή παρακολούθησε η διεθνής κοινότητα, είναι το ομαδικό έγκλημα στη Γαλλία…

Παραδοσιακά, το ιδεολογικό υπόβαθρο της τρομοκρατίας είναι θρησκευτικό και πολιτικό. Στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, λόγω της αύξησης του χάσματος μεταξύ των φτωχών και πλούσιων κοινωνιών, υπάρχει ο κίνδυνος η τρομοκρατία να αποκτήσει κάποια υποστήριξη από τη λαϊκή βάση.

Στη σημερινή εποχή η τρομοκρατία είναι ιδιαίτερα εξελιγμένη ως προς τις μεθόδους και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Ο ακριβής αριθμός των μελών των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν διεθνώς είναι άγνωστος - και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ανεξάρτητα από τα αίτια, όμως, και επειδή οι τρομοκρατικές δράσεις απειλούν όχι μόνο ανθρώπινες ζωές αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή, το ερώτημα είναι πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο.

Σύμφωνα με το βιολογικό ισοδύναμο των νεοπλασιών του ανθρώπινου οργανισμού που περιγράψαμε προηγουμένως -αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί και η τρομοκρατία- η πρόληψη είναι βασικός τρόπος αποτροπής της ανάπτυξης του φαινομένου. Επειδή όμως η πρόληψη απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, τα κατασταλτικά μέτρα είναι αναγκαία, όπως συμβαίνει και με την αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων με τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες.

Δυστυχώς ούτε η καταστολή στην τρομοκρατία, ούτε οι χημειοθεραπείες και η ακτινοβολία στα νεοπλάσματα μπορούν να εξαλείψουν οριστικά το πρόβλημα.

Πώς γίνεται, όμως, η πρόληψη; Προφανώς με προσπάθειες απομάκρυνσης του αιτίου: της κοινωνικής αδικίας, της φτώχειας και της ανατροπής της σχέσης καταπιεστών και καταπιεζόμενων σε ατομικό, κοινωνικό, κρατικό, εθνικό, φυλετικό και θρησκευτικό επίπεδο. Ολα αυτά δηλαδή που διεγείρουν άτομα με ακραίο ή διαταραγμένο ψυχισμό.

Και η περισσότερη παιδεία! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ