Οικουμενική τώρα
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Οικουμενική τώρα


Το να προβλέψει ένας πολιτικός ότι θα υπάρξουν τεράστιες δυσκολίες να περάσει ένα τόσο δύσκολο πακέτο μέτρων όπως το τρίτο μνημόνιο, ειδικά μετά από πέντε χρόνια κρίσης και φτώχειας στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη ή ιδιαίτερη πολιτική ενόραση. Μέχρι εκεί... το φανταστήκαμε κι εμείς, το λέγανε και το λένε σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο της διακυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, οι μόνοι που δεν το αντελήφθησαν εγκαίρως είναι οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου και γι’ αυτό σήμερα βρισκόμαστε -πριν καν ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα- να συζητάμε για το... πώς θα είναι τα ψυχολογικά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ή πώς θα ξυπνήσει ο Νικολόπουλος.
Καθ’ όλα σεβαστή η γνώμη των βουλευτών, αλλά γι’ αυτό ακριβώς έπρεπε ο Τσίπρας αντί να ανταλλάσσει «high five» με τον Καμμένο και να συγκροτήσει μια ασθενέστατη κυβέρνηση των 155... να κάνει την καρδιά του πέτρα και να σχηματίσει έναν ευρύτερο και πολύ πιο ανθεκτικό κυβερνητικό συνασπισμό με τρία ή ακόμα και τέσσερα κόμματα.

Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση θα ξυπνήσουμε μια μέρα και απλά δεν θα έχουμε κυβέρνηση. Οι 145 αριστεροί βουλευτές δεν φτάνουν για να ψηφίζουν μέτρα πολύ πιο άγρια απ’ ό,τι ψήφιζαν 178 δεξιοί ή κεντροδεξιοί βουλευτές προ τριετίας. Και πάλι από τους 178 έμειναν τελικώς 152, μέχρι να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Μπορεί, λοιπόν, ο Τσίπρας να έχει στο μυαλό του να το κάνει όταν πια δεν θα διαθέτει τον αριθμό των 151 -απαραίτητων για την ψήφιση νόμων- βουλευτών - είτε αυτό συμβεί σε λίγες ημέρες, είτε σε μερικούς μήνες. Γιατί κάποια στιγμή αυτό θα συμβεί - άλλωστε είναι σίγουρα στο μυαλό του πρωθυπουργού ως plan B για να μην πέσει η κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι αν όταν θελήσει να βγάλει από το συρτάρι του ένα τέτοιο σχέδιο σωτηρίας της κυβέρνησής του θα του το παράσχουν οι μελλοντικοί του εταίροι, αν δηλαδή θα συναινέσουν οι δύο βασικοί παίκτες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί μόνος ο Λεβέντης μπορεί και να το εξευτελίσει τελείως το πράγμα, με πρώτα και μόνα θύματα βέβαια τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αρχή της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο και με δεδομένο ότι δεν χρειαζόταν αριθμητικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για να σχηματίσει κυβέρνηση, τόσο ο Θεοδωράκης όσο και η Φώφη ήταν σχεδόν υποχρεωμένοι πολιτικά να τον ακολουθήσουν σε μια οικουμενική. Σε μερικούς μήνες που θα πιέζεται αφόρητα πλέον ο Τσίπρας από την κοινωνία μπορεί και να μην τους συμφέρει.

Αρα, λοιπόν, εκεί στην κυβέρνηση δεν έχουν πολύ χρόνο. Ας σπεύσουν ακόμα και τώρα να ζητήσουν ένα ευρύτερο σχήμα γιατί θα μείνουμε από κυβέρνηση και εκλογές δεν γίνονται πάλι παρά μόνο αν έχουν αποφασίσει να μας πάνε στη δραχμή.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network