Μακεδονία
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Μακεδονία

Μια κακή είδηση από την επικαιρότητα: «Δεν παρέστη ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ ενάντια στον εξτρεμισμό και το Ισλαμικό Κράτος, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα».

Ο λόγος ήταν η επιμονή των Αμερικανών να προσκαλέσουν το κρατίδιο των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία» παρά τις ελληνικές ενστάσεις. Καλώς ο πρωθυπουργός απείχε από αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρόμενος. Το σκεπτικό της αμερικανικής κυβέρνησης προφανώς ήταν ότι οι περισσότερες χώρες, αλλά και οι ίδιοι, παρά την επίσημη ονομασία του κρατιδίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία»...
Η ρεαλιστική σκοπιμότητα υπερίσχυσε του ελληνικού δικαίου. Ενός δικαίου που βασίζεται σε ιστορικά, ανθρωπολογικά και αρχαιολογικά ατράνταχτα δεδομένα. Ιστορικά, είναι προφανές ότι η Μακεδονία είναι άρρηκτο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Αυτό καταγράφει η ιστορική πραγματικότητα.

Ανθρωπολογικά, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι από την προϊστορία η περιοχή αυτή κατοικούνταν από τον ίδιο γενετικά πληθυσμό. Εδώ αξίζει να γίνει μια υπενθύμιση: μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα κυριαρχούσαν οι θεωρίες του Φαλμεράιερ σχετικά με τη συνολική προέλευση των Ελλήνων. Ο Γιάκομπ Φαλμεράιερ ήταν περιηγητής και δημοσιογράφος. Στα βιβλία του «Ιστορία της χερσονήσου της Πελοποννήσου κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους» και «Περί της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων», που γράφτηκαν τη δεκαετία του 1830, διατύπωσε την άποψη πως οι Ελληνες της νεότερης εποχής δεν κατάγονται από τη φυλή των αρχαίων Ελλήνων αλλά προέρχονται από Σλάβους. Εγραφε μεταξύ άλλων:  «...Η ελληνική φυλή έχει τελείως εξολοθρευτεί από την Ευρώπη. Η φυσική ομορφιά, το μεγαλείο του πνεύματος, η απλότητα των συνηθειών, η καλλιτεχνική δημιουργία, οι αθλητικοί αγώνες, οι πόλεις, τα χωριά, το μεγαλείο των μνημείων και των αρχαίων ναών ακόμα και το όνομα του λαού έχουν εξαφανιστεί από την Ελλάδα.».

Για τον Φαλμεράιερ, πρόγονοι των σύγχρονων Ελλήνων είναι κατά κύριο λόγο οι Σλάβοι και οι Αλβανοί που μετανάστευσαν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι Ελληνες να αποτελούν στην ουσία μια σλαβική φυλή αναμεμειγμένη με Αλβανούς και ελληνόφωνους Βυζαντινούς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Βόσπορο και τη Θράκη. «Ούτε μία απλή σταγόνα αίματος, γνησίου ελληνικού αίματος δεν τρέχει στις φλέβες των χριστιανών κατοίκων της σημερινής Ελλάδας», έγραφε ο Φαλμεράιερ. O ίδιος όμως δεν ήταν επιστήμονας και η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε για να βγάλει τα συμπεράσματά του ήταν ανύπαρκτη. Τη δεκαετία του 1960 η επιστημονική έρευνα του Α.Ν. Πουλιανού αντικρούει τη δογματική θεωρία του Φαλμεράιερ. Ο ερευνητής, αφού μελέτησε ανθρωπομετρικά μεγάλο αριθμό ατόμων από πολλές περιοχές της Ελλάδας και τη Μακεδονία, καταλήγει με επιστημονική μεθοδολογία ότι υπάρχει ανθρωπολογική συνέχεια των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σήμερα, όμως, η πλέον επιστημονική μέθοδος για τη διερεύνηση της φυλετικής ταυτότητας είναι  η μελέτη του γενετικού υλικού (DNA) του πληθυσμού.

Τη δεκαετία του 1990, έγκυρη πολυκεντρική επιστημονική έρευνα (στην οποία συμμετείχε και ο Ελληνας καθηγητής της Γενετικής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης) έδειξε ότι σε συντριπτικό ποσοστό οι σημερινοί Ελληνες (και οι Μακεδόνες) έχουν το ίδιο DNA με τους αυτόχθονες κατοίκους της Ελλάδας της προϊστορικής εποχής. Η έρευνα λέει με απλά λόγια ότι οι σημερινοί Ελληνες -και βέβαια οι κάτοικοι της Μακεδονίας- κατοικούν στην περιοχή από την προϊστορία.  Αλλά και αρχαιολογικά, η μακεδονική γη, για πολλούς αιώνες με μοναδικά και πολύτιμα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, υπενθυμίζει την ελληνική της ταυτότητα.
Πρόσφατα, τα συγκλονιστικά ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης, τον οποίο ο μέγιστος των Ελλήνων, ο Μέγας Αλέξανδρος, κατασκεύασε για τον Ηφαιστίωνα, σφραγίζουν οριστικά την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το ερώτημα που μένει και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από αυτούς που θέλουν να θυσιάσουν στον βωμό της ρεαλιστικής πολιτικής και των στρατηγικών συμφερόντων την ιστορική αλήθεια είναι: Μήπως το κρατίδιο των Σκοπίων, εάν επιμένει στο όνομα «Μακεδονία», θα έπρεπε να είναι τμήμα της ελληνικής επικράτειας; 
Κλείσιμο

*Ο κ. Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ