Ένα παράδειγμα έξυπνης ανάπτυξης
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ένα παράδειγμα έξυπνης ανάπτυξης

Τελικά, τι είναι ή καλύτερα τι μπορεί να λογίζεται στις μέρες μας ως Ανάπτυξη; Η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Πάντως, Ανάπτυξη δεν είναι τα παχιά λόγια των υπουργών και των άλλων πολιτικών στελεχών στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Ένα άθροισμα από γενικότητες σε κάθε περίπτωση δίχως κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην οικονομία της αγοράς, στα εισοδήματα των πολιτών, την κοινωνία.

Και όμως «καλά παραδείγματα, βέλτιστες πρακτικές» υπάρχουν – είναι δίπλα μας. Ικανά και ικανές να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες της χώρας όσο και στις επιταγές του σύγχρονου κόσμου. Ένα από αυτά, το παράδειγμα της «Μαστίχας» από το νησί της Χίου. Το παράδειγμα δεν αφορά το ίδιο το φυσικό προϊόν αλλά την παραγωγική μηχανή αξιοποίησης του που στήθηκε χάρις στην δυναμική ενός συνεταιρισμού που δεν δίστασε να αναμετρηθεί με τους δικούς του όρους με την αγορά και τους κανόνες της, που δεν φοβήθηκε το στοίχημα της εξωστρέφειας, που επένδυσε στην έρευνα και την καινοτομία, που δέχθηκε να συνεργασθεί με ιδιώτες μετόχους και διαχειριστές κεφαλαίων και να συμπράξει με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές επιχειρήσεις κλπ. Ταυτόχρονα, ένα συνεταιρισμός που λειτουργεί ως επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας με σταθερή αναφορά στην τοπική ανάπτυξη.

Ο αντίλογος υπάρχει και δεν είναι καλό και χρήσιμο να τον προσπεράσει κανείς. «Μα, πόσες “Μαστίχες” υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα;», λένε και η απάντηση είναι μία και μόνη: Ο λόγος δεν αφορά το ίδιο αυτό καθαυτό το φυσικό προϊόν αλλά τον τρόπο της αξιοποίησης του. Και το μυστικό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι ένα και γνωστό σε όλους: Η σύμπραξη! Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης απέδωσε τα μέγιστα η σταθερή και συνεπής προσπάθεια της Ένωσης για σύμπραξη με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για παράδειγμα, έγινε αποδεκτή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) -στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης- η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις (δυσπεπτικά προβλήματα και δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών).

Τι σημαίνει κάτι τέτοιο πρακτικά; H Μαστίχα Χίου - με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης- αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες». Το γεγονός αυτό στη συνέχει δίνει την δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Με άλλα λόγια, το βήμα αυτό σημαίνει ότι η Μαστίχα γίνεται αποδεκτή και καθιερώνεται στην παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα. 

Αλλά, οι άνθρωποι της χιώτικης Μαστίχας δεν έμειναν μόνον εκεί. Προχώρησαν στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα συντονίζει ή θα παρεμβαίνει στην ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα που αφορά στη μαστίχα και ο οποίος θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές, και ο οποίος τελικά θα λειτουργεί ως γέφυρα γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα. Σε αυτό το Κέντρο θα συμμετέχουν εκτός της MEDITERRA (ο επιχειρηματικός – εμπορικός βραχίονας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών) αλλά και της ίδιας της Ενωσης η φαρμακευτική εταιρεία ΙΑΣΙΣ, η ελβετική εταιρεία φαρμακευτικού μάρκετινγκ NUTRICOSM, η Ολλανδική εταιρεία ερευνών Lefka O'Life και οι εταιρείες PHARMAGNOSΕ, CORINGREEN, CITRUS κ.α.
Κλείσιμο

Τελικό συμπέρασμα: Με έδρα τη Χίο και ένα αυθεντικά φυσικό προϊόν και χάρις στην δυναμικότητα και την δημιουργικότητα μιας ομάδας στρατευμένων ανθρώπων σε μια υπόθεση συγκροτείται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο έξυπνης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και με μετρήσιμη συνεισφορά στη κοινωνία του νησιού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ