Οι ανίδεοι της αυτοκίνησης είναι οι πολιτικοί
takis-trakouselis01

Τάκης Τρακουσέλλης

Οι ανίδεοι της αυτοκίνησης είναι οι πολιτικοί

Αυτό που βιώνει η αγορά αυτοκινήτου τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποκορύφωμα το τελευταίο 8μηνο, δεν έχει προηγούμενο.

Και όταν αναφέρομαι στην «αγορά αυτοκινήτου», εννοώ τους χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή αλλά και τους εκατοντάδες που επιχειρούν, είτε πρόκειται για τις πωλήσεις, τη συντήρηση κ.ά., είτε για τα παρεμφερή επαγγέλματα (καύσιμα, ελαστικά). Η ασχετοσύνη των πολιτικών που ανέλαβαν να διοικήσουν κυρίως το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Μεταφορών ήταν παροιμιώδης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Ανθρωποι που δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγαν οι εκπρόσωποι της αγοράς και χρειάζονταν έξτρα επεξηγηματικές συναντήσεις. Και όταν οι άνθρωποι της αγοράς, γνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, πήγαιναν στις συναντήσεις με έρευνες από τον ΙΟΒΕ που αποδείκνυαν το πόσο λάθος ήταν οι αποφάσεις που είχαν παρθεί, τότε οι κυβερνώντες τις αμφισβητούσαν και, υποσχόμενοι ότι θα τις εξετάσουν, τις πέταγαν στον κάλαθο των αχρήστων, όπως αποδεικνυόταν αργότερα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αποφάσεων που πήραν άσχετοι με την αυτοκίνηση πολιτικοί ήταν μία από τις ελάχιστες υγιείς αγορές στην Ελλάδα, που έφερνε πάμπολλα χρήματα στα κρατικά ταμεία, να καταστραφεί ολοσχερώς. 

Πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας χάθηκε. Οι δρόμοι μας έχουν γεμίσει παλιά, κακοσυντηρημένα, ρυπογόνα και άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια όλων μας αυτοκίνητα. Οι πολιτικές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να θρηνούμε θύματα ακόμα και νεαρής ηλικίας, μητέρες, παιδιά, σε τροχαία ατυχήματα που γίνονται πλέον ακόμα και με μικρές ταχύτητες εντός των πόλεων. Κι αυτό γιατί ένα κακοσυντηρημένο αυτοκίνητο, με φθαρμένα ελαστικά και φρένα θα βγει από τον δρόμο όταν ο οδηγός του αφεθεί και κινηθεί με λίγη ταχύτητα παραπάνω. 
Το μόνο που τους ενδιέφερε αυτά τα χρόνια ήταν να αυξήσουν τους φόρους στην αγορά και τη χρήση του αυτοκίνητου και να το μετατρέψουν σε είδος πολυτελείας. Και δεν έφταναν μόνο αυτά, αλλά μείωσαν και τους δασμούς στις εισαγωγές των μεταχειρισμένων, δίνοντας μάλιστα bonus μειωμένων φόρων σε αυτά με τα περισσότερα χιλιόμετρα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε αυτοκινητική χωματερή της Ευρώπης. Αποφάσεις χωρίς κανέναν σχεδιασμό, μελέτη και λογική. 

Το αυτοκίνητο -και γενικότερα τα οχήματα- όμως, κύριοι πολιτικοί, είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Και στο κάτω-κάτω είναι αυτό με το οποίο μετακινούνται καθημερινά οι πολίτες αυτής της χώρας. Δεν έχετε λοιπόν κανένα δικαίωμα με τις πολιτικές σας ένα απόλυτα ασφαλές μέσο, όπως είναι το σύγχρονο αυτοκίνητο, να το μετατρέπετε σε ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού πλέον δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε σωστά ούτε να το αντικαταστήσουμε εγκαίρως…
Κλείσιμο



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK