Η πολιτική… των παιγνίων στέλνει φουσκωμένο λογαριασμό
leyteris-aygenakis-blog

Λευτέρης Αυγενάκης

Η πολιτική… των παιγνίων στέλνει φουσκωμένο λογαριασμό

Πέρασαν ήδη έξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εξι μήνες που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, αφού η αριστεροδεξιά κυβέρνηση ανέτρεψε ό,τι βελτίωση είχε -με κόπο και θυσίες των Ελλήνων- επιτευχθεί ακολουθώντας μια πολιτική… παιγνίων, αναβλητικότητας, υποκρισίας, δημιουργικής ασάφειας και αντιφατικών πράξεων

Μισός χρόνος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το μέγεθος της καταστροφής είναι πρωτοφανές και τεράστιο. Μια πρώτη συνοπτική απογραφή παρουσιάζει τη ζοφερή εικόνα στην οποία έχουμε περιέλθει, δίχως ακόμη να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, που θα είναι ακόμη πιο δραματικές: 

α) Η σημαντική ανάπτυξη που είχε προβλεφθεί για το 2015 μετριοπαθώς στο 2,5% έχει ανατραπεί και προβλέπεται ύφεση του 4% (σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ή ακόμη μεγαλύτερη σύμφωνα με πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Μάλιστα, η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016, με τις προβλέψεις να εκτιμούν πτώση του ΑΕΠ κάτω από τα 170 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2014 οι προβλέψεις αναφέρονταν σε 185 δισ. ευρώ (πρόκειται για απώλεια εθνικού εισοδήματος της τάξεως των 15 δισ. ευρώ).

β) Η ανεργία άρχισε και πάλι να αυξάνεται μετά τη μικρή πτώση που είχε σημειώσει το 2014 (26,6%). Αυξήθηκε ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2015 (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), ενώ αναμένεται νέο κύμα απολύσεων από τον Σεπτέμβριο, που εκτιμάται ότι θα την εκτινάξει πάνω από το 30% μέσα στο 2015, ενώ θα είναι τουλάχιστον διπλάσια για τις νέες και τους νέους. Εκτιμήσεις αναφέρονται σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού απασχόλησης που θα φλερτάρει πλέον με το εξωφρενικό 45%, με δραματικές συνέπειες για το επίπεδο διαβίωσης, για το ασφαλιστικό σύστημα και για την κοινωνική συνοχή.

Κλείσιμο
γ) Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στο στάδιο της κατάρρευσης έχοντας ανατραπεί πλήρως η σταθερότητα που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση των καταθέσεων ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ επηρεάζοντας αρνητικά τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και καθιστώντας αναγκαία τη χρηματοδότησή του μέσω του ELA. Η επιβολή της τραπεζικής αργίας και του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση. 

δ) Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι τόκοι που καλείται να πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος να έχουν αυξηθεί κατά 171 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 έναντι αυτών του αντίστοιχου εξαμήνου του 2014. Παράλληλα, τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και είναι πλέον ορατό σε όλους ότι οι αγορές… δεν χορεύουν στους ρυθμούς των νταουλιών του ΣΥΡΙΖΑ. 
ε) Η εσωτερική στάση πληρωμών διογκώνεται υπερβαίνοντας τα 4 δισ. ευρώ και οδηγώντας στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή, η δημόσια οικονομία έχει καταρρακωθεί, τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση της τάξεως των περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 1% για το 2015 μετατρέπεται σε πρωτογενές έλλειμμα. 

στ) Το Χρηματιστήριο καταγράφει σημαντικές απώλειες, ενώ ανυπολόγιστη είναι η ζημία που έχει προκληθεί από το πάγωμα ή την εγκατάλειψη επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου έχουν εξαντληθεί και τα ελλείμματα στην κοινωνική ασφάλιση έχουν διογκωθεί ανησυχητικά. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας διογκώθηκαν και καθίσταται πλέον αναγκαία η σύναψη ενός νέου δανείου της τάξεως των 85 δισ. ευρώ συνοδευόμενου από ένα νέο μνημόνιο. 

Η κυβέρνηση, που προεκλογικά δεσμευόταν για έτοιμο σχέδιο εξόδου από τη λιτότητα και τις πολιτικές του μνημονίου λειτούργησε με τρόπο ερασιτεχνικό μαθαίνοντας στις πλάτες του ελληνικού λαού. Το κόστος της μαθητείας της καλείται να το πληρώσει ο φορολογούμενος. Η μαθητεία της κυβέρνησης έχει όμως οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. 

*Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ