Τα capital controls και η ανταλλακτική οικονομία

Μαριάννα Τζάννε

Τα capital controls και η ανταλλακτική οικονομία

Tα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο μήνα με τα Capital Controls είναι πρωτόγνωρα και συγχρόνως κωμικοτραγικά.

Όχι μόνο για την κοινωνία και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά αλλά και για τον παραγωγικό ιστό αυτής της χώρας. Τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε και δικαίως τις προηγούμενες εβδομάδες, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης, να ιεραρχήσει τις ανάγκες και να ωθήσει προς άμεση τακτοποίηση εισαγωγές που συνδέονταν με φάρμακα και τρόφιμα. Όσο όμως περνά ο καιρός και ο έλεγχος κεφαλαίων γίνεται ένα με την καθημερινότητά μας, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το τέλος του μαρτυρίου, οι υπόλοιποι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας θα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εάν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ανταλλακτικά, χωρίς μελάνια στους εκτυπωτές ακόμη και χωρίς βασικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες software, μεγάλες ελληνικές  επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους. Στέλεχος της γέφυρας Ρίο-Αντίρριο εξηγούσε πρόσφατα ότι αδυνατεί να προχωρήσει στην σύναψη κρίσιμου συμβολαίου συντήρησης, αξίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Ακόμη και αν ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις από την πλευρά του ξένου οίκου, η εταιρεία θα πρέπει να προκαταβάλει τουλάχιστον το 10% του συμβολαίου. Σε κρατική εταιρεία πάγωσαν πρόσφατα οι διαγωνισμοί προμηθευτών γιατί κανείς τους δεν προσήλθε στην δημοπρασία. Η παράταση της ίδιας κατάστασης μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι μαθηματικός βέβαιο ότι θα αφήσει χωρίς ανταλλακτικά, κρίσιμους τομείς των μεταφορών. Οι σοβαρές δυσλειτουργίες που προκαλούν οι περιορισμοί  κεφαλαίων, έχουν φέρει τα πάνω -κάτω.

Πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποκαλύπτει ότι το 64% των επιχειρήσεων εμφανίζει  προβλήματα στην παραγωγή και διακίνηση προϊόντων. Το 78% αυτών των προβλημάτων αναφέρουν τις ακυρώσεις παραγγελιών πελατών, ένα 31% την αδυναμία εισαγωγής πρώτων υλών, 22% τις δυσκολίες στη συνεργασία με μεταφορικές εταιρείες, ένα 17% το πρόβλημα με την επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, η οποία εγκρίνει τις εισαγωγές των προϊόντων.

Στην Κύπρο πάντως την περίοδο της επιβολής των capital controls άνθησε η ανταλλακτική οικονομία. Αντιπροσωπευτικό είναι το παράδειγμα που έδωσε πρόσφατα, σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου. Όπως είπε ένας έμπορος κινητών τηλεφώνων χρωστούσε εκείνη την περίοδο 2.500 ευρώ. Επειδή όμως δυσκολευόταν να πληρώσει αυτό το ποσό αναγκάστηκε να εξοφλήσει τον δανειστή του με κινητά τηλέφωνα Samsung αντίστοιχης αξίας! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ