Η πολιτική αριθμητική στον αγροτικό τομέα
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Η πολιτική αριθμητική στον αγροτικό τομέα

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ένας καλός φίλος γεωπόνος έπιασε δουλειά σε μια από τις τότε Νομαρχίες της Πελοποννήσου.

Μια από τις πρώτες του οδυνηρές εμπειρίες ήταν όταν χρειάσθηκε να ξεχάσει την απλή αριθμητική που είχε διδαχθεί στο δημοτικό ( ένα συν ένα κάνουν δύο...) και να αποδεχθεί την λεγόμενη πολιτική αριθμητική – μια αριθμητική που δεν είχε καμία σχέση με τον πραγματικό αριθμό που αντιπροσώπευαν οι ρίζες με τις ελιές του χωριού ή της περιοχής αλλά με τους ψήφους και τα ποσοστά των δημάρχων και των βουλευτών στις εκλογές.

«Μα τις μέτρησα μια προς μια», αντέτεινε ο νεαρός γεωπόνος στις κραυγές του προϊστάμενου του. Ο τελευταίος εκτός εαυτού αγωνιούσε για την θέση του μετά τα τηλεφωνήματα των δημάρχου και του τοπικού βουλευτή που απειλούσαν θεούς και δαίμονες.

Η συνέχεια γνωστή. Ο αριθμός με τις δηλωθείσες ελιές δεν άλλαξε, όπως δεν άλλαξαν και τα ποσά που πήγαν στα πορτοφόλια των ψηφοφόρων του δημάρχου και του βουλευτή – τα ποσά των «κοινοτικών» επιδοτήσεων, τα σημερινά «τάνκς» για τους αγωνιστές που εναντιώθηκαν στο υπό εξέλιξη πραξικόπημα των δανειστών...

Κλείσιμο
Οι ελιές, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα της περιοχής δεν αυξήθηκαν, ούτε μειώθηκαν τα χρόνια που πέρασαν αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με την ουσία των πραγμάτων. Και αυτό γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ανακαλύψει και να προσδιορίσει στη συνέχεια ποια είναι επιτέλους τα βασικά συστατικά που συγκροτούν το αγροτικό επάγγελμα ή τις αγροτικές δραστηριότητες. Με αφορμή τις μνημονιακές προβλέψεις για την φορολογία των αγροτών χρειάζεται πλέον να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μια διοίκηση ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ελλάδα μπορεί να διακρίνει τους εργάτες γης από τους ελεύθερους επαγγελματίες της υπαίθρου και εκείνους από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε είδους και εμβέλειας. Το ξεκαθάρισμα αυτών των όρων και των κανόνων θα είναι ευεργετικό για όλους – για τους ίδιους τους πολίτες, για την αγροτική παραγωγή και την τοπική ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK