Ο Αλέξης στην ώρα των τραυμάτων
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Ο Αλέξης στην ώρα των τραυμάτων

«Όλα τα άλλα στην ώρα τους» δήλωσε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ο πρωθυπουργός.

Εσχάτως εξοικειωμένος με τα χωρία του Σοφοκλή υποτίθεται ότι θα γνώριζε  ότι “Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει.” Δηλαδή, ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως. 'Έφτασε λοιπόν η ώρα να πέσουν οι μάσκες και να ανάψουν οι προβολείς σε μια τραγωδία που αποδόθηκε με δραματουργικούς όρους οπερέτας.

Είναι η στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να γράψει ιστορία υπογράφοντας το πρώτο της αριστερό μνημόνιο με δημόσιες ηρωικές εκδραματίσεις. Είναι η φάση που τα ψαλίδια παίρνουν φωτιά καθώς η Ζωή, η Ραχήλ και η Γαϊτάνη προβάρουν συνολάκια στα γουναράδικα. Είναι  το μομέντουμ  που οι Λαφαζάνης, Στρατούλης και Ήσυχος πετάνε στο γάντι στο πρωθυπουργό, εγκαινιάζοντας το σκηνικό «προσεχώς ξιφομαχίες».

Είναι, πάνω απ΄όλα, η συγκυρία που έρχεται να υπενθυμίσει ότι κυβερνήσεις και βουλευτικές πλειοψηφίες που συναρμολογούνται στο έδαφος της διαμαρτυρίας, της οργής και της ψευδαίσθησης είναι είτε θνησιγενείς, είτε ετοιμόρροπες. Με τον ίδιο διαζευκτικό τρόπο που είναι χιμαιρικές οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ««Ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Κλείσιμο
Ατυχώς το συνολικό πακέτο του εσωκομματικού μικρόκοσμου οδηγεί τη «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση του στα όρια της επιβίωσής της. Και τον ίδιο αντιμέτωπο με οξύτατο πολιτικό πρόβλημα, το οποίο μόνος του προκάλεσε με τις δικές του παλινωδίες, αμφισημίες και καθυστερήσεις.  Αναπόφευκτα δεν έχει και πολλές διεξόδους. Ή θα μετρήσει το πολιτικό μπόι του ή θα αναμετρηθεί με τη κομματική σκιά του.

Οι εσωκομματικοί, πάντως, χειρισμοί είναι δικό του ζήτημα. Δεν αφορούν παρά μόνο έμμεσα τη χώρα αν, σύμφωνα με το κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητήσει την παραίτηση των διαφωνούντων βουλευτών ώστε αυτοί να επιστρέψουν την έδρα τους σε ένα  κόμμα ιδεολογικά και πολιτικά διχοτομημένο, τριχοτομημένο ή κατακερματισμένο. Ακόμα πιο άκομψη φαντάζει η πιθανή εκδίωξη της προέδρου της Βουλής με μομφή εναντίον της, αν αυτή δεν παραιτηθεί
Ανούσια και προσωρινή λύση, επίσης, αποτελεί το να επιχειρήσει να μοιράσει εκ νέου την κυβερνητική τράπουλα στα κομματικά στελέχη, προχωρώντας σε ανασχηματισμό με τη πρόσθεση προθύμων εξωκοινοβουλευτικών μελών. Επί πλέον η εκδοχή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού διαγράφεται θολή, δεδομένου ότι ο ίδιος επισήμανε ότι «εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος».

Προφανώς οι συγκρίσεις με εκείνο το μεταβατικό πρωθυπουργό είναι παρακινδυνευμένες, μια και ο Παπαδήμος δεν αγόραζε χρόνο για να συνεχίσει τη πολιτική του καριέρα.  Ούτε, φυσικά, ήταν όμηρος μιας παρωχημένης αριστεροσύνης που αρνείτο συναινέσεις και συνθέσεις με εκπροσώπους του διεφθαρμένου, πελατειακού συστήματος του παρελθόντος.

Αναπότρεπτα, το μόνο σενάριο που υποδύεται το φάρο στη κυβερνητική φουρτούνα είναι να προχωρήσει ο πικραμένος Τσίπρας σε εκλογές. Να πάει, δηλαδή, στις κάλπες με λίστα, δίχως υποτιθέμενα κομματικά βαρίδια, αφού προηγουμένως επιβαρυνθεί πολιτικά με την ψήφιση της συμφωνίας ανελέητης λιτότητας από την Βουλή και την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που, υπ ευθύνη του, την έφερε στο χείλος του γκρεμού.

Το σχέδιο, ωστόσο σκαλώνει στις πιέσεις των δανειστών που τον πιέζουν αφόρητα, απαιτώντας έμμεση συμμετοχή  στη διακυβέρνηση της χώρας. Και φυσικά το στήσιμο εθνικής κάλπης εξαρτάται από το χρόνο της  ομαλοποίησης  στη κατάσταση στο τραπεζικό χώρο. Οπότε του απομένει  μόνο ως αντίδοτο συμπάθειας στο τραυματισμένο πολιτικό του κεφάλαιο η αυτοθυματοποίηση του “αιχμαλώτου που βασανίστηκε” αμείλικτα από τους δανειστές.

Υπάρχει, ενδεχομένως και μια γκροτέσκα εναλλακτική για τον Αλέξη Τσίπρα. Αφού προαναγγέλλοντας την «ελπίδα», επικαλούμενος την «αντίσταση» και εξυμνώντας την «αξιοπρέπεια»,  κατάφερε να συνταχτεί, τελικά, με τους βολεμένους «ευρωλιγούρηδες», τους φοβισμένους «υπηρέτες της διαπλοκής» και τους κολαούζους της «διεθνούς τοκογλυφίας», υπάρχει διέξοδος ώστε να εγγράψει υποθήκες ως μεταρρυθμιστής.

Αρκεί να ξεπεράσει περιχαρακώσεις και στερεότυπα  και να στοιχηθεί  με τους “συφοριασμένους και με υπολείμματα ψυχών πάνω τους” υποστηρικτές του “Ναι” στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Και με την αδάμαστη  στήριξη των ΑΝΕΛ να θέσει περήφανος, συστημικός, μνημονιακός και πραγματιστής, υποψηφιότητα για αρχηγός της παραπαίουσας συντηρητικής παράταξης.  Η ΝΔ , άλλωστε, του χαρίζει ανοχή, διάθεση να “βάλει πλάτη” στις επερχόμενες ψηφοφορίες  και ήταν  το μόνο κόμμα που του πρόσφερε τη συμπόνια της στη Βουλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ