Ο τριπλός στόχος Τσίπρα την ώρα που Αμερικανοί βλέπουν Grexit
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Ο τριπλός στόχος Τσίπρα την ώρα που Αμερικανοί βλέπουν Grexit

Στην κόψη του ξυραφιού ξεκινά η νεα διαπραγμάτευση με στόχο ένα τρίτο πακέτο.

Και με προτεραιότητα την κάλυψη της ανάγκης άμεσης εξομάλυνσης του τραπεζικού συστήματος. Οι Ευρωπαίοι ήταν ξεκάθαροι όσον αφορά την προθεσμία και την εναλλακτική λύση του Grexit. H Mέρκελ αναφέρθηκε στο τρίτο πακέτο, το νέο δάνειο και την πιο ουσιαστική συζήτηση που έγινε.

Την Τετάρτη θα φανούν πολλά από νωρίς και κυρίως πώς οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν τις νέες ελληνικές προτάσεις,που καλώς ή κακώς θα πρέπει να έχουν λάβει υπόψη στον σχεδιασμό τους το βύθισμα που έχει υποστεί η οικονομία από τα capital controls. Άρα μιλάμε για ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων με περισσότερο σκληρούς προσανατολισμούς. Πόσο κοντά μπορεί να είναι αυτό στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και πόσο κοντά στο ευρωπαϊκό πνεύμα που επιτάσσει περιορισμό των δημοσίων δαπανών και προώθηση των ιδιωτικών προσανατολισμών με απελευθερώσεις αγορών?

Οι απαιτήσεις ενός τέτοιου πακέτου που ορθώνονται εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας από μόνες τους θα κρίνουν πολλά σε αυτό το τριήμερο που απομένει μέχρι την Παρασκευή το πρωί.

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάνω του τώρα το μέλλον της χώρας και θα στοχεύσει στον συνδυασμό μέτρων-αναδιάρθρωσης χρέους-αναπτυξιακού πακέτου για να μπορέσει να χτίσει πολιτικά μια βιώσιμη συμφωνία. Ο τελικός αυτός στόχος έχει πολλές ελπίδες αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένος.

Είναι βέβαιο ότι αν η ελληνική πλευρά αρχίσει τα μπρος-πίσω η τιμωρητική διάθεση των ξένων μετά τα capital controls θα οδηγήσει στα IOU για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων,που αποτελούν τον προθάλαμο του παράλληλου νομίσματος. Θα περάσουμε στα ενδιάμεσα αυτά σενάρια ή θα πάμε αν δεν βρούμε συμφωνία θεσμικά εκτός ευρώ με την μία;
Κλείσιμο

Ηδη για το θέμα αυτό υπάρχουν πολλές αναλύσεις όπως της Capital Economics αλλά και του γνωστού οικονομολόγου της Citi Buiter,που επανήλθε με εκτενή τεκμηρίωση καταλήγοντας στο εξής."Μετά από 5 χρόνια κρίσης στην Ελλάδα είναι η ώρα να μπει τέλος σε αυτήν. Λέγεται ότι η παραφροσύνη κάνει το ίδιο πράγμα παράγοντας διαφορετικά απότελέσματα. Η παραφροσύνη όμως να επιχειρείς συνέχεια το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα πρέπει να τελειώσει".

Οι εναλλακτικές αυτές απόψεις που υιοθετούνται ακόμα και από τον μέτοχο της Εurobank και της Τράπεζας Κύπρου Wilbur Ross μιλούν για νέο νόμισμα.Ο Buiter μιλά επίσης για το scrip,όπως ονομάζει το νέο νόμισμα, μέσω του οποίου θα επανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες,ο Ross για μια υποτίμηση της τάξης του 25-50 σεντς για κάθε ευρώ στο δικό του νέο νόμισμα.

Ο Αμερικανικός Καπιταλισμός πάει χέρι-χέρι με την Ανατρεπτική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας από την δική του οπτική αλλά με μια συνισταμένη. Ολα αυτά μπορεί σε λίγες μέρες να είναι είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας,όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Τσίπρας να αποδεχθεί πολύ σκληρές παραδοχές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ