Πόσο κουφή μπορεί να ειναι η Ευρώπη;
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Πόσο κουφή μπορεί να ειναι η Ευρώπη;

Απο το βράδυ της Κυριακής και μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψηφίσματος υπαρχει μια επιμονή απο κύκλους των δανειστών και των εταίρων, αλλα και απο το εσωτερικό της χώρας να υποβαθμίζουν το αποτελεσμα της κάλπης, ακομη και να ελεεινολογούν την έκφραση της λαϊκής βούλησης

Στο περίπου δηλαδη μας λένε οτι δεν εχει καμια μα καμια σημασια τι έγινε την Κυριακή! Ότι κανεις δεν ενδιαφέρεται για τις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα η δημοκρατικη αποτύπωση των διαθέσεών του θα αποβεί σε βάρος του! Ότι "χάλασε" η διάθεση των εταίρων, λέει, γιατί δεν αποδέχθηκαν οι Έλληνες πολίτες τις οδηγίες και τις απόψεις των εταίρων.
Και ότι δεν πρόκειται στην Ευρώπη να ακούσουν το μήνυμα του ελληνικού λαού.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: το να ειναι αδιάφοροι δεν ισχύει γιατι οι ίδιοι προσπάθησαν με καθε τροπο, με καθε εκβιασμό και εκφοβισμό να ακυρώσουν αρχικά το δημοψηφισμα και στη συνέχεια να αποσπάσουν ενα ΝΑΙ. Δεν τα κατάφεραν.

Επειδή δεν τα κατάφεραν λοιπον πήγαν στο δεύτερο, οτι δηλαδη χάλασε η διάθεσή τους. Μικρή σημασια εχει και παλι γιατι η "διάθεση" των εταίρων και δανειστων, ποτε δεν ηταν καλύτερη απέναντι στη χώρα και τον ελληνικο λαό. Εισέβαλαν σαν οικονομικοί κατακτητές και συμπεριφερθηκαν σαν κανονική κατοχική δύναμη. Απο το 2010 και μεχρι τωρα έχουν την ιδια συμπεριφορά με τα ιδια καταστροφικά αποτελέσματα.
Κλείσιμο

Τωρα λοιπον μας λένε οτι η Ευρώπη δεν ακούει.
Πολυ πιθανόν. Ετσι κι αλλιως ηταν τυφλή μπροστά στο δράμα που προκάλεσαν, στην τραγωδία που επέφεραν στη χώρα και την ελληνικη κοινωνια τα μνημονια. Μεχρι πριν δυο τρεις μήνες δεν ήθελαν να συζητήσουν καν οτι στην Ελλαδα υπαρχει ανθρωπιστική κρίση - για την ακρίβεια γελουσαν οταν ετίθετο το θεμα - αλλά τωρα ξαφνικά ετοιμάζουν... ανθρωπιστική βοήθεια. Γιατι λοιπον να μην ειναι το ιδιο κουφή;

Δεν ειναι άλλωστε περίεργο. Αυτο το μόρφωμα που λέγεται ευρωζώνη και Ευρωπαϊκη Ένωση ειναι ένας οργανισμός επιβολής της ισχύος των νεοφιλελεύθερων συνταγών και της γερμανικής κυριαρχίας.

Δεν βλεπει και δεν ακούει γιατι απλά δεν θελει να αλλάξει.

Αλλά ως προς το ελληνικο προβλημα και τι σημαίνει το δημοψηφισμα τίποτα δεν ειναι ιδιο πια για δυο λόγους: ως προς αυτή καθαυτή τη διαπραγμάτευση ξέρουν οι δανειστες οτι θα έχουν πλέον να κανουν μονο με τον Τσίπρα. Εναλλακτική πολιτική λύση δεν υπαρχει, όπως ίσως πίστεψαν αρχικά, επενδύοντας στην αριστερη παρένθεση και την επαναφορά των προηγούμενων.

Δεύτερον, ως προς το γενικότερο: η ρωγμή στο άτεγκτο καθεστώς της γερμανικής λιτότητας έγινε με το δημοψηφισμα της Κυριακής. Κι οσο κι αν η εντολή δεν ειναι για ρήξη, όπως λέγεται, το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού εκφράστηκε και ειναι μεγάλο. Η αρχή έγινε και ειναι καταγεγραμμένη πλέον στην ευρωπαϊκη ιστορία. Αυτο που κανουν, απο τη θέση του ισχυρού, δεν εχει την έγκριση του ελληνικού λαού, δεν γινεται με τη συνεργασια του. Σήμερα ειναι ο ελληνικός, αυριο θα ειναι κι άλλοι λαοί.

Το μήνυμα προς το διευθυντήριο των Βρυξελλών και το Βερολινο ειναι σαφές: μπορει να είστε ισχυροί και να επιβάλετε τωρα την πολιτική σας, αλλά η αμφισβήτηση υπαρχει. Κι αν δεν αλλάξει η Ευρώπη, το μέλλον της ειναι θολό. Δεν μπορει να αγνοεί αλλο τη Δημοκρατία.

Ακομη κι αν δεν φέρει λοιπον αποτελέσματα γρηγορα το ιστορικό δημοψηφισμα, ο σπόρος των ανατροπών εχει μπει. Αν θεωρουν οτι θα νικήσουν τον Τσίπρα και τον ελληνικο λαό σε αυτή τη μάχη, ας έχουν υπόψη τους οι σημερινοί κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ και της Ευρωζώνης τη ρήση της Σιμόν ντε Μποβουάρ:
"Αν ζήσεις πολύ, θα διαπιστώσεις ότι κάθε νίκη μετατρέπεται σε ήττα"!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ