Βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το θριαμβευτικό Όχι του 61,3% των ψηφοφόρων και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και προφανώς ούτε οι ψηφοφόροι του ναι, ούτε το όχι τις περίμεναν.

Ας συνοψίσουμε όμως το μάθαμε από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  τις τελευταίες 10 μέρες:

1.Μάθαμε απρόσμενα πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα καθολικό ΝΑΙ και μάλιστα με την υπογραφή των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

2. Επειδή ο Βαρουφάκης είχε πει πως αν κερδίσει το ΝΑΙ αυτός θα παραιτηθεί, για αυτό προφανώς και τήρησε την υπόσχεσης του!

Κλείσιμο
3. Οι δανειστές όμως που περίμεναν ένα ΝΑΙ από το δημοψήφισμα για να αφήσουν ανοικτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας, δεν μπορούν να καταλάβουν  ακόμη ότι το ΟΧΙ που ψηφίσαμε δεν το εννοούσαμε γιατί κατά βάθος όλοι το ΝΑΙ θέλαμε!

4.Και εξ' αυτού του λόγου, όχι απλά είναι δύσπιστοι αλλά μεγαλώνουν το πακέτο  των απαιτήσεων τους ,έτσι που η πρόταση την οποία και καλά απορρίψαμε προχθές, θα μοιάζει χάδι μπροστά στο νέο μνημόνιο που θα μας προτείνουν και θα αποδεχθούμε διακομματικά για να μην χρεοκοπήσουμε.

5.Η πρόβλεψη του ΔΝΤ  της περασμένης  εβδομάδας που έκανε λόγο  για ένα αναγκαίο  νέο μνημόνιο ύψους 50 δισ., είναι πλέον παρωχημένο καθώς δεν είχε συμπεριλάβει τη ζημιά που έχει προκύψει στην ελληνική οικονομία με την επιβολή των capital controls. Ποιος τα επέβαλλε ελπίζω τώρα να το καταλαβαίνουν ακόμα  κι αυτοί που με ευκολία ρίχνουν το ανάθεμα στους πάντα κακούς ξένους.

6. Οι 18 ευρωπαϊκές δημοκρατίες που συναποτελούν την Ευρωζώνη, συνεχίζουν να είναι ομόθυμα απέναντι στους Έλληνες και κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να καταπιούν όλες τις προσβολές και τις ύβρεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του όχλου στις πλατείες και να ξανατείνουν χείρα βοηθείας.

7. Οι τράπεζες που θα άνοιγαν σήμερα όπως διατεινόταν η κυβέρνηση, είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν και με ποιο τρόπο θα ανοίξουν.

8. Τα capital controls ήρθαν για να μείνουν και ίσως πρέπει να ενστερνιστούμε την άποψη του Λαπαβίτσα πως ο λαός τα συνήθισε!

9. Την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια  την περιμένουμε ακόμα στις ουρές  για ένα 50ευρω και μακάρι να συνεχίσουν να  το δίνουν για πολύ καιρό!

10.Ο διχασμός δε που υποκριτικά απεύχονταν να μην συμβεί οι πολιτικοί μας ταγοί, είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Όλοι μας κοιτάμε με καχυποψία  φίλους και συγγενείς που μέχρι προχθές μας ένωνε αν μη τι άλλο ο κοινός αγώνας για επιβίωση. Τώρα  έχει επικρατήσει το εμείς και οι άλλοι. Οι υπερήφανοι και οι... βολεμένοι γερμανοτσολιάδες!

Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί θύμωσε ο αγάς και έκοψε τα απαυτά του!

Επειδή επί πέντε μήνες παίζαμε την κολοκυθιά και θεωρούσαν  πως οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν απλά ένα ακόμα παιγνίδι!

Μόνο που έπρεπε από καιρό να αντιληφθούν ότι ποτέ δεν δίνεις σ' ένα παιδί το κουτί με τα σπίρτα για να παίξει μέσα στον αχυρώνα!

Τώρα που το κατάλαβαν μπορεί να είναι αργά  γιατί η ζημιά που έχει συντελεστεί, είναι στην κυριολεξία ανυπολόγιστη σε όλα τα μέτωπα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
 
Κι εύχομαι να μη βγουν αληθινές οι πληροφορίες από την  Ευρώπη που λένε πως εδώ που φέραμε την κατάσταση, για το μόνο που μπορούν να συζητήσουν μαζί μας οι Ευρωπαίοι, είναι μια  ανθρωπιστική βοήθεια για να μην πεθαίνουμε σαν τα κοτόπουλα και κάποια οδοιπορικά για την πορεία μας προς την έξοδο από το ευρώ!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ