«Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»: Tο banner, τα έργα, τα κονδύλια
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

«Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»: Tο banner, τα έργα, τα κονδύλια

Διαβάζω καθημερινά πλέον δηλώσεις υπερ του ΟΧΙ από καλλιτέχνες – μεταξύ των οποίων και αρκετοί σκηνοθέτες που κατάφεραν χάρις στα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων) να αποκτήσουν θεατρικές υποδομές μέσω ελεγχόμενων από τους ίδιους αλλά και μέλη των οικογενειών τους μη κερδοσκοπικών οργανισμών

Και σαν μην έφθανε μόνο αυτό, πρωταγωνιστούσαν για χρόνια στο «άθλημα» των επιδοτήσεων. Σήμερα, οι περισσότεροι εξ αυτών παρότι «κλαίγονται» συνεχίζουν να έχουν δουλειά, να κάνουν μπίζνες νοικιάζοντας τους θεατρικούς χώρους που ελέγχουν, να αναλαμβάνουν σκηνοθεσίες, να πηγαίνουν και στην Επίδαυρο.

Όλα καλά καμωμένα αλλά η υποκρισία περισσεύει...

Οι περισσότεροι εξ αυτών προφανώς λόγω της επαναστατικής έξαρσης δεν πρόλαβαν να δουν ότι ολόκληρα φεστιβάλ συνεχίζουν να λειτουργούν χάρις στα κονδύλια του ΕΣΠΑ δηλαδή η δουλειά τους – χωρίς διάθεση αξιολόγησης- πληρώνεται από συγχρηματοδοτούμενα έργα με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία αποκαλούν ... «δανειστές».

Με τα λεφτά των «δανειστών» λοιπόν γίνονται δεκάδες μικρά και μεγάλα φεστιβάλ σε όλη την χώρα, βρίσκουν διέξοδο χιλιάδες καλλιτέχνες και σχήματα, συντηρούνται υποδομές και δίκτυα σύγχρονου πολιτισμού κ.α. Μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοείται από κανένα –πολύ περισσότερο από καλλιτέχνες και διανοούμενους της Αριστεράς.

Αλλά, ας μην μείνουμε για λίγο εδώ. Έτσι κι αλλιώς, θα βρεθούν ουκ ολίγοι που θα ισχυρισθούν πως δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι αν δεν γίνει μια θεατρική παράσταση ή ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που η χρηματοδότηση τους προέρχεται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μπορεί να τους δώσεις και ένα δίκιο ... Μέχρι εκεί, βήμα παρά πέρα. Γιατί ενταγμένα σε συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι και πολλές δεκάδες κοινωνικές υποδομές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης –όπως οι παιδικοί σταθμοί για παράδειγμα- αλλά και προγράμματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας.
Κλείσιμο

Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λοιπόν – αυτό το διακριτικό αλλά υποχρεωτικό banner που συνοδεύει κάθε δράση επικοινωνίας αλλά και προβολής/προώθησης στα παραδοσιακά, τα ηλεκτρονικά και τα νέα μέσα. Αυτό το banner θα αρχίσει να μας εγκαταλείπει τους επόμενους μήνες αν το «Όχι» υπερισχύσει στην κρίσιμη κάλπη της προσεχούς Κυριακής. Το θέμα πάντως είναι ότι δεν θα μας εγκαταλείψει απλώς και μόνο το banner αλλά και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και μαζί με αυτά και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλές, σταράτες κουβέντες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ