Εθνική προσπάθεια η απάντηση στο ρίσκο χρεοκοπίας
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Εθνική προσπάθεια η απάντηση στο ρίσκο χρεοκοπίας

Αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι η μαγική συνταγή που θα βγάλει τη χώρα από την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά την επιβολή των capital controls. Τι εννοούν οι εταίροι-πιστωτές λέγοντας ότι το τρίτο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε νέες βάσεις;

Οτι η οικονομία με τα capital controls επιδεινώνεται και βυθίζεται στην ύφεση σε τέτοιο βαθμό που θα χρειαστεί επιπλέον σχεδιασμός σε σχέση με αυτό που συζητούσαμε μέχρι τώρα, εκτός κι αν υπάρξει ταχύτατα μια συμφωνία που θα αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα. Τα ρίσκα που υπάρχουν στην παρούσα φάση -και καθόσον δεν είμαστε σε πρόγραμμα- είναι μεγάλα για τον τραπεζικό τομέα και εναπόκειται στη βούληση των πιστωτών για το ποιες αποφάσεις θα πάρουν.

Πώς μπορούν να επιταχύνουν τις εξελίξεις αρνητικά για το τραπεζικό σύστημα; Αν μετά από νέα σύγκρουση με την ελληνική κυβέρνηση μειώσουν σημαντικά την αξία των ενεχύρων που διαθέτουν ακόμα και τώρα οι ελληνικές τράπεζες για τον ELA ώστε να καταστήσουν αρνητική την κάλυψή του. Τότε αρχίζει να πλανάται το ζήτημα της κάλυψης αυτού του ελλείμματος με κούρεμα των καταθέσεων.

Αν επίσης η ΕΚΤ φτάσει να ζητήσει πίσω τον ELA ύψους 89 δισ. ευρώ, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να δώσουν μέρος των καταθέσεών τους. Αυτά είναι οι προάγγελοι ακραίων εξελίξεων τις οποίες στις τελευταίες αναλύσεις τους οι μεγάλοι αγγλοσαξονικοί επενδυτικοί όμιλοι, όπως η Goldman και η Barclays, δεν θεωρούν πιθανές, καθόσον θα είμαστε σε γραμμή επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Κλείσιμο
Οι εταίροι-πιστωτές επίσης θέλουν ξεκάθαρα την επικράτηση του «ναι» για να συνομιλήσουν και να διαπραγματευτούν με μια νέα κυβέρνηση. Από εδώ και πέρα μπαίνουν τα εξής ερωτήματα.

Τι θα γίνει αν επικρατήσει την Κυριακή το «όχι»; Θα υπάρξει μια ρεαλιστική βάση διαπραγμάτευσης ή θα πάμε σε μια προαναγγελθείσα κόντρα που θα οδηγήσει σε κενό με τεράστια ρίσκα; Θα μπορέσει η κυβέρνηση τότε να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις όταν τα φορολογικά έσοδα έχουν πέσει τόσο πίσω και η οικονομία βρίσκεται στην Εντατική; Και τι θα κάνει στην αντίθετη περίπτωση, όταν τα αποθεματικά θα έχουν εξαντληθεί; Ποιο θα είναι το νέο σχέδιο;

Οι Αμερικανοί, που δεν έβλεπαν συμφωνία, δεν βλέπουν και έξοδο από το ευρώ. Βλέπουν όμως έκδοση IOU, δηλαδή διατακτικών, για να πληρωθούν υποχρεώσεις του Δημοσίου ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται. Και σε κάθε περίπτωση, μια πολύ δύσκολη κατάσταση της χώρας με βαθιά ύφεση, χειρότερη από αυτή του 2012.

Για να ξεκαθαρίζονται τα πράγματα. Η ελληνική οικονομία πρέπει να εισέλθει και πάλι σε πρόγραμμα παράτασης, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα, χρέος και Ασφαλιστικό. Αν η ελληνική οικονομία δεν μπει σε πρόγραμμα, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε πολλές ταυτόχρονες εξελίξεις που δεν θα αποκλείουν ακόμα και την έκδοση διατακτικών για αποπληρωμή υποχρεώσεων.
Η διολίσθηση σε μια έντονα υφεσιακή πραγματικότητα σε κόντρα με τους πιστωτές και χρήση παράλληλων νομισμάτων αποτελεί τον προθάλαμο μιας έντονα υποτιμησιακής πορείας, που θα αποσαθρώσει πλήρως τις υπάρχουσες δομές και θα θέσει σε πολύ μεγάλη δοκιμασία το σύνολο της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός αποδεικνύει το αίσθημα δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Το ρίσκο χρεοκοπίας όμως έχει αυξηθεί την ίδια στιγμή εκθετικά. Περιμένει κανείς την Κυριακή το απόγευμα από τον Αλέξη Τσίπρα να ενεργήσει με γνώμονα τις εθνικές ανάγκες. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να μετατραπεί η κρίση σε μια νέα πανεθνική προσπάθεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ