Προτάσεις με νούμερα στο «χαρτί»
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Προτάσεις με νούμερα στο «χαρτί»

Με τη χώρα να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο απέξω από την Ευρωζώνη ο επί της Εθνικής Άμυνας υπουργός Πάνος Καμμένος δέχθηκε να συζητήσει για τα... τρία στρατόπεδα ανά πόλη αλλά και τους... σαραντάρηδες συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων

Κυριολεκτικά, στο... και πέντε της προθεσμίας. Κάτι είναι και αυτό στην χώρα όπου ο ορθολογισμός είναι μια άγνωστη έννοια – ιδίως για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αν και δεν είναι ώρα – ακόμη- για απολογισμούς θητείας, εν τούτοις το ερώτημα που έρχεται στο προσκήνιο με διάθεση πολιορκητική είναι ένα και μόνο: Τι έκανε ο επί πέντε μήνες υπουργός επί της Εθνικής Άμυνας; Δεν μπορούσε τις πέντε βασικές ιδέες – προτάσεις για περιορισμό των παγίως ανεξέλεγκτων δαπανών του υπουργείου του να τις βάλει σε ένα «χαρτί» προκειμένου να γνωρίζουμε και εμείς την συμβολή τους στο τελικό λογαριασμό;

Ο ίδιος όπως και άλλοι συνάδελφοι τους αδυνατούν – πιθανότατα δεν θέλουν- να βάλουν στο «χαρτί» νούμερα και να αποφασίσουν ότι οι δημόσιες πολιτικές μεταφράζονται σε απλά, ψυχρά μαθηματικά.

Κλείσιμο
Με λίγα λόγια φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και για έναν επιπλέον λόγο: Μας λείπουν οι έξυπνες πρακτικές προτάσεις που δεν στηρίζονται στη πεπερασμένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Στο facebook, την ναυαρχίδα των social media, έχω ένα φίλο, τον David Hillstrom- ο κατά κόσμο David Watson . O David όπως είναι γνωστόν έχει διανύσει την δική του αξιοσημείωτη διαδρομή στο τραπεζικό σύστημα. Χθες κιόλας έκανε μια ανάρτηση, την βρήκα ενδιαφέρουσα και σας την μεταφέρω. Δεν την αξιολογώ αλλά την καταγράφω για ένα και μόνο λόγο: Είναι μια έξυπνη και πρακτική πρόταση διεξόδου. Εν ολίγοις ο David προτείνει να εκχωρήσουμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απευθείας στην Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα ή σε κάποιο άλλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκχώρηση σύμφωνα με την άποψη του θα έχει πολλαπλά οφέλη ως προς την απομείωση του χρέους κ.λπ. Ανάλογες προτάσεις γίνονται – παλαιότερα και τώρα- σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών αλλά την περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ. «Το ΤΑΙΠΕΔ με τις συμμετοχές και την περιουσία του θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγύηση για να πάρουμε ανάσα», λένε πολλοί στην αγορά, διαβλέποντας τα καινούργια αδιέξοδα που έρχονται με τα φορολογικά μέτρα.

Πάντως, οι έξυπνες και πρακτικές ιδέες και προτάσεις αυτής της μορφής μπορεί να δίνουν μια πρόσκαιρη ανάσα αλλά δεν διαμορφώνουν στέρεες καταστάσεις για το μέλλον. Στέρεες καταστάσεις διαμορφώνουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής και λειτουργίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ