Αντί για κατσαρόλες, cash card
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Αντί για κατσαρόλες, cash card

Το είδαμε κι αυτοί. Να διαδηλώνουν άνθρωποι, προφανώς για πρώτη φορά στη ζωή τους οι περισσότεροι, με αίτημα να αποδεχθεί η κυβέρνηση  μια ατιμωτική, ταπεινωτική, άδικη κοινωνικά και αδιέξοδη οικονομικά «συμφωνια» με τους πιστωτές της χώρας. Μια συμφωνία, που ακόμη και στο εξωτερικό πολλοί – οχι συριζαίοι πάντως – θεωρούν μη βιώσιμη τουλάχιστον!

Δυστυχώς δεν το είχαν σκεφτεί και κάποιοι άλλοι εκεί στα τέλη του Οκτωβρίου του 1940, αλλιώς θα είχαμε αντισυγκέντρωση του τύπου «μένουμε  Ράιχ, φυλάμε τον κώλο μας» και τέτοια! Θα γλιτώσαμε πολλές ταλαιπωρίες, σύμφωνα με τη λογική της πλειονότητας όσων συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα.

Την πιο κρίσιμη στιγμή, εκεί που η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει έστω κάποια θετικά σημεία σε μία συμφωνία, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης... νάσου οι Εφιάλτες ανοίγουν μονοπάτι στους δανειστές – εκβιαστές.

Αντί να διαδηλώσουν κατα των πιέσεων που ασκούν οι δανειστες, εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στην κυβερνηση, που ζητά να σταματήσει η λιτότητα, να ελαφρυνθεί  το χρέος και να δοθούν αναπτυξιακά κονδύλια στη χώρα, τάχθηκαν στο πλευρό των πιστωτών, που εκβιάζουν με grexit – λες και μπορούν να μας διώξουν, ή ότι η κυβέρνηση έχει θέση υπέρ της εξόδου από το κοινό νόμισμα. 

Κλείσιμο
Βγήκαν οι οπαδοί του Άδωνι Γεωργιάδη, που καλούσε απο το  φθινόπωρο τους πολίτες να πάρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες επειδή θα ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και οι φίλοι της Ντορας Μπακογιάννη που προέβλεψε – ώστε να τον πετύχει προφανώς - έλεγχο κεφαλαίων εδώ και είκοσι μέρες, να διαμαρτυρηθούν γιατί δεν τους αφήνουν στην ησυχία τους όςοι αντιστέκονται στα μνημονια. Δεν εχει σημασια εαν τα μνημονια σκόρπισαν την ανεργία ή διέλυσαν την κοινωνία. Σημασία για αυτούς έχει να μείνουν στην ησυχία τους να συνεχίσουν τις δουλίτσες τους.

Οι εμπνευστές της γελοίας και ντροπιαςτικης αυτής συγκέντρωσης θα ήθελαν βέβαια να την κανουν αλλιως, ας πούμε να χτυπούν οι διαδηλωτές... κατσαρόλες! Αντί για κατσαρόλες βέβαια ανέμιζαν τις cash card, με τις οποίες είχαν πάει χθες το πρωί στα ATM και πιθανόν να πάνε και σήμερα όσοι δεν πρόλαβαν, αλλά δεν πειράζει... ισχυρό σύμβολο του φιλοτομαρισμού ειναι κι αυτές. 

Ας μην γελιόμαστε. Αυτοί οι ίδιοι οι θιασώτες της θέσης «στο ευρώ με κάθε θυσία» θα ειναι απο τους πρώτους που θα λοιδορήσουν μια κατακρίνουν και θα αποδοκιμάσουν την κυβερνηση γιατί δεν έκανε... καλή συμφωνία!

Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για καμια ανησυχία όλων αυτών των πολιτικων δυνάμεων που οργάνωσαν τη συγκέντρωση. Απλά είναι μια προσπάθεια να φτιάξουν ενα πλαισιο και ενα λογο αντιπολίτευσης: δεν μπορουν να βγουν και να πουν αν κυβερνηση να δεχθεί να κόψει συντάξεις και να υπογράψει μια αδιέξοδη συμφωνια και καταφεύγουν στο επιχείρημα της... ευρωπαϊκής θέσης της χώρας. Δεν είναι περίεργο. Το 2012 συντάχθηκαν με τους δανειστές πίσω απο τη μπλόφα του grexit για να φοβίζουν και να εκβιάσουν τους πολίτες και τελικά κέρδισαν τις εκλογές τοτε. Τώρα θα διστάσουν;

Απλά υπαρχει το εξης: αυτο που γινεται στην Ελλαδα των μνημονιων μονο Ευρωπη δεν θυμιζει. Τουλαχιστον δεν θυμίζει τίποτα απο την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πραγματικής  δημοκρατίας, του  πολιτισμού, των κοινών αξιών. Άλλωστε ουτε η Ευρώπη της Μερκελ, του  Σόιμπλε και του Νταισελμπλουμ θυμίζει την Ευρωπη, που ονειρεύτηκαν πολλοι απο τους εμπνευστές της ένωσης, ή προσδοκουσαν οι λαοί. 

Ουτε στο κοινωνικο μοντελο, ουτε στην οικονομια, ουτε στη δημοκρατία, η Ελλαδα των μνημονιων ειναι Ευρωπη. Γι αυτο μην τρελαίνεστε: Οχι δεν ζείτε Ευρώπη. Στον κόσμο σας ζείτε... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ