Ποιόν συμφέρουν οι εκλογές;
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Ποιόν συμφέρουν οι εκλογές;

Η κυβέρνηση διέρρευσε χθες μέσω ενός ακόμη non paper -που έχει γίνει η προσφιλής μέθοδος χειραγώγησης της ενημέρωσης- ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει αρχίσει να γράφεται.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η συγγραφή και να στεγνώσει το μελάνι πολλά μπορούν να μεσολαβήσουν, που τροφοδοτούν τα σχετικά σενάρια. Το πιο πιθανό είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα πάρει μία δύσκολη συμφωνία, που όμως θα διασώζει τα προσχήματα στο εργασιακό και το ασφαλιστικό. Φυσικά η εσωτερική αντιπολίτευση θεωρεί ότι με μία τέτοια συμφωνία θα παραβιάζονται άλλες κόκκινες γραμμές, όπως προκύπτουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης -πχ οι ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Λαφαζάνης και οι περί αυτόν στην Αριστερή Πλατφόρμα, τόσο με τις ομιλίες τους στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή όσο και με την αρθρογραφία τους στην Iskra και στο Rproject έχουν ανεβάσει πολύ τους τόνους. Το ερώτημα είναι εάν θα περιοριστούν στην ρητορεία και στον ρόλο της αριστερής αντιπολίτευσης εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή αν θα καταψηφίσουν την συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση από την στιγμή που οριστικόποιηθεί το κείμενο θα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για τον κ. Τσίπρα. Το πρώτο ότι η συμωνία θα περάσει από την Βουλή με μικρές απώλειες για την πλειοψηφία χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της δεδηλωμένης. Το δεύτερο είναι οι διαρροές να είναι περισσότερες κάτι που θα συμβεί αν η Αριστερή Πλατφόρμα αποφασίσει συντεταγμένα να επιλέξει άλλο δρόμο. Είτε στο πρώτο ενδεχόμενο, είτε στο δεύτερο ο κ. Τσίπρας θα το γνωρίζει και θα έχει δύο εναλλακτικές. Η πρώτη να περάσει την συμφωνία από την Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του Ποταμιού. Η δεύτερη εναλλακτική είναι εφόσον διαπιστώσει ότι οι διαρροές από το δικό του κόμμα θα του στερούν την δεδηλωμένη να πάει σε εκλογές που θα καθαρίσουν το πολιτικό τοπίο.

Οι εκλογές βολεύουν μόνο τον κ.  Τσίπρα που θα τις κερδίσει, όπως όλα δείχνουν με μεγαλύτερη πλειοψηφία και ίσως συμφέρουν την χώρα αφού θα προκύψει μία κυβέρνηση για να υλοποιήσει την συμφωνία.

Κλείσιμο
Η ΝΔ δεν θέλει εκλογές. Ο κ. Σαμαράς το ξεκαθάρισε ότι “η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές ή δημοψήφισμα”. Άλλωστε οι προβλέψεις είνα ότι αν γίνουν εκλογές θα έχει την τύχη και την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Είπε όμως ακόμη ο κ. Σαμαράς, ότι δεν θα στηρίξει μία συμφωνία με νέους φόρους. Αυτό που θα ήθελε η ηγεσία της ΝΔ -δηλ ο κ. Σαμαράς και ο μοιραίος πολιτικά κ. Λαζαρίδης- θα ήταν ο κ. Τσίπρας να περάσει από την Βουλή την συμφωνία με τους δικούς του βουλευτές και εκείνη να καταψηφίσει και στην συνέχεια να περιμένει πετώντας πέτρες στην κυβέρνηση, μέχρι να φθαρεί. Παρομοίως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές αφού το πιο πιθανό είναι ότι θα εξαφανιστεί. Αλλά και το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι εκλογές ή δημοψήφισμα είναι δειλία, ενώ ακόμη και το ΚΚΕ, είναι μεν πάντα έτοιμο αλλά έχει λόγους να φοβάται ότι θα έχει απώλειες.

Βεβαίως όλοι αυτοί -πλην ΚΚΕ-,θα προτιμούσαν να διαφοροποιηθεί συνολικά η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και να προκύψει μία κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου ενδεχομένως και υπό τον εκλεκτό του Σόιμπλε, κ. Στουρνάρα. Μόνο που αυτό το σενάριο που πολλοί διακινούν, προυποθέτει ότι για λόγους που εκφεύγουν της πολιτικής και άπτονται της ψυχολογίας, ο κ. Τσίπρας και μαζί του ο κ. Λαφαζάνης και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξουν την συλλογική πολιτική αυτοκτονία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ