ΣΥΡΙΖΑ: Soft landing ή χειρόφρενο στο βρεγμένο οδόστρωμα;
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

ΣΥΡΙΖΑ: Soft landing ή χειρόφρενο στο βρεγμένο οδόστρωμα;

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται αισιόδοξη για την υπογραφή συμφωνίας, η πολιτική επιχειρηματολογία της Αριστερής Πλατφόρμας δείχνει ξεκάθαρα την απόσταση που έχει πάρει αυτή η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ από τις κατευθύνσεις της Ευρωζώνης.

Δεν είναι λοιπόν μόνον η υπογραφή έστω της πρώτης συμφωνίας που θα κλείσει ή θα δρομολογήσει την πορεία των πραγμάτων. Αλλά η εφαρμογή και υλοποίηση των πολιτικών που θα υπάρξουν στη συνέχεια δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα, όταν διαφοροποιήσεις και αποστάσεις είναι εκ των προτέρων αυτές που περιγράφηκαν.

Παράλληλα, οι δηλώσεις που παραπέμπουν σε μονομερείς απορρίψεις για την κάλυψη των δόσεων του ΔΝΤ, επαναφέρουν τα ενδεχόμενα της χρεωκοπίας με άγνωστες επιπτώσεις. Τα ζητήματα λοιπόν που παραμένουν ανοιχτά είναι πώς θα φτάσουμε σε συμφωνία όταν:

- Το ασφαλιστικό εμφανίζεται εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τον οποιοδήποτε τρόπο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα από το δεύτερο μνημόνιο αναφέρεται ότι, από του χρόνου η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει επιπλέον 2-2,5 δισ, για να καλύψει τη μείωση της κρατικής επιδότησης.

Κλείσιμο
- Το εργασιακό είναι άγνωστό ποια τύχη θα έχει, αν το ΔΝΤ επιμείνει σε όσα ζητά.
- Ακόμα κι αν υπάρξει μια σύγκλιση στα φορολογικά, που φαίνεται να είναι το καλύτερο χαρτί, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια μόνο προϋπόθεση που μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κορυφαία κομματικά στελέχη που εμφανίζονται αισιόδοξοι για την συμφωνία, αλλά και την υπερψήφισή της από την συντριπτική πλειοψηφία. Ομως δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει την ευκολία με την οποία θίγεται το θέμα της δραχμής από επίσης κορυφαία στελέχη, αλλά και η επισφράγιση για πολλοστή φορά ενός DNA που τάσσεται μετωπικά κατά της Ευρωζώνης.

Για να πούμε και τα πράγματα με το όνομά τους, η πορεία μέσα στην Ευρωζώνη θα είναι δύσκολη και θα πάρει χρόνο, αλλά θα απαιτήσει και επιτυχία στην εφαρμογή των πολιτικών για να μπορέσει η κοινωνία να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας 5ετίας.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αντέξει αυτήν τη δοκιμασία σε διάρκεια; Και το κυριότερο μπορεί γρήγορα να αποκτήσει την κυβερνισιμότητα που θα του επιτρέψει να την διαχειριστεί; Αυτό ειδικά, τώρα κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Ισως ο Αλέξης Μητρόπουλος εγκαταλείποντας τη ρητορική του δημοψηφίσματος και ομολογώντας αστοχίες κατά τις αρχικές εκτιμήσεις της διαπραγμάτευσης, να επιχειρεί το soft landing. Γιατί το άλλο σενάριο είναι χειρόφρενο στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ