Φορολογική δικαιοσύνη = αναζήτηση χρημάτων από το αυτοκίνητο
takis-trakouselis01

Τάκης Τρακουσέλλης

Φορολογική δικαιοσύνη = αναζήτηση χρημάτων από το αυτοκίνητο

Για άλλη μια φορά, σε ακόμα μια αόριστη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, προκλήθηκε σύγχυση στους υποψήφιους αγοραστές, στους κατόχους, αλλά και στην αγορά αυτοκινήτου.

Αυτή η ανακοίνωση λοιπόν, ουσιαστικά προανήγγειλε τη μελλοντική έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους φορείς του κλάδου, ώστε –πάντα μελλοντικά- να αλλάξει το απαρχαιωμένο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η αγορά (ίσως και η χρήση) του νέου αυτοκινήτου, να φορολογείται με βάση την αξία του και όχι με τα κυβικά του. Αναμφίβολα, αυτή η πρόθεση, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, είναι στο σωστό δρόμο. Αλώστε αυτό, είναι ένα πάγιο αίτημα και της αγοράς αυτοκινήτου.

Όμως η στιγμή που η Κυβέρνηση επέλεξε να βγάλει αυτή την αόριστη ανακοίνωση, πιο πολύ φαντάζει με απειλή και δε δείχνει την πρόθεσή της να εξορθολογήσει τη φορολογία, όπως αναμένεται να πλασαριστεί η όποια αλλαγή. Και αυτό γιατί έρχεται ουσιαστικά να «κουμπώσει» στην είδηση που αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα, ότι ανάλογα με το τι θα αποφασιστεί με τον ανώτερο συντελεστή του ΦΠΑ, θα προσαρμοστούν ανάλογα οι υπόλοιποι φόροι που επιβάλλονται στο αυτοκίνητο, με στόχο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την αγορά αυτοκινήτου, που είναι σε άνοδο.

Από την άλλη, η αλλαγή του στόλου των αυτοκινήτων στη χώρα μας, από μεγάλου κυβισμού σε ιδιαίτερα μικρού (το 70% που πωλούνται είναι από 1,6lt και κάτω), είναι δεδομένο ότι στερεί από το Κράτος έσοδα, κάτι που πλέον πρέπει να… αποκατασταθεί.

Κλείσιμο
Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η αλλαγή της φορολογίας των αυτοκινήτων θα γίνει με γνώμονα να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει το καλύτερο σενάριο -σε ότι αφορά το αυτοκίνητο- για την Κυβέρνηση, αφού και το πάγιο αίτημα του κλάδου θα ικανοποιηθεί (στο πλαίσιο της φορολογικής… δικαιοσύνης) και δε θα δημιουργηθεί τρύπα, εφόσον ο ανώτερος συντελεστής ΦΠΑ, πέσει 2-3%. Αν βέβαια δε μειωθεί, θα μπουν και επιπλέον χρήματα στα ταμεία και θα χαρούν και οι δανειστές… 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ