Μωραίνει κύριος...
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Μωραίνει κύριος...

Για εθνική συνεννόηση μίλησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς από το Ηράκλειο της Κρήτης και αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης και πρόσθεσε ηρωικά ότι “η ΝΔ δεν έδωσε ποτέ, ούτε θα δώσει λευκή επιταγή”.

Μέχρι στιγμής ο κ. Σαμαράς έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ο μοναδικός απερχόμενος πρωθυπουργός που αρνήθηκε να παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στον διάδοχό του. Επίσης δεν έχει ζητήσει συνάντηση για ενημέρωση από τον κ. Τσίπρα, όπως έχει πράξει δύο φορές ο Σταύρος Θεοδωράκης και μία φορά ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Δεν ζητά ενημέρωση ο κ. Σαμαράς, ούτε σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών -σχετική πρόταση που έγινε στο πρόσφατο άτυπο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ την απέρριψε. Πώς θα γίνει τότε η εθνική συνεννόηση; Ίσως θα πρέπει ο πρωθυπουργός (που σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή διαθέτει αποδοχή στο 77% και καταλληλότητα στο 63% και αποδοχή της διαπραγματευτικής του τακτικής στο 54%) να ζητήσει συνάντηση από τον κ. Σαμαρά. Να ανέβει τα σκαλοπάτια της Συγγρού ο πρωθυπουργός για να τον δεχθεί ο ηττημένος των εκλογών που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την απόδοχή του στο 12% με 15% και το κόμμα του σταθερά γύρω στις 20 μονάδες πίσω στην πρόθεση ψήφου.

Η στάση όμως της ηγεσίας της ΝΔ έχει γενικότερο ενδιαφέρον: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει φόρους, είναι η μία θέση της. Η άλλη είναι, να υπογράψει πάραυτα την συμφωνία που της δίνουν οι δανειστές, γιατί κάθε μέρα που περνάει έχει κόστος στην οικονομία. Μήπως, επειδή η κυβέρνηση απέτυχε στην διαπραγμάτευση, να πάμε σε εκλογές; Ούτε αυτό, η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές ή δημοψήφισμα λέει η ηγεσία της ΝΔ. Βγαίνει κανένα νόημα από αυτά; Διαφαίνεται, πέρα από το μένος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, οποιαδήποτε πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τόπο;

Για τον μεν κ. Σαμαρά ο χρόνος πάγωσε στις 25 Ιανουαρίου. Σε κάθε του εμφάνιση επαναλαμβάνει ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση τα είχε κάνει όλα σωστά, μόνο στην επικοινωνία δεν τα πήγε καλά, αν δεν είχαν γίνει εκλογές θα είχε υπογράψει την συμφωνία και τώρα η οικονομία θα πέταγε. Εν ολίγοις ότι ο λαός έκανε λάθος που δεν εκτίμησε τις επιτυχίες του και έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θα υποστεί τις συνέπειες του λάθους του.

Το παράδοξο είναι ότι η ΝΔ εξακολουθεί να κινείται στην τροχιά Σαμαρά και να βαδίζει προς την απαξίωση και την διάσπαση. Αλλά και το σύστημα της διαπλοκής έχει παρόμοιες θέσεις. Ελπίζοντας προφανώς ότι υπό την πίεση του Σόιμπλε ο Τσίπρας θα υποκύψει και θα κάνει ντηλ μαζί τους, ώστε να συνεχίσουν να μην πληρώνουν.

Το απλό ερώτημα γιατί ο Τσίπρας να θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά προφανώς δεν τους απασχόλησε...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ