Η πολλαπλή ατζέντα Τσίπρα-Πούτιν
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Η πολλαπλή ατζέντα Τσίπρα-Πούτιν

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα γίνεται την ώρα που η ανησυχία για την οικονομία φουντώνει.

Και αυτό γιατί το εξπρές ταξίδι Βαρουφάκη στην Λαγκάρντ δεν προσέθεσε τίποτε, αντίθετα μάλιστα έδωσε τροφή σε διαρροές περί μειώσεων συντάξεων και άλλα τινά από το ΔΝΤ, το οποίο, όπως γνωρίζουν, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις έχει αντιρρήσεις και σε πλείστα θέματα επί των ελληνικών προτάσεων.

Οι προσδοκίες από την επίσκεψη πρωθυπουργού στην Μόσχα δίνουν τον τόνο μιας επιχείρησης πολιτικής αυτονόμησης της χώρας σε γεωπολιτικό επίπεδο, την ώρα που βρισκόμαστε στο πολιτικό επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει χαρτιά στην υπόθεση αυτή, το ζήτημα όμως είναι τι μπορεί επί της ουσίας να πετύχει.

Το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που έχει "στρώσει" ο Λαφαζάνης είναι μείζονος σημασίας για τους Ρώσους. Ο Πούτιν αναζητά με την συνδρομή της Ελλάδας νέα είσοδο στην Ευρώπη και οι Βρυξέλλες παρακολουθούν τι ακριβώς θα προτείνει.

Το μήνυμα που έχει δοθεί σε πρώτη φάση προς την Ελλάδα είναι ελαστικό, ζητώντας της όμως να μην παρεκκλίνει από το συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τώρα μάλιστα που η ενεργειακή πολιτική τίθεται σαν προτεραιότητα από τους Ευρωπαίους ως προς τον εσωτερικό ανεφοδιασμό της κοινοτικής αγοράς, την ευελιξία και την ασφάλεια απέναντι σε κρίσεις.

Να σημειώσουμε επίσης ότι παρά το εμπάργκο και τις κυρώσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Γερμανοί εξακολουθούν να ανεφοδιάζονται με ρώσικο φυσικό αέριο. Πρόκειται για ένα πλαίσιο εξαιρετικά σύνθετο, όπου η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την αύξηση επιρροής της Μόσχας στην Αθήνα, όπως ανέλυσε και στο Θέμα της Κυριακής ο γεωπολιτικός γνώστης Σταύρος Λυγερός.
Κλείσιμο

Παράλληλα το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα θα είναι και χαρτί που μπορεί να δώσει μακροπρόθεσμα μια ώθηση στην προσπάθεια για εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Αυτό έχει αναφέρει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος που ήταν παρών με τον υπουργό ενέργειας στην Μόσχα, σημειώνοντας ότι ιστορικά οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών έχουν υπάρξει και περισσότερο θερμές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προετοιμάζουν συαστηματικά το ρώσικο χαρτί εκτιμώντας ότι μπορεί να παράσχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, ως προς την προμήθεια φθηνού φυσικου αερίου, δεύτερον, ως προς την δημιουργία έργου που θα δώσει δουλειά σε εταιρίες και παραγωγικό δυναμικό και τρίτον ως προς την ενίσχυση του εθνικού παράγοντα απέναντι στα Σκόπια.

Ο οπτικός συδυασμός εξάλλου Πούτιν-Τσίπρα θα δώσει πόντους στον πρωθυπουργο, που θα δείξει έτσι έμπρακτα ότι παίζει γρήγορα τα διεθνή χαρτιά του, η δε σημειολογία του αριστερού ευρωπαϊστή ηγέτη με τον διάδοχο του σοβιετικού μπλοκ είναι προφανής.

Τούτου δοθέντος το ταξίδι Τσίπρα στην Μόσχα που ξεκινά σήμερα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στις κινήσεις της γεωπολιτικής σκακιέρας όσον αφορά και τις ισορροπίες της διαπραγμάτευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ