Ας τελειώνουμε
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ας τελειώνουμε

Εχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές και ένας από τη συμφωνία με το Eurogroup, με την οποία δεχόμαστε την επέκταση της σύμβασης και του μνημονίου,

αλλά επειδή θέλουμε τα λεφτά και όχι το μνημόνιο καθόμαστε και... κοιταζόμαστε αρπάζοντας ρευστό από διάφορα Ταμεία μόνο και μόνο για να πληρώσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους μη μας πάρουν με τις πέτρες.

Αυτό δεν είναι καθόλου σωστό, αλλά, δυστυχώς, συμβαίνει στην πράξη και πρέπει άμεσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός να το λήξει. Οταν πήγε στη Μέρκελ είναι βέβαιο ότι και αυτή όπως και όλοι οι άλλοι δεν του είπαν να εφαρμόσει το mail Χαρδούβελη (της τρόικας ήταν), αλλά ό,τι μέτρα θέλει αυτός αρκεί να έχουν ένα αποτέλεσμα. Τουλάχιστον να μην αφήνουν νέα ελλείμματα στη χώρα.

Για τον ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό έχει συμφωνήσει και ο Τσίπρας από την αρχή. Για την ακρίβεια δεν έχει πει ποτέ το αντίθετο, άρα θέλει πλεονάσματα ή έστω ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό και όπως μεταδίδεται εξ εγκυρότατων πηγών αυτό είπε και στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Αφού, λοιπόν, το ζητούμενο της Ελλάδας και των δανειστών της είναι το ίδιο ή έστω περίπου το ίδιο (ποτέ άλλωστε στην Ιστορία δεν συμφώνησαν πλήρως δανειστές και δανειζόμενοι), δεν επιτρέπεται να χρονοτριβούμε άλλο μόνο και μόνο για να μη χαλάμε την εικόνα μας στην κοινή γνώμη ή στους συντρόφους μας εξ αριστερών.

Γιατί πολύ απλά η χώρα κινδυνεύει και αυτό μάλλον από πλευράς της κυβέρνησης, όπως φαίνεται άλλωστε και από τους ρυθμούς της, δεν έχει γίνει σήμερα απόλυτα κατανοητό.
Νομίζουν αφελώς ότι όλα είναι υπό έλεγχο εφόσον πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Πρώτον, γιατί εάν δεν έρθουν οι δόσεις -και δεν καταλήξουμε σε στάση πληρωμών- δεν θα φτάσουν τα λεφτά ούτε για μισθούς του Δημοσίου για παραπάνω από έναν ή δύο μήνες. Δεύτερον και κυριότερο, γιατί η εσωτερική στάση πληρωμών που έχει ήδη ξεκινήσει παραλύει την παραγωγική δομή της χώρας και σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαρού προγράμματος θα φέρει σύντομα ολέθρια αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.

Αν αργήσουν κι άλλο, η κατανάλωση θα τσακιστεί, οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας θα γυρίσουν όλοι στο αρνητικό και η ύφεση θα ξανακάνει την εμφάνισή της αμέσως μετά το καλοκαίρι, το οποίο απλώς επιβραδύνει την κρίση λόγω του τουρισμού.
Με λίγα λόγια, σήμερα ο πρωθυπουργός λέει στους δανειστές μας «δεν σας έχω ανάγκη για φέτος, θα έχω ένα πλεόνασμα να ζω τους πολίτες μου, άρα αν θέλετε να σας πληρώσω τις δικές σας δόσεις φέρτε λεφτά». Στην οικονομία, όμως, η πρόοδος δεν είναι γεωμετρική και σύντομα θα χάσει κι αυτό το θεωρητικό πλεονέκτημα. 

Τότε θα αναγκαστεί -αν δεν τον έχουν αναγκάσει νωρίτερα- να υποκύψει σε πολύ σκληρότερα μέτρα και αν δεν θέλει να τα ψηφίσει να πέσει άδοξα. Γι’ αυτό θα πρέπει αταλάντευτα να σπεύσει να υλοποιήσει τη συμφωνία αν γίνεται... χθες. Οσο πιο γρήγορα τόσο πιο ανώδυνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network