Επανάσταση του 1821 και ιστορικοί συνειρμοί
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Επανάσταση του 1821 και ιστορικοί συνειρμοί

Είναι γνωστό ότι βραχυπρόθεσμα η Ιστορία σε περίπτωση πολέμου γράφεται από τους νικητές.

Και σε ειρηνικές περιόδους, όμως, γράφεται συνήθως από τους ισχυρούς - όσο αυτοί παραμένουν ισχυροί. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις όπου η Ιστορία παραποιείται όχι από τους νικητές ούτε από τους ισχυρούς, αλλά από τους καιροσκόπους. Ενα παράδειγμα είναι το παρακάτω απόσπασμα, που δείχνει πώς διδάσκονται τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οι μαθητές των τουρκικών σχολείων:

«… Οι Ελληνες είχαν υποταχτεί οριστικά στο οθωμανικό κράτος επί Μωάμεθ του Πορθητή. Είχαν παραχωρηθεί τότε και σ’ αυτούς, όπως και στους άλλους χριστιανούς, ελευθερίες ως προς τα θέματα θρησκείας και γλώσσας. Στην Πελοπόννησο μάλιστα και στα νησιά του Αιγαίου οι Ελληνες ζούσαν σχεδόν αυτόνομοι... Οι σχέσεις που είχαν αναπτύξει με τη Ρωσία κατά τον 18ο αιώνα συντέλεσαν στη διάδοση εθνικοαπελευθερωτικών ιδεών μεταξύ τους.

Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου ξεσήκωναν τους Ελληνες σε κάθε ευκαιρία εναντίον του οθωμανικού κράτους… Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης τα ελληνικά πλοία υπό τουρκική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα παντού και μονοπωλούσαν το εμπόριο της Μεσογείου. Ετσι πλούτισαν πολλοί Ελληνες που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (όπως η Μασσαλία, η Τεργέστη, η Οδησσός), ίδρυσαν στην Ελλάδα πολλά σχολεία και διέδωσαν σε όλους τους Ελληνες τις ιδέες της εθνικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας... Τέλος, οι Ελληνες ίδρυσαν μια μυστική οργάνωση που στόχευε στην απόκτηση της ανεξαρτησίας τους και ονομαζόταν Εθνική Εταιρία (αναφέρονται στη Φιλική Εταιρία)… Η Εθνική Εταιρία ιδρύθηκε αρχικά το 1814 στην Οδησσό από τρία άτομα (δύο Ελληνες και έναν Βούλγαρο). Ουσιαστικός στόχος της ήταν η επανίδρυση της αρχαίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Εθνική Εταιρία ενδυναμώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και ίδρυσε πολλά παραρτήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα.

Χάρη στις ενέργειες της Εθνικής Εταιρίας οι Ελληνες είχαν προετοιμαστεί πλήρως για να επαναστατήσουν. Δεν άφηνε όμως περιθώριο να ξεσπάσει η επανάσταση ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, που ήταν γνώστης όλων των δραστηριοτήτων της Εταιρίας. Οταν όμως ο Αλή Πασάς έκανε τη δική του επανάσταση εναντίον του σουλτάνου, οι Ελληνες επωφελήθηκαν: ενώ οι οθωμανικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες με αυτόν, η Εθνική Εταιρία αποφάσισε να ξεσπάσει η επανάσταση».

Δηλαδή οι Ελληνες ενώ ευημερούσαν, είχαν προνόμια, αυτονομία και διακρίσεις, αποφάσισαν να επαναστατήσουν περίπου από… πλήξη.
Κλείσιμο

Καμία λέξη στα τουρκικά βιβλία για την καταπίεση, τις σφαγές, τις γενοκτονίες, τον εξανδραποδισμό και τον «τζιχαντισμό» κατά των Ελλήνων την εποχή της οθωμανικής δουλείας.

Στις ημέρες μας, λοιπόν, οι ισχυροί της Ευρώπης περιγράφουν το ελληνικό οικονομικό δράμα ως δίκαιη τιμωρία ενός άσωτου λαού που, χρησιμοποιώντας τα οικονομικά προνόμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατοχύρωσε βιοτικό επίπεδο πολύ ανώτερο από αυτό πού δικαιούται με βάση την παραγωγικότητά του.

Δηλαδή αρχίζουν το ιστορικό αφήγημα από την αφετηρία που τους συμφέρει.

Αποσιωπούν οι ισχυροί της Ευρώπης το γεγονός της κατάρρευσης της γεωργικής παραγωγής της χώρας μας και της αλιείας λόγω των δεσμευτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποσιωπούν τα δεινά που συσσωρεύτηκαν στην παρτίδα μας από την «εισβολή» εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από περιοχές του πλανήτη, τις οποίες βασικά οι δικές τους πολιτικές αποσταθεροποίησαν…

Δεν αναφέρουν τις δυσβάσταχτες στρατιωτικές δαπάνες στις οποίες υποχρεώνεται η χώρα μας για να στηρίξει την εδαφική της ακεραιότητα και να διαφυλάξει ευρωπαϊκά σύνορα από γείτονες που οι ίδιοι ενισχύουν.

Και δεν αναφέρουν ότι τα χρήματα αυτά, από αυτές τις στρατιωτικές δαπάνες, καταλήγουν βασικά στις δικές τους πολεμικές βιομηχανίες.

Δηλαδή οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση περιγράφουν επιλεκτικά τα αίτια του ελληνικού οικονομικού δράματος των ημερών μας χωρίς να αναλαμβάνουν και τις δικές τους ευθύνες.

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ