Καλό το κλίμα, περιμένουμε τα μέτρα
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Καλό το κλίμα, περιμένουμε τα μέτρα

Δεν ξέρω πώς εξελίχθηκε το δείπνο του πρωθυπουργού με την καγκελάριο, από την κοινή συνέντευξή τους, πάντως, βγήκε ένα καλό κλίμα συνεργασίας και προϋποθέσεων. Αυτά μέχρι εδώ. Γιατί δεν φωτίστηκε η ουσία της επαφής για το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Εκεί λοιπόν στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της η αγορά που περιμένει να δει ποια μέτρα θα μπουν στο τραπέζι, τι έχει να προτείνει η ελληνική πλευρά από ισοδύναμα και κατά πόσο θα είναι πειστική. Γιατί τελικά η επόμενη μέρα για την χώρα θα κριθεί στο Eurogroup.

Αυτό που είναι το μεγάλο ζητούμενο και ταυτόχρονα το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιο μείγμα πολιτικής θα ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα λεγόμενα υψηλά εισοδήματα. Το ζήτημα είναι πώς αυτά θα ορισθούν και τι είδους φορολόγηση θα μπει;

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι σε μια δίκαιη κατεύθυνση και ότι δεν θα αδικηθούν οι ειλικρινείς φορολογούμενοι που τα δηλώνουν όλα επί χρόνια. Αλλά θα εντοπιστούν όσοι φοροδιαφεύγουν και θα στοχευθούν άμεσα εκείνοι που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να τα δικαιολογούν από τις δηλώσεις τους. Θα διατηρηθεί η υπάρχουσα εισφορά ως φόρος αλληλεγγύης, θα υπάρξει νέα, βαρύτερη; Θα λειτουργήσει η παροχή δυνατότητας για δηλώσεις μαύρων και κρυμμένων εισοδημάτων, αν δοθεί;

Κλείσιμο
Είναι βέβαιο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει περιτύλιγμα ,μπορεί να μετονομαστεί σε ΦΜΑΠ, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει έστω και "αναδομημένος".Η είσπραξη ΦΠΑ από τις τράπεζες είναι ένα επίσης σημαντικό θέμα,που ενέχει τεχνικές δυσκολίες αλλά μπορούν με την πολιτική βούληση και την υπάρχουσα τεχνολογία να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν. Η επιτυχία θα είναι σημαντική γιατί τα ποσά που χάνονται από ΦΠΑ σε ετήσια βάση είναι σημαντικά,αρκετά δισ., και η εισπραξιμότητα θα ενισχύσει τα έσοδα.

Αυτά μπορεί να είναι κάποια μέτρα όμως το ζήτημα που ανοίγει είναι πώς θα μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να συνθέσει ένα τέτοιο πακέτο ,που ενδεχόμενα θα υποκρύπτει και στοιχεία που θα παρατείνουν την λιτότητα, το οποίο θα εγκριθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι που περιμένει να δει τώρα η οικονομία και η αγορά και εναπόκειται στο πολιτικό ταλέντο του πρωθυπουργού να δημιουργήσει αυτήν την φορά ,τις πολιτικές γέφυρες για να περάσει μια τέτοια συμφωνία.

Τα βλέμματα στρέφονται στην εξειδίκευση των μέτρων και εκεί θα παιχθεί τώρα η επόμενη πράξη. Αυτό όμως που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η ελληνική πλευρά είναι, ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει το μετέωρο βήμα προς την συμφωνία σταθεροποίησης, που θα επαναφέρει την χρηματοδότηση. Γιατί όσους φόρους και να βάλεις στα ακίνητα, για παράδειγμα, κάποια στιγμή τα ρευστά τελειώνουν. Αν όμως η αγορά ακινήτων μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις και ο κύκλος αλλάξει, τότε η ανοδική τάση του εισοδήματος θα βοηθήσει τα φορολογικά έσοδα, από μόνη της.

Εχουμε σχέδιο προς αυτήν κατεύθυνση και ακόμα και για την βοήθεια της παραγωγής;


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK