Η μεγάλη ευκαιρία του Α. Τσίπρα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η μεγάλη ευκαιρία του Α. Τσίπρα

Toυς  τελευταίους εννέα μήνες και συγκεκριμένα από τις ευρωεκλογές στα τέλη του περασμένου Μαίου, η Ελλάδα είναι στάσιμη. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έκανε την κυβέρνηση  Σαμαρά-Βενιζέλου να  παγώσουν τις μεταρρυθμίσεις ενώ τη στασιμότητα συνέχισε η  κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, με το ελαφρυντικό ότι είναι στην εξουσία δύο μήνες

Η περίοδος της Ελλάδας που δεν προχωρεί, δεν παίρνει αποφάσεις, «μηρυκάζει» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, χωρίς να τολμά  να διαχειριστεί την κατάσταση, είναι  πιθανόν να λάβει τέλος  με τις προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση στο Εurogroup . Δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει ταμειακή άνεση να ανταπεξέλθει τον Απρίλιο,  υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να υπάρξει έστω και μερική σύγκλιση με τους δανειστές.

Μέχρι τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις έδιναν μάχες με τους δανειστές για να προστατέψουν το πελατειακό κράτος, είτε αυτό αφορούσε τις πρόωρες συντάξεις, είτε την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Εχουμε περάσει πέντε χρόνια με μνημόνια χωρίς να γίνει συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Τις αλλαγές δηλαδή που πρέπει να γίνουν στην οικονομία, ώστε να σταματήσει να παράγει ελλείμματα  και να ξεκινήσει ένας ενάρετος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης.

Τα μέτρα που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι τολμηρά  και να θέτουν με γενναιότητα,  χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, τις βάσεις  για τις ανατροπές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα αναπτυξιακή περίοδο. Διαφορετικά, η Ελλάδα –όπως είπε και ο Σόρος- είτε  θα χρεοκοπήσει και θα φύγει από το ευρώ , είτε θα φυτοζωεί μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι και το χαρτί που πρέπει να παίξει ο Α. Τσίπρας για να κάνει τη διαφορά. Σε άλλη περίπτωση αργά ή γρήγορα η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει το πολιτικό κεφάλαιο της και θα έχει ημερομηνία  λήξης όπως συνέβη με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ