Στο ίδιο έργο θεατές;
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Στο ίδιο έργο θεατές;

Αφού οι γερμανοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ προετοίμασαν καταλλήλως το κλίμα η κα Μέρκελ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, εξάντλησε την αβρότητά της με την ξενάγηση του κ. Τσίπρα στην Καγκελάρία και άκουσε τα επιχειρήματα της ελληνικής αντιπροσωπείας

To ότι το δείπνο των δύο αντιπροσωπειών διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες δείχνει ότι η γερμανική πλευρά θέλησε να καταλάβει το νέο αριστερό πρωθυπουργό που αν μη τί άλλο χρησιμοποιεί διαφορετική ρητορική για τα γνωστά θέματα και τολμά να βάζει μέσα στην καγκελαρία το ηθικό θέμα της αποκατάστασης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και την διαφθορά της Ζίμενς εταιρία που είναι συνδεδεμένη με την πορεία του γερμανικού κράτους.

Όσοι περίμεναν αμέσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα ήταν φυσικό να απογοητευθούν. Η κα Μέρκελ είπε αυτά που λέει πάντα: ότι θέλει μία οικονομικά εύρωστη Ελλάδα, ότι είναι η επικεφαλής μίας από τις 19 χώρες μέλη του ευρώ, ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων το αξιολογούν οι θεσμοί και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup.

Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν είπε “ουδείς αναμάρτητος” όπως είχε κάνει ο κ. Σαμαράς τον Αύγουστο του 2012. Αντίθετα στο καίριο επέμεινε στην θέση του και έθεσε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση: ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πέντε χρόνια στην Ελλάδα απέτυχε σε όλες τους στόχους τους αφού επέφερε σημαντική μείωση του ΑΕΠ, αύξηση του δημοσίου χρέους, εκτόξευση της ανεργίας τεράστια διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Κλείσιμο
Είναι αλήθεια ότι οι επικριτές του έχουν δίκιο... ο κ. Τσίπρας δεν είπε ηρωικά μέσα στην καγκελαρία “κα Merkel go back” ανεμίζοντας την σημαία με σφυροδρέπανο. Αντίθετα τόσο με την επταμερή όσο και με την χθεσινή συνάντηση όπου πήγε για να υποστηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αναγνωρίζει την ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Εάν όμως κάποιος στάθηκε ένα βήμα πίσω δεν είναι ο κ. Τσίπρας που αναγνώρισε το αυτονόητο ότι υπάρχουν παθογένειες της χώρας και ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος για την κρίση που περνά η χώρα αλλά η κα Μέρκελ που δεν επανέλαβε αυτά που έλεγε στο παρελθόν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται αποδίδει και οδηγεί την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Το εάν το έκανε στο πλαίσιο της αβρότητας προς τον φιλοξενούμενό της ή εάν αποδέχεται το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι το πρόγραμμα απέτυχε και απαιτείται αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής θα φανεί εντός των προσεχών ημέρων.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε κοντά στην λύση του δράμματος. Στο προσεχές Eurogroup θα φανεί αν η Γερμανία θα βάλλει το ειδικό της βάρος για να γίνει δεκτό το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να απελευθερωθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία ή αν μπλοκάρει τις αποφάσεις ωθώντας τα πράγματα σε πιστωτικό γεγονός. Σε αυτή την περίπτωση θα επιβεβαίωσει τον πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος σε συνέντευξή είπε ότι, όποιος θέλει να δώσει τέλος στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ πρέπει να αφήσει τα πράγματα να συμβούν, για να μπορεί στη συνέχεια να καθιστά υπεύθυνη την άλλη πλευρά και επιπλέον θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, για να μπορούν να σηκωθούν δύσκολα μέτρα, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα του Grαccident.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα