Κολλημένος στην καρέκλα
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Κολλημένος στην καρέκλα

Υπάρχει μία παράδοση στη ΝΔ, κάθε αρχηγός που χάνει μία εκλογική μάχη είτε παραιτείται είτε πηγαίνει σε συνέδριο για να επιβεβαιώσει την ηγεσία του.

Τίμησαν αυτή την παράδοση όλοι οι πρώην πρόεδροι από τον μακαρίτη τον Γιώργο Ράλλη μέχρι τον κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος μετά την ήττα του 2009 έγυγε τρέχοντας, δεν έμεινε στην ηγεσία ούτε καν για να εγγυηθεί τις διαδικασίες της διαδοχής του μέσα από το έκτακτο συνέδριο. Το 2000 όμως μετά την ήττα του από τον Κώστα Σημίτη αν και κανείς δεν τον αμφισβητούσε οδήγησε το κόμμα του σε συνέδριο όπου και επιβεβαίωσε την ηγεσία του.

Ακόμη και ο Μιλτιάδης Έβερτ μετά την εκλογική ήττα του 1996 επιβεβαίωσε την ηγεσία του πρώτα από το εκλεκτορικό σώμα που υπήρχε τότε -βουλευτές και πρόεδροι νομαρχιακών οργανώσεων- και εν συνεχεία επειδή η αμφισβήτηση συνεχιζόταν παρότι είχε νομιμοποίηση οδήγησε τη ΝΔ σε συνέδριο όπου και έχασε από τον Κώστα Καραμανλή. Ο Γεώργιος Ράλλης το 1981 παρέδωσε στον Αβέρωφ. Ο Μητσοτάκης μετά την ήττα του 1985 πήγε σε συνέδριο ενώ όταν έχασε το 1993 άνοιξε τις διαδικασίες που οδήγησαν τον Μιλτιάδη Έβερτ στην αρχηγία.

Μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χθες δήλωσε ότι “εγώ δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου” για να προσθέσει όμως ότι “δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή”. Μετά από δέκα ώρες συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και ενώ περί τους 20 βουλευτές του ζήτησαν να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν θα πάει σε συνέδριο και μάλιστα θεώρησε ότι με την χθεσινή συνεδρίαση τελείωσε η εσωστρέφεια. Ο κ. Σαμαράς είναι ο πρώτος πρόεδρος της ΝΔ που γνωρίζει τέτοια κριτική και αμφισβήτηση περισσότερη και από τον Μιλτιάδη Έβερτ. Παρόλα αυτά ποντάρει στην αριστερή παρένθεση και εκβιάζει με την διάλυση του κόμματος. Ελπίζει ότι ο κ. Σόιμπλε θα ταπεινώει την ελληνική κυβέρνηση ή ακόμη χειρότερα ότι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποσχιστεί, θα επικρατήσει χάος και θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του. Και φυσικά μία τέτοια προσδοκία κάνει ότι μπορεί για να την ενισχύσει εντός και εκτός χώρας. Ο κ. Σαμαράς διατηρεί την ηγεσία γιατί δεν υπάρχει κάποιος ευρύτερης αποδοχής δελφίνος που να μπορεί να τον αμφισβητήσει. Οι βαρώνοι και οι επιχειρηματικές οικογένειες που συνδέονται με τη ΝΔ φοβούνται ότι ο κ. Σαμαράς θα προτιμήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Βενιζέλου και να συρρικνώσει τη ΝΔ, να την μετατρέψει σε μία ΠΟΛΑΝ που θα την ελέγχει παρά να παραδώσε την αρχηγία. Τόσο οι βαρώνοι όσο και τα οικονομικά τζάκια εκτιμούν ότι η ΝΔ πρέπει να διατηρηθεί ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι ο μόνος πόλος του πολιτικού συστήματος. Κάπως έτσι, όπως έχουν προβλέψει πολλά κομματικά στελέχη, η ΝΔ θα πάρει τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ αφού εν τω μεταξύ θα έχει κάνει ότι μπορεί για να υπονομέυσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να σταθεροποιηθεί και να σταθεροποιήσει την χώρα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ