Ηρωικές μεταλλάξεις
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Ηρωικές μεταλλάξεις

Ηρωας θεωρείται κάποιος ο οποίος, σε μια δεδομένη στιγμή στη ζωή του, τόλμησε το αδιανόητο και γίνεται πρωταγωνιστής ενός έπους.

Ο πραγματικός ήρωας έχει ικανότητες μεγαλύτερες από τον μέσο άνθρωπο. Αυτές οι ικανότητες τον βοηθούν να εκτελέσει ασυνήθιστες και παράτολμες αγαθοεργές πράξεις για τις οποίες γίνεται γνωστός. Αυτές οι ικανότητες δεν είναι μόνο σωματικές αλλά κυρίως ψυχικές. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί ο ήρωας να είναι και να συμπεριφέρεται ως μέσος άνθρωπος, αλλά κάτω από ειδικές περιστάσεις υπερβαίνει τον εαυτό του και προβαίνει σε μια ηρωική πράξη.

Η χώρα μας, από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή μας, έχει να επιδείξει αναρίθμητους ήρωες που με τα κατορθώματά τους σφράγισαν την ιστορία μας και αποτελούν πρότυπα κυρίως για τις νεότερες γενεές. Η πατρίδα μας, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, τιμά τους ήρωες και η εκπαιδευτική διαδικασία αναλύει στους μαθητές τις προσωπικότητες αυτές, εξιδανικεύοντας συνήθως τα χαρίσματά τους και υποβαθμίζοντας ή και αποσιωπώντας τυχόν ελαττώματά τους.
Ενας από τους ήρωες της νεότερης ιστορίας μας θεωρείται και ο Μανώλης Γλέζος.

Ηταν η νύχτα της 30ής Μαΐου του 1941. Παρότι η άνοιξη είχε προχωρήσει για τα καλά, βαρύς ψυχολογικός χειμώνας απλωνόταν στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη: Η γερμανική κατοχή… Δύο νεαροί φοιτητές, ο Γλέζος και ο Σάντας, σκαρφαλώνουν, σύμφωνα με τις αφηγήσεις τους, στον βράχο της Ακρόπολης και προβαίνουν σε πράξη ύψιστου συμβολισμού: κατεβάζουν τη γερμανική σημαία και την εξαφανίζουν. Ηταν αναμφισβήτητα μια ηρωική πράξη, αφού έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους αντιστεκόμενοι στον κατακτητή…
Κλείσιμο

Ειδικά ο Μανώλης Γλέζος στα χρόνια που πέρασαν τιμήθηκε από την ελληνική πατρίδα ως ήρωας. Είχε συνεχή παρουσία στα κοινά και στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας και καθιερώθηκε ως μια εμβληματική μορφή στη συνείδηση των Ελλήνων και κυρίως της νέας γενιάς. Σε αυτό συνέβαλε και η εξωστρεφής και ρομαντική προσωπικότητά του, που διαμορφώθηκε με τον αιγαιοπελαγίτικο αγέρα στα βουνά τις Νάξου. Πάντα ο λόγος του Γλέζου, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις και προκαταλήψεις, ήταν μεστός από περιεχόμενο και γεμάτος Ελλάδα! Ολοι παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε με δέος το πάθος του στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς τη χώρα μας.

 Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλοι οι Ελληνες, αλλά και όλος ο δυτικός κυρίως κόσμος, παρακολουθούν με αγωνία την προσπάθεια της καταχρεωμένης χώρας μας να επιτύχει μια έντιμη και όχι ταπεινωτική συμφωνία επιβίωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί μια ρήξη με τους δανειστές-εταίρους μας και μια καταστροφή που θα ακολουθούσε μια τέτοια ρήξη αφορά τον Ελληνισμό ολόκληρο και όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση που έχει αυτο-εγκλωβιστεί μεταξύ του επιθυμητού και του εφικτού…

Πολύ πρόσφατα ο Μανώλης Γλέζος από την Ευρωβουλή, τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση πρότεινε και ο ελληνικός λαός τον έστειλε υπερψηφίζοντάς τον με σαρωτικό αριθμό ψήφων και τιμώντας ακόμα μία φορά τον ήρωα, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση στον λαό για ενδοτισμό, ασυνέπεια και ανικανότητα, ζητώντας απόλυτη άρνηση συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

Αλλά οι ήρωες με τις ηρωικές πράξεις τους θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, όπως ο νεαρός Γλέζος που σκαρφάλωσε στη Ακρόπολη και κατέβασε τη γερμανική σημαία.

Ο Μανώλης Γλέζος με την «ηρωική πράξη» που προτείνει σήμερα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των  άλλων. Τη ζωή της παρούσας γενιάς των Ελλήνων αλλά και των επερχόμενων.

Γιατί αυτή η μετάλλαξη ενός ήρωα;

Μήπως ευθύνονται ο αμείλικτος χρόνος και η βιολογική νομοτέλεια;


*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ