Παράνοια, κοροϊδία, ή Θεωρία Παιγνίων;
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Παράνοια, κοροϊδία, ή Θεωρία Παιγνίων;

Δυο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Γ. Παπαδάκη, με άφησαν άφωνο.

Η πρώτη ήταν ότι : την ασάφεια στη συμφωνία μας τη ζήτησαν οι εταίροι για να μπορέσουν να την περάσουν στα Κοινοβούλια τους.

Η δεύτερη ήταν ότι : ψάχνω ένα προιόν χωρίς σημασία να του αυξήσω τον ΦΠΑ για να κάνουμε τους καλούς στους εταίρους.

Με την πρώτη (ακόμη και αν είναι αλήθεια, διότι ποτέ δεν ξέρεις με όσα έχουν ειπωθεί τώρα τελευταία) εκθέτει τους εταίρους – δανειστές μας και συνομιλητές του – στα μάτια των Κοινοβουλίων τους αλλά και των ψηφοφόρων τους. Ενώ λοιπόν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε αλλά και όλοι οι άλλοι Πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης προσπαθούν να πείσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης της ελληνικής συμφωνίας ώστε να εγκριθεί από τα κοινοβούλια τους, έρχεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και τους «αδειάζει». Διότι η κριτική που δέχονται οι ηγέτες από τους βουλευτές τους είναι οτι η συμφωνία είναι ασαφής και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν είναι ξεκάθαρες. Όταν λέει λοιπόν ο Βαρουφάκης ότι οι ηγέτες του ζήτησαν να είναι ασαφής διότι αλλιώς η συμφωνία δεν θα περνούσε, δικαιώνει τους επικριτές της συμφωνίας. Ακόμη και αν είναι αλήθεια αυτό που λέει, σε κάθε περίπτωση λειτουργεί είς βάρος της χώρας μας διότι δυσχεραίνει την έγκριση της συμφωνίας. Και εν πάση περιπτώσει., οι ηγέτες μπορεί να καταφέρουν να περάσουν τη συμφωνία, αλλά είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν να ανέχονται έναν συνομιλητή που δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Η αξιοπιστία του Βαρουφάκη στο εξωτερικό είναι πλέον σχεδόν μηδενική και αυτό είναι λογικό μετά από τόσες άστοχες και προσβλητικές δηλώσεις που έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες, για τους ανθρώπους με τους οποίους υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται.

Κλείσιμο
Η δεύτερη δήλωση είναι ακόμη πιο παράδοξη. Αν υποθέσουμε ότι πράγματι το σχέδιο Βαρουφάκη είναι να βρεί ένα μικρής σημασίας προιόν που θα του αυξήσει τον ΦΠΑ για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων, και να αποφύγει έτσι την αύξηση του ΦΠΑ σε άλλα σημαντικά προιόντα, όπως τρόφιμα, φάρμακα, τουρισμό, τότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκαλύψει αυτό το «πονηρό» σχέδιο. Είναι σαν να τους λέει από τώρα, να τσεκάρουν αν το προιόν στο οποίο θα προτείνει αύξηση του ΦΠΑ έχει κάποια οικονομική σημασία ή όχι. Και καθώς τους λέει ο ίδιος οτι δεν θα έχει, πράγματι δεν θα έχει και οι εταίροι θα απορρίψουν το σχέδιο του. Απόλυτη παράνοια.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει και γιατί τα λέει αυτά που λέει. Ομολογώ βεβαίως οτι μπορεί να είναι δική μου αδυναμία. Οι δυνατότητες μου όμως μου επιτρέπουν να κάνω μόνο τρείς περιορισμένες σκέψεις για το ποιά είναι η λογική του υπουργού.

Η πρώτη στκέψη είναι ότι ο Βαρουφάκης, θεωρεί τελείως ηλίθιους τους εταίρους, την τρόικα, τους ευρωπαικούς θεσμούς, τόσο ηλίθιους που ακόμη και αν τους πεί ευθέως ότι τους κοροιδεύει, αυτοί δεν θα το καταλάβουν.

Η δεύτερη σκέψη είναι μήπως θεωρεί τελείως ηλίθιους τους Έλληνες πολίτες και να τους παραμυθιάζει ευθέως, απροκάλυπτα και χυδαία, λέγοντας τους διάφορες ασυνάρτητες ανοησίες που ούτως ή άλλως, τα «χαιβάνια» θα «χάψουν» και θα είναι ευχαριστημένα.

Η τρίτη σκέψη είναι όλη αυτή η ασυναρτησία εντάσσεται σε μια τακτική της Θεωρίας Παιγνίων την οποία εμείς οι αδαείς φυσικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και καλά θα κάνουμε να μην απορούμε και να μην εκφράζουμε αντιρρήσεις όταν μιλάει ο υπουργός, διότι απλώς δεν ξέρουμε τι μας γίνεται.

Στο κάτω κάτω, εμείς οι Έλληνες τον εκλέξαμε πανηγυρικά, του εμπιστευτήκαμε την τύχη της χώρας και τον στείλαμε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, οπότε ας τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του.

Ούτως ή άλλως, αυτός προς το παρόν χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, αυτός διαπραγματεύεται και εμείς δεν έχουμε λόγο μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Το κακό όμως είναι ότι όποια σκέψη από τις τρείς και αν είναι η σωστή, αν συνεχίσουμε έτσι, το τι θα συμβεί σε εμάς, θα το δείξει τελικά ...η νεκροψία.


Το άρθρο του Γρηγόρη Νικολόπουλου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα reporter.gr.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ