Η νέα πολιτική ελίτ «ζυμώνεται» με τον Κρούγκμαν. Η παλιά έκανε «λόμπυ» στην Τρόικα
Μαίρη Λαμπαδίτη

Μαίρη Λαμπαδίτη

Η νέα πολιτική ελίτ «ζυμώνεται» με τον Κρούγκμαν. Η παλιά έκανε «λόμπυ» στην Τρόικα

Οι πολιτικές ελίτ πρέπει να αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ,υποστηρίζουν οι καθηγητές πολιτικής επικοινωνίας.  Είναι φανερό ότι τα «μυαλά» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν εξαντλήσει τα αποθέματα της μυελίνης τους   και οι εφεδρείες  δημιουργικού οίστρου ήταν πλέον ανύπαρκτες έως γραφικές . Αντίθετα η αριστερά διέθετε εντυπωσιακό πολιτικό προσωπικό που συμπιεζόταν τόσα χρόνια στην... απέξω . 

Έχουν λοιπόν για πρώτη φορά την ευκαιρία τους .  Ναι , πιστεύω ότι ο Βαρουφάκης  « ζυμώνεται» κάθε πρωί  με τον   Πώλ Κρούγκμαν  για το άρθρο της ημέρας , πάντα   υπέρ των ελληνικών θέσεων  .. Ναι πιστεύω ότι έχει κόψει μισθό στο νομπελίστα ή του έχει  τάξει δωρεάν διακοπές στην Αίγινα και καλά κάνει . Ας το έκαναν και οι προηγούμενοι . 

Θα μου πείτε ..μα τελικά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα ; Ο Μάρξ  υποστήριζε ότι την ιστορία την γράφουν οι λαοί αλλά η προσωπικότητα μπορεί να επιταχύνει η να επιβραδύνει το ρού  της ιστορίας.  Για παράδειγμα ,  ο Γκορμπατσώφ επιτάχυνε την κατάρρευση του ανατολικού μπλόκ η οποία έτσι κι αλλιώς θα γινόταν.  Ισως και ο  Τσίπρας λοιπόν επιταχύνει τις εξελίξεις στην ΕΕ τολμώντας  να σηκώσει ανάστημα τις ευρωπαικές ελίτ .  

Την ίδια ώρα τα κόμματα που κυβέρνησαν μετά την μεταπολίτευση θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν μια νέα ελίτ από ανθρώπους που σήμερα σπουδάζουν  , δραστηριοποιούνται σε μαζικούς χώρους η ζουν στο εξωτερικό.  Το νέο πολιτικό προσωπικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ένα χρόνο  θα αρχίσει να σκάει από τα αυγό για να διεκδικήσει ξανά την εξουσία.
 Βεβαίως οι δυσκολίες με την οικονομική ασφυξία , τη λιτότητα και το χρέος  δε θα ξεπεραστούν σε τέσσερεις μήνες. Θα είναι μόνιμες και απειλητικές. Πραγματικά λυπάμαι όταν ακούω ανθρώπους που λίγες ημέρες πριν κατέβαιναν στο Σύνταγμα να ζητήσουν ανάσα αξιοπρέπειας , να εκφράζουν την απογοήτευσή τους ,λέγοντας  «δεν ξανανοίγω τηλεόραση. Φοβάμαι τι θα ακούσω . Όπως πριν με το Σαμαρά και το Βενιζέλο ,που κάθε φορά που άνοιγα τις ειδήσεις ,όλο και κάτι άκουγα πως θα μου κόψουν.»
Κλείσιμο

 Λυπάμαι ,γιατί η ψυχολογία είναι το παν . Η καλή ψυχολογία θα οδηγήσει τον μικρομεσαίο στην πόρτα της εφορίας να κάνει ρύθμιση οφειλών . Η ελπίδα για επανεκκίνηση της οικονομίας θα σπρώξει το νέο επιχειρηματία να προσλάβει ανέργους με κανονικούς μισθούς και κανονικά ωράρια . Γιατί ο κατώτατος μισθός σήμερα δεν είναι 586 ευρώ . Είναι συνήθως 420. Προσλαμβάνεσαι με μερική απασχόληση και δουλεύεις 8ωρο και ενίοτε ανασφάλιστος .
Αυτά τα υφεσιακά μέτρα που μας  γύρισαν χρόνια πίσω αποφασίστηκαν  το μαύρο 2012  με τη βοήθεια των ελλήνων συνομιλητών της Τρόικας των  «δοσίλογων με την κουκούλα» , που «εκτελώνιζαν»  τα πάγια αιτήματά τους  και «προσανατολίζαν » τους επιτηρητές σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.  Όλοι ξέρουμε πια ποιοι ήταν οι επιφανείς Έλληνες , καθηγητές , οικονομικοί παράγοντες , επιχειρηματίες δικηγόροι και δημοσιογράφοι που έκαναν  lobby στην Τρόικα  για να κόψει τους μισθούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει τότε στη Βουλή    «Η τρόικα  δεν ήρθε εδώ γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα. Η τρόικα ήρθε εδώ και είχε συνεργάτες. Ψάξτε λοιπόν να βρείτε τους συνεργάτες και τους συντάκτες των εντολών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας και τον κ. Προβόπουλο, στον ΣΕΒ και στον κ. Δασκαλόπουλο, στα κόμματα του μνημονίου και τους συμβούλους των κομμάτων του Μνημονίου, του κ. Καρατζαφέρη, της κας Μπακογιάννη και φυσικά και του κυβερνώντος κόμματος και σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία..» 

Ονόματα είχε πει και ο σημερινός υπουργός εξωτερικός Ν.Κοτζιάς , ο κ. Κορκίδης της ΕΣΕΕ όπως και ο  πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος  ο οποίος φωτογράφισε συγκεκριμένους εξαγωγείς της Β. Ελλάδος και επιχειρηματίες στον χώρο του Τουρισμού που ζητούσαν μισθούς Βουλγαρίας . Στις Βρυξέλλες γελούσαν τρανταχτά με τα χάλια μας, βλέποντας Έλληνες λομπίστες να τριγυρίζουν στους διαδρόμους και να ψάχνουν μέλη της Τρόικας με προτάσεις  ανά χείρας ,τις οποίες εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των δανειστών απεύθυναν ως απαιτήσεις προς την κυβέρνηση!

Γίναμε λοιπόν Σλοβακία. Και θα περάσουν χρόνια να ανακάμψουμε και να απορροφήσουμε την υψηλή ανεργία. Aυτό που μου κάνει εντύπωση όμως είναι ότι οι ίδιοι εργοδότες που προσπαθούσαν τότε για τη «βουλγαροποίηση» των μισθών  , σήμερα δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την αύξησή του.  Είναι υποκριτές ή λέτε να κατάλαβαν ότι η συνταγή της σχολής του Σικάγο που επέβαλε η Τρόικα  ήταν τραγικό  λάθος;  Ποτέ δεν είναι αργά!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ