Ωχριά μπροστά του το email Χαρδούβελη
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ωχριά μπροστά του το email Χαρδούβελη

Για να είμαι ειλικρινής, όταν άκουσα ότι ανέλαβε η κυβέρνηση να ετοιμάσει μέσα σε 48 ώρες μια λίστα μεταρρυθμίσεων για να γίνει  αποδεκτή η αίτηση παράτασης του παλιού μνημονίου και ηχώντας  ακόμα στα αυτιά μου οι επαναστατικές κορώνες ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, για άμεσες νομοθετήσεις και καταργήσεις  μνημονιακών νόμων, περίμενα πως αυτή η λίστα θα ήταν ένα θεωρητικό φληνάφημα μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Είχα μάλιστα εύλογες αμφιβολίες αν αυτό θα καταδεχτούν καν να το  κοιτάξουν οι... Θεσμοί.

Φευ όμως, διαβάζοντας την εξασέλιδη λίστα μεταρρυθμίσεων, κατάλαβα γιατί  από προχθές ακόμα, υπήρχε τόση αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για θετική υποδοχή του κειμένου.

Όντως αυτό το κείμενο δεν νομίζω πως μπορεί να ενοχλεί τους δανειστές και μάλλον θα περιμένουν την εφαρμογή εξετάζοντας παράλληλα στους επόμενους δυο μήνες την εξειδίκευση και την κοστολόγηση των προτεινόμενων μέτρων.
 Όπως λένε μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι,  αυτό διαπνέεται από ρεαλισμό που μέχρι τώρα δεν είχαν διαπιστώσει από τις επαφές με τον Ελληνα υπουργό οικονομικών αλλά και με τον πρωθυπουργό.

 Ή στα καθ'  ημάς, μια στροφή και ταύτιση με όλα εκείνα που ίσχυαν πριν τις εκλογές και συνεχίζονται και στο επόμενο διάστημα. Δεν θα  το πω κωλοτούμπα όπως με χαιρεκακία  το λέει η αντιπολίτευση. Θα μπορούσαμε όμως να το δούμε   ως μια ομαλή προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα όπου οι μονομερείς ενέργειες και η ακραία κομπορρημοσύνη για κατάργηση του μνημονίου  , της τρόικας και  όλων των εφαρμοστικών νόμων,  με ένα άρθρο την επομένη του σχηματισμού της  αριστερής κυβέρνησης, δεν έχουν θέση στο μαγαζί του Σόιμπλε .

Κλείσιμο
Τώρα και με τη βούλα της κυβέρνησης, μπορούν να περιμένουν τον εύθετο χρόνο και την έγκριση των θεσμών, τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις, τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 
Θα περιμένουν ακόμα η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ , οι  φοροελαφρύνσεις και τα αφορολόγητα, το πράσινο φως από τους θεσμούς.

Παράλληλα ,οι ιδιωτικοποιήσεις που μέχρι χαρακτηρίζονταν ως ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όχι απλά  δεν αναστέλλονται αλλά προχωρούν και δεν ακυρώνονται ακόμα κι αυτές που δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ γι αυτές που δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, θα εξεταστούν ξεχωριστά και υπό το πρίσμα της καλύτερης αξιοποίησης!

 Μετά ταύτα, φρονώ  που οι δυσκολίες για ένα κατ' αρχήν ναι από το Εurogroup δεν είναι πολλές επί του παρόντος ,καθώς τα nein θα τα μαθαίνουμε στο επόμενο διάστημα και ενόσω θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με χαρτί και μολύβι. 

Οι περισσότερες δυσκολίες όμως  αναμένονται στο να εξηγηθεί στα στελέχη, τους βουλευτές και τον κόσμο που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η κυβέρνηση κατέβασε τόσο γρήγορα τα λάβαρα της επανάστασης και έβαλε στο συρτάρι τις υποσχέσεις στον καθημαγμένο λαό. Εδώ  θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλο το οπλοστάσιο της  και την προπαγάνδα που μετατρέπει το άσπρο  σε μαύρο. Τεχνογνωσία πάντως υπάρχει άφθονη!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ