Είναι η πολιτική, ηλίθιε!
tina_mandilara_new

Τίνα Μανδηλαρά

Είναι η πολιτική, ηλίθιε!

Μια προφητική ταινία που είχε σκηνοθετήσει πριν από λίγα χρόνια ο φερόμενος κι ως υποψήφιος για Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κώστας Γαβράς-το «Κεφάλαιο»- ήθελε τον πλανήτη να διαφεντεύεται από μια δράκα τεχνοκρατών και κερδοσκόπων που δεν υπολόγιζαν ότι κάτω από τα ψυχρά νούμερα κρύβονται ανθρώπινες ψυχές.

Αντίστοιχα και τώρα: οι φερόμενοι «εταίροι» αδυνατούν να καταλάβουν πως απέναντι στις πολιτικές λιτότητας ορθώνονται άνθρωποι που διεκδικούν όχι πια την κρατική ή εθνική τους αυτοτέλεια-αυτή φαίνεται να έχει χαθεί προ πολλού-αλλά το δικαίωμα τους στο ευ ζην. Το πρωτείο της πολιτικής που διαπέρασε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτέλεσε την ύψιστη πηγή έμπνευσης του acquis communautaire-ποιος αλήθεια το επικαλείται σήμερα;-δείχνει σήμερα να έχει μεταγραφεί σε οικονομικό μονόδρομο που οδηγεί αν όχι στον γκρεμό-σίγουρα σε αδιέξοδο.

Στη θέση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου-σύμφωνα με το Άρθρο 1α της Συνθήκης της Λισαβόνας την οποία επικαλείται το acquis ήτοι το ευρωπαϊκό κεκτημένο- έχουμε έτσι τα μέτρα λιτότητας και τους σκληρούς ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών. Αυτόν επομένως τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών όρων- που έχουν μπει στο περιθώριο εξαιτίας των οικονομικών προγραμμάτων που χαράζουν οι τεχνοκράτες και οι οπαδοί της πιο σκληρής μονεταριστικής πολιτικής που μπορούσε ποτέ να φανταστεί η Ευρώπη ακόμη κι ως εφιάλτη- επιζητά σήμερα ο Σύριζα. Όπως τόνιζε και το πρόσφατο κείμενο του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ «Η νίκη του Σύριζα δεν είχε να κάνει με την αποκήρυξη της Ευρώπης αλλά με την ανάγκη επανακαθορισμού της. Η ηθική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ευρώπη αφορμάται από μια απλή διαπίστωση:

Ένα οικονομικό τραύμα, τόσο σοβαρό όσο αυτό που υπέστη η Ελλάδα, καταστρέφει την κοινωνία»-κι όχι μόνο αυτή αλλά την ίδια τη σύσταση της Ευρώπης. Εκτός επομένως από την οικονομία υπάρχει και η πολιτική που για τη Γερμανία είναι απλώς υποσημείωση. Κι η αντίσταση που χαράζει ο Σύριζα δεν έχει άλλο στόχο πέρα από αυτόν: να κάνει την καρδιά της Ευρώπης να επανέλθει στο πολιτικό της  corpus.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ