Σε συναγερμό για να μη ζησουμε νέα Ιμια
anastasiadis_themos

Θέμος Αναστασιάδης

Σε συναγερμό για να μη ζησουμε νέα Ιμια

Οποτε η διεθνής θέση της Ελλάδας εξασθενεί, η Τουρκία καραδοκεί. Οπως τότε

Ηταν μια θλιβερή σύμπτωση το ότι η μοναδική κουβέντα που έγινε προεκλογικά για τα εθνικά θέματα (μέσα σε τόσες και τόσες αερολογίες) είχε σχέση με την τραγική απώλεια των δύο Ελλήνων πιλότων στην Ισπανία, του Παναγιώτη Λάσκαρη και του Αθανάσιου Ζάγκα. (Μαζί τους χάθηκαν, μην το ξεχνάμε, και πολλοί ακόμη πιλότοι και πολίτες άλλων συμμαχικών χωρών σε μια φαινομενικά ακίνδυνη άσκηση-επιχείρηση, όπου τελικά κάτι πήγε πολύ στραβά.)

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ενοπλες Δυνάμεις, και ειδικά η Αεροπορία, θρηνούν θύματα, για να μην ξεχάσουμε και τις απώλειες των Ιμίων, που θυμήθηκε μετά από τόσα χρόνια μόνο ο Πάνος Καμμένος. Συμβολικό αλλά χρήσιμο. Οχι για εθιμοτυπικούρες, αλλά λόγω της ιδιαίτερης επικαιρότητας, αφού η πιθανότητα να ’χουμε δεύτερα Ιμια, για να μην πούμε την κακή λέξη που αρχίζει από «Ατ-» (όχι, δεν είναι... η Αττική οδός), ενισχύεται ξανά. Γιατί όσο αποδυναμώνεται η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο αποθρασύνεται η Αγκυρα, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι σε νευρική φάση - και λόγω κυπριακών πετρελαίων και λόγω μεσανατολικών διαταραχών.

Η πιθανότητα νέων προκλήσεων επανέρχεται πάντα -και μακάρι να βγούμε λάθος- όταν έχουμε στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση που η Τουρκία θέλει να τεστάρει, όπως έκανε και με την κυβέρνηση Σημίτη τη μοιραία εκείνη νύχτα των Ιμίων.
Ενδεχομένως κάποιοι να παρατηρήσουν ότι δεν χρειάζεται καν να ξοδευτεί σε τεστ αντανακλαστικών και τσαμπουκά με την κυβέρνηση Τσίπρα.
Κλείσιμο

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, πρώτον, οι σημερινοί κυβερνώντες δεν είναι καθόλου πολεμοχαρείς. Το αντίθετο. Χωρίς καμία διάθεση να αμφισβητηθεί ο δεδομένος, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, πατριωτισμός οποιουδήποτε, είναι πασίγνωστες οι διακηρυγμένες απόψεις τους για ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τα σχετικά.

Απόψεις που σε ορισμένες από τις συνιστώσες του κυβερνώντος κόμματος έφταναν μέχρι τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, την αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων, από τουρκικές έως ψευτο-μακεδονικές-σκοπιανές κ.λπ., που όλοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι είναι εκτός ατζέντας του Μαξίμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και εκτός ατζέντας των Τούρκων! Εξ ου και απαιτείται ιδιαίτερη επαγρύπνηση και -λέμε τώρα...- αρραγές εθνικό εσωτερικό μέτωπο. Επειδή αυτό το τελευταίο είναι πάντως απίθανο, ας περιοριστούμε στο πρώτο.

Η νέα κυβέρνηση θα ’πρεπε κανονικά να βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση κόκκινου συναγερμού, διότι -δεν μπορεί- θα ’χει αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν τη θεωρεί -στην καλύτερη περίπτωση...- τον πιο μεγαλόψυχο συνομιλητή. Στη χειρότερη... τον σούπερ «πελάτη». Γι’ αυτά, τουλάχιστον, κάπου μπορούν να βοηθήσουν, σε επίπεδο ενημέρωσης, οι παλαιότατοι ρωσικοί σύνδεσμοι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ντα;

Επ’ ευκαιρία, άλλοι πιο κακεντρεχείς μπορούν να διακρίνουν αν οι διπλωματικές καινοτομίες με ελληνικούς αστερίσκους σε ζητήματα μείζονος σημασίας για ΗΠΑ - Ευρώπη, όπως συνέβη με την Ουκρανία, ενισχύουν ή αποδυναμώνουν τη διεθνή μας θέση. Μας κάνουν πιο συμπαθείς ή πιο αντιπαθείς ειδικά στην Ουάσινγκτον, η οποία έχει πάντα έναν πρώτο λόγο στα τεκταινόμενα... Καλό είναι να μη χρειαστεί να πεις δημοσίως «ευχαριστούμε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών...», αλλά είναι πολύ χειρότερο το να καταλήξεις -κατόπιν εορτής- στο «παρακαλούμε τις ΗΠΑ»!

Μακάρι για όλα τούτα να έχουν γνώσιν οι φύλακες, οι οποίοι αρέσκονται μάλιστα σε γεωπολιτικά παίγνια. Δεν ξέρω κιόλας αν η Ινδία, η Βραζιλία ή άλλοι πιθανοί σύμμαχοί μας στη νέα φάση ψηφιακής εθνικής ανεξαρτησίας που βιώνουμε, ως 3D παραίσθηση, έχουν έτοιμα τίποτα EMBRAER... αεροπλανοφόρα ή ιντερνετικές βόμβες για να μας συνδράμουν. Αχρείαστες να ’ναι.

Αν ανησυχείς μια φορά για τα οικονομικά, ειδικά μετά το σόου Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ, σκέψου τα εθνικά! Χωρίς καμία διάθεση να αμφισβητηθεί ο δεδομένος, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, πατριωτισμός οποιουδήποτε, είναι πασίγνωστες οι διακηρυγμένες απόψεις τους για ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τα σχετικά. Απόψεις που σε ορισμένες από τις συνιστώσες του κυβερνώντος κόμματος έφταναν μέχρι τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, την αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων, από τουρκικές έως ψευτο-μακεδονικές-σκοπιανές κ.λπ., που όλοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι είναι εκτός ατζέντας του Μαξίμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και εκτός ατζέντας των Τούρκων!

Ας μην παρασυρόμαστε, όμως, γιατί πραγματικά δεν είναι ώρα για αστεία. Το δυστύχημα στην Ισπανία με τον χαμό των πιλότων μας μπορεί να ήταν τυχαίο ή μεμονωμένο γεγονός, όμως μετά από τόσα χρόνια μνημονιακών περικοπών κι άλλα τόσα «αρπαχτών» που προηγήθηκαν, οι Ενοπλες Δυνάμεις έφτασαν σχεδόν στο σημείο όπου βρίσκεται και το υπόλοιπο Ελληνικό Δημόσιο. (Το ελικόπτερο που πήγε τους επισήμους στα Ιμια αμέσως μετά χάλασε!)

Μπορεί ο Π. Καμμένος να ελπίζει σε επανέναρξη ενός προγράμματος λελογισμένων αμυντικών δαπανών, όμως ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένα υπέρ της μείωσης των αμυντικών κονδυλίων. Χώρια που το ζήτημα δεν είναι μόνο τα κονδύλια, αλλά και το φρόνημα που εμπνέει η κάθε ηγεσία στον λαό της - και δη το στρατευμένο κομμάτι του... Αν αξιωθούμε να τους καμαρώσουμε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το όλο θέαμα.

Ας ευχηθούμε τουλάχιστον να μη γίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις όσα σχεδιάζονται αυτή την ώρα για την ΕΛ.ΑΣ. ή για την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού, όπου, απ’ ό,τι έχω καταλάβει, θα ανοίξουν... τρύπα αλληλεγγύης στο τείχος του Εβρου και θα συλλαμβάνεται όποιος άνδρας της FRONTEX κινηθεί απειλητικά κατά διερχόμενων αλλοδαπών.

Πλην, όμως, το είπαμε: αυτά, παρά τη σοβαρότητά τους, για το εσωτερικό δράμα που βιώνει ο πολίτης, και πέρα από την αγωνία για την πορεία της οικονομίας (ειδικά όσων είδαν τι έγινε μεταξύ Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ), είναι δευτερεύοντα σε σχέση με τη ζημιά που μπορεί να πάθουμε ΟΛΟΙ, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, αν η Τουρκία θεωρήσει ότι μπορεί να μας πιάσει στον ύπνο. Και ακούω πολλά χασμουρητά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network