Κι όμως, τα εννοούσαν!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Κι όμως, τα εννοούσαν!

Λέγεται-χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί- πως την περασμένη Κυριακή πολλοί ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ευχόμενοι κατά βάθος να μην πραγματοποιήσει  τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ορκωμοσία, απεδείχθη ότι  αυτή η ευχή δεν βγαίνει.

 Αντίθετα μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται συνεπέστατος με αυτά που υποσχόταν και άρχισε ανά τομέα, να σκίζει τα μνημόνια.

Ήδη εξαγγέλθηκαν από τους νέους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, η ακύρωση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων , οι επαναπροσλήψεις όλων όσων απομακρύνθηκαν από το δημόσιο, οι αυξήσεις μισθών και η επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Κλείσιμο
Αυτές οι ειδήσεις ακούγονται ευχάριστες τόσο από αυτούς που τους αφορούν άμεσα όσο και από αυτούς που τις ανακοινώνουν.

 Υπάρχει βέβαια μια λεπτομέρεια.

Οι ενέργειες αυτές είναι μονομερείς. Οπερ μεθερμηνευόμενο οι ενέργειες αυτές δεν αποκλείεται να τινάξουν στον αέρα  της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης. Και τούτο γιατί, όπως όλοι θυμόμαστε, η χώρα  μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου βρίσκεται εντός του μνημονίου και κατά συνέπεια οι μονομερείς ενέργειες, δεν επιτρέπονται κι ούτε αναγνωρίζεται διαφορετική μεταχείριση σε μια νέα κυβέρνηση καθώς το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια όπως και οι υποχρεώσεις του.

Όντως μπορεί να πει κανείς λεπτομέρεια. Εδώ η  νέα κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα, τον Σόιμπλε και την Μέρκελ, θα κολλήσει στην ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων;

 Σωστά.  Τώρα μιλάμε για συνολική διαπραγμάτευση από μηδενική βάση κι επομένως αυτό είναι το κυρίαρχο και όχι οι επαναπροσλήψεις των αδίκως εκδιωχθέντων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Υπάρχει βέβαια κι άλλη μια μικρή λεπτομέρεια. Υπάρχουν άραγε στα ταμεία τα λεφτά για την πληρωμή των επαναπροσλαμβανομένων ή τα λεφτά που θα λείψουν από τον προϋπολογισμό από την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων;

Αυτό θα το μάθουμε προσεχώς. Άλλωστε όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία σήμερα  έχουν  γίνει υπουργοί, όλες οι δεσμεύσεις έχουν κοστολογηθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε.

Όπως δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε πως ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισεμπλουμ, στην ουσία έρχεται αύριο στην Αθήνα με λευκή σημαία, για να δώσει το πράσινο φως και τις ευχές του στο... νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και να παράσχει κάθε βοήθεια έναντι  ουδενός ανταλλάγματος. Όλα τα άλλα είναι αντιδραστικά επιχειρήματα νοσταλγών των...μνημονίων!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK