Αρχισαν τα νταούλια
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αρχισαν τα νταούλια

Χθες ξεκίνησαν τα νταούλια. Μόνο που τα βαρούσαν οι ξένοι που έχασαν την υπομονή τους με το ελληνικό χρηματιστήριο και ξεπουλούσαν μαζικά τις τραπεζικές μετοχές.

Η περιουσία  του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (για την οποία δανείστηκε ο ελληνικός λαός) μειώθηκε κατά μερικά δισεκατομμύρια. Και τα spreads ανέβηκαν, αλλά όπως έχει γράψει ο νέος υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του στο protagon:  «Δεν έχει σημασία το επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου όσο το δημόσιο δεν δανείζεται. Δεν έχει σημασία η τιμή της μετοχής μιας τράπεζας που ήταν και παραμένει πτωχευμένη και η οποία είχε τσιμπήσει μερικά ευρώ λόγω μιας πολιτικά κατασκευασμένης φούσκας».

Η εποχή Τσίπρα ξεκίνησε για την Ελλάδα και προς το παρόν -όπως είναι και φυσιολογικό-  το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης και σε ζητήματα στυλ. Όμως η  αντισυμβατική αντιμετώπιση του πρωτοκόλλου έχει μόνον επικοινωνιακή σημασία  και εξαντλείται ταχύτατα. Το άμεσο ζήτημα που έχει μπροστά της  η νέα κυβέρνηση είναι το πρόβλημα  ρευστότητας και συνεπώς τα περιθώρια χειρισμών που αφήνουν τα περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα.  

Η Ευρώπη θα πιέσει την Ελλάδα απαιτώντας να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από το σημείο που την άφησε η Κυβέρνηση Σαμαρά.  Αμέσως μετά τα τυπικά συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, χωρίς να χαθεί χρόνος η Α. Μέρκελ έστειλε το τελεσίγραφο λέγοντας «όχι» σε ενδεχόμενο αίτημα  για το χρέος, διευκρινίζοντας ότι η δόση θα δοθεί μόνον αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις ενώ υπενθύμισε ότι τέλος Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα, άρα και η χρηματοδότηση. Λεπτομέρειες του ευρωπαικού τελεσίγραφου θα μεταφέρει  στην Αθήνα την Παρασκευή ο Γ. Νταισεμπλούμ και αυτό θα είναι μόνον η αρχή της δοκιμασίας  που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ