Η οικονομία από σήμερα
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Η οικονομία από σήμερα

Η έλλειψη ρευστότητας επιβάλλει κατακόρυφη αύξηση φόρων για λόγους εσωτερικής χρηματοδότησης - Ποιοι είναι οι άμεσοι κίνδυνοι αν η Ευρώπη δεν δεχτεί τα επιχειρήματα της νέας κυβέρνησης

Με άδεια ταμεία, χωρίς χρηματοδότηση και υποσχέσεις παροχών, το κράτος-αρπακτικό θα ρουφήξει όλο το χρήμα.
ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ: Η αύξηση των φόρων, η αρπαγή του χρήματος από το κράτος και η έλλειψη ρευστότητας. ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ: Η σύνθεση της κυβέρνησης, η κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Την επομένη των εκλογών αρχίζει μια νέα μεγάλη περιπέτεια για τη χώρα, μια περιπέτεια με μεγάλα ερωτήματα, μεγάλες ελπίδες και μεγάλους κινδύνους.


Για να πούμε πρώτα τα ευχάριστα, η μεγάλη ελπίδα είναι μία, να αποδεχτεί η Ευρώπη τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδεχτεί, το κούρεμα του χρέους, τη χρηματοδότηση της οικονομίας με επαρκή κεφάλαια για ανάπτυξη και τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Αν η ελπίδα δεν επιβεβαιωθεί, μπαίνουμε στις αβεβαιότητες και τους κινδύνους.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο
Η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αν οι εταίροι διατηρήσουν τη στάση που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα και αν επιμείνουν στη διατήρηση των υπαρχόντων κανόνων που λένε ότι για να χρηματοδοτείται μια χώρα που έχει πρόβλημα θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα. Το μνημόνιο ήταν ένα πρόγραμμα, αλλά από αυτό βγαίνουμε και μέχρι να φτιαχτεί ένα καινούριο στα μέτρα μας, αλλά και εγκεκριμένο από τους εταίρους θα χρειαστεί χρόνος. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν σε μια παράταση της χρηματοδότησης για όσο διάστημα κρατούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ευρωπαϊκές πηγές λένε ανεπισήμως ότι ακόμη και για την παράταση θα μπουν μνημονιακοί όροι. Επανερχόμαστε έτσι στις αβεβαιότητες: Θα δεχτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστω και την υπογραφή κάποιων όρων για την παράταση; Θα προσφύγουν αμέσως σε δημοψήφισμα με ερώτημα αν θέλουμε πρόγραμμα με μέτρα; Θα αρνηθούν την υπογραφή των όρων και θα επιχειρήσουν να στηριχθούν σε εσωτερική χρηματοδότηση για κάποιο διάστημα - που θεωρούν ότι υπάρχει; Και εδώ μπαίνει μια νέα βεβαιότητα.

«Εσωτερική χρηματοδότηση»
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά που θα προέλθει από την ανάγκη του κράτους να τραβήξει όλο το διαθέσιμο χρήμα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό ονομάζεται από τους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ «εσωτερική χρηματοδότηση». Η εσωτερική χρηματοδότηση της οικονομίας την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να στηριχθεί σε δύο πηγές: στην έκδοση εντόκων γραμματίων και στην επιβολή φόρων άμεσης είσπραξης. Η έκδοση εντόκων γραμματίων οδηγεί στην αφαίμαξη του τραπεζικού συστήματος, είναι μια πολιτική που, πρώτον, πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ και, δεύτερον, αν εγκριθεί θα στραγγίξει τις τράπεζες από κεφάλαια. Αποτέλεσμα άμεσο θα είναι ότι η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα σταματάει αυτομάτως και μεσομακροπρόθεσμα οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να μην πτωχεύσουν.

Αμεση είσπραξη φόρων
Η επιβολή φόρων, που είναι η δεύτερη επιλογή μετά τα έντοκα γραμμάτια, θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να εισπραχθούν άμεσα οι φόροι. Δεν θα μπορούν, λοιπόν, οι φόροι αυτοί να μπουν επί των φετινών εισοδημάτων και να εισπραχθούν το 2016, θα πρέπει να εισπραχθούν άμεσα και τέτοιοι φόροι είναι αυτοί που είτε συνδέονται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, είτε παρακρατούνται από τις τράπεζες, όπως π.χ. είναι η φορολόγηση των καταθέσεων ή η φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών. Και οι δύο φόροι πλήττουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιτείνουν την ύφεση και προκαλούν προβλήματα αδυναμίας πληρωμής των οφειλών, τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη βεβαιότητα που έχουμε μπροστά μας είναι η αύξηση των φόρων. Βεβαίως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα επιμείνει να υλοποιήσει κάποιες τουλάχιστον από τις προεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις στο Δημόσιο, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, δωρεάν παροχές στα αδύναμα οικονομικά στρώματα, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κ.ά., οι φόροι θα εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα ύψη. Οι βεβαιότητες, λοιπόν, που έχουμε μπροστά μας συμπυκνώνονται στη ραγδαία αύξηση των φόρων, στην αναγκαιότητα φόρων άμεσης είσπραξης, στην αφαίμαξη από χρήμα του τραπεζικού συστήματος και στη διακοπή της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες. Υπό αυτές τις συνθήκες, το πρώτο θύμα θα είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, ενώ μέτρα έκτακτης ανάγκης τους επόμενους μήνες μετά τις εκλογές μπορούν να θεωρούνται βέβαια. Το πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, από την ευελιξία που θα επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις και από τη διάθεσή του να προσγειωθεί στα κράσπεδα της σκληρής πραγματικότητας η οποία, όπως και να το κάνουμε, καθόλου ευχάριστη δεν θα είναι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ