Πρώτη φορά Αριστερά
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Πρώτη φορά Αριστερά

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, την αρχή του τέλους του πολιτικού κύκλου που άνοιξε με τη Μεταπολίτευση του 1974. 

Η Ελλάδα για 40 χρόνια κυβερνήθηκε με εναλλαγές των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ - οι παλαιότεροι θα τους θυμούνται ως ΕΡΕ, Ενωση Κέντρου κ.λπ.

Ο ιστορικός απολογισμός αυτών των δύο κομμάτων μπορεί να είναι διαφορετικός για τον καθένα. Ας δεχτούμε πάντως ότι υπήρξαν και καλές στιγμές και για τα δύο  κόμματα, όπως εκείνη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε τη χώρα στην τότε ΕΟΚ, αλλά και εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου που έσβησε τα σημάδια της χούντας και της πολυετούς δεξιάς διακυβέρνησης από μια τραυματισμένη και διχασμένη κοινωνία. Ο τελικός απολογισμός, όμως, μόνο θετικός δεν ήταν. Το τεράστιο κομματικό κράτος, το ρουσφέτι, η διαφθορά, η αναξιοκρατία και εντέλει το τρομακτικό δημόσιο χρέος οφείλονται σε αυτούς τους δύο σχηματισμούς και μόνο.

Σήμερα ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση της χώρας από τον τρίτο πόλο του ίδιου συστήματος, την Αριστερά. Oι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί. Δυστυχώς, γιατί το κόμμα της Αριστεράς που πρόκειται να μας κυβερνήσει (και σήμερα ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ) έχει ενσωματώσει και ευαγγελίζεται ό,τι πιο λαϊκίστικο, εύκολο και ανέξοδο μπορεί να ακούσουν τα αυτιά του ταλαιπωρημένου από την κρίση και τη φτώχεια Ελληνα πολίτη.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, της Αριστεράς της έλαχε ο κλήρος που περίμενε μια ζωή, στην πιο ακατάλληλη στιγμή της Νεότερης Ιστορίας της χώρας: δεμένη πισθάγκωνα η νέα κυβέρνηση από τους δανειστές της, είκοσι μέρες προεκλογικής εκστρατείας ήταν αρκετές για να μην μπορεί να αναπνεύσει ούτε ένα 24ωρο χωρίς τα λεφτά του Ντράγκι, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θα μπορούσαν βέβαια ο Τσίπρας και οι δικοί του να τάξουν τα μισά και λιγότερα, όπως θα μπορούσαν πολύ απλά να πουν την αλήθεια - και πάλι πρώτοι θα έβγαιναν και με διαφορά.
Αυτό είναι το «δυστυχώς» των εκλογών της Κυριακής και ας ελπίσουμε ότι θα το πάνε μέχρι ενός σημείου και δεν θα το καταλήξουν σε εθνική τραγωδία, δηλαδή σε κατά λάθος έξοδο από το ευρώ και την Ευρωζώνη.

Υπάρχει όμως και το «ευτυχώς» στην υπόθεση «πρώτη φορά Αριστερά». Οτι σύντομα θα καταρρεύσει ο μύθος της μαζί με εκείνον της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι Ελληνες θα καταλάβουν με εξίσου σκληρό τρόπο, όπως με αυτόν που έζησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ότι... το τζάμπα τέλειωσε. Κόμματα υπάρχουν, οι πελάτες-ψηφοφόροι τους υπάρχουν, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε πουθενά.

Πρέπει να ελπίζουμε ότι το τέλος του κύκλου της Μεταπολίτευσης θα φέρει κάτι πιο φρέσκο, πιο έντιμο, πιο δημιουργικό - για το καλό όλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ