Η αφοπλιστική ευρωπαϊκή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ
papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Η αφοπλιστική ευρωπαϊκή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τόνοι φαίνεται να κατεβαίνουν από το εξωτερικό -τουλάχιστον προς το παρόν- καθώς φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι εταίροι είδαν ότι οι απειλές για Grexit και άλλα δεινά δεν μπορούν να αλλάξουν την πολιτική δυναμική στην Ελλάδα, ενώ αποσταθεροποιούν ευρύτερα το σύστημα κάτι που ούτε οι ίδιοι θέλουν.

Η αποσταθεροποίηση είναι ένα μαχαίρι με διπλή κόψη, αφού θα πλήξει και το ευρωπαϊκό σύστημα εξουσίας σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά, από τη Γαλλία με την άνοδο της ακροδεξιάς, μέχρι την Ισπανία των Podemos και την Ιταλία με την ασθμαίνουσα οικονομία.

Άλλωστε, όσο η προεκλογική εκστρατεία προχωράει, γίνεται σαφές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου Αλέξη Τσίπρα αλλά και κορυφαίων στελεχών όπως ο υπεύθυνος προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης, ότι η ατζέντα του κόμματος, τα επιχειρήματα και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τα οποία προωθούν είναι απολύτως “συμβατά” με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Επομένως, εάν οι μετεκλογικές κινήσεις γίνουν σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει ούτε νομιμοποίηση, αλλά ούτε και αφορμή για τιμωρητικές ενέργειες από την πλευρά της ευρωζώνης.

Όχι ότι δεν θα υπάρξουν απόπειρες επηρεασμού από την πλευρά των εταίρων, με όλα τα εργαλεία που διαθέτουν, είτε πρόκειται για τις αποφάσεις του eurogroup, είτε για τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όμως θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση, με αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις στη βάση του κοινού συμφέροντος.
Κλείσιμο

Είναι σαφής η προτίμηση των εταίρων σε μια πολυκομματική κυβέρνηση. Προφανώς πιστεύουν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αλλά χρειαστεί συμμάχους για να κυβερνήσει τότε οι κινήσεις από την ελληνική πλευρά θα είναι πιο μετριοπαθείς. Εξαρτάται, βέβαια, και ποιους συμμάχους θα μπορέσει να βρει. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους αντιμνημονιακούς Ανεξάρτητους Έλληνες πιθανότατα θα είναι πιο απαιτητική απέναντι στην ευρωζώνη σε σχέση με μια άλλη που θα περιλαμβάνει τα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Άλλωστε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σαφές ότι οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν πλήρως εφόσον υπάρξει αυτοδυναμία.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι παρά τις στρεβλώσεις του συστήματος της ευρωζώνης και την παράκαμψη των δημοκρατικών θεσμών που συχνά παρατηρούμε, η έκφραση της λαϊκής βούλησης έχει τη δική της δυναμική και διαμορφώνει τις εξελίξεις.

Κι αυτό ουδείς μπορεί να το αγνοήσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ