Τα ρίσκα ανεβαίνουν για όλους
papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Τα ρίσκα ανεβαίνουν για όλους

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η επίσκεψη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα επιβεβαίωσαν αυτό που ήταν ορατό εδώ και καιρό.

Η ευρωζώνη παρεμβαίνει, καθώς, όπως φαίνεται, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο.

Η ουσία του ζητήματος όμως είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις που δημιουργούν την ανησυχία δεν έχουν πέσει εξ ουρανού, αλλά ήρθαν ως αποτέλεσμα της πίεσης η οποία ασκείται συστηματικά στην ελληνική κοινωνία από το 2010.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι δανειστές αρνήθηκαν να χαλαρώσουν έστω κατ’ ελάχιστον την πίεση, παρόλο που η πιθανότητα πολιτικών εξελίξεων ήταν κάτι παραπάνω από ορατή. Αντί να διευκολύνουν τα πράγματα για την κυβέρνηση, την στρίμωξαν περισσότερο στη γωνία.

Κλείσιμο
Τώρα πλέον τα ρίσκα έχουν αυξηθεί για όλους, καθώς οι δημόσιες δηλώσεις των τεχνοκρατών -είτε είναι βάσιμες οι ανησυχίες τους είτε όχι- για θέματα όπως το Grexit, η αγορά, το νόμισμα ή η ρευστότητα, αντικειμενικά «γαργαλάνε» το μηχανισμό της αγοράς και ενδεχομένως να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Ήδη οι εκτιμήσεις για το εάν η Ελλάδα αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο για ολόκληρη την ευρωζώνη είναι στην ημερήσια διάταξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα το ελληνικό θέμα να συνδεθεί και πάλι με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Πέρα από τα μικροκομματικά παιχνίδια, ουδείς στη χώρα ωφελείται εάν την επόμενη ημέρα της πιθανής εκλογικής αναμέτρησης η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και αυτό πρέπει όλοι να το λάβουν υπ’ όψιν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ