Η νόσος του Εμπολα: Eνα ιατρικό πρόβλημα και κοινωνικοί συνειρμοί
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Η νόσος του Εμπολα: Eνα ιατρικό πρόβλημα και κοινωνικοί συνειρμοί

Ο ιός Εμπολα προκαλεί σοβαρότατη ανθρώπινη νόσο.

Η νόσος εμφανίζεται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετοι, αιμορραγίες, διάρροιες και σε προχωρημένα στάδια ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος ενός πάσχοντα, αλλά δεν φαίνεται να μεταδίδεται με τον αέρα. Για να γίνει η διάγνωση αποκλείονται πρώτα άλλες νόσοι με παρόμοια συμπτωματολογία, όπως ελονοσία, χολέρα και άλλοι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί. Ασφαλής διάγνωση γίνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις που ανιχνεύουν αντισώματα εναντίον του ιού.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, ούτε προφυλακτικό εμβόλιο. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική και το κύριο βάρος δίνεται στην προφύλαξη από τη μόλυνση. Η θνητότητα είναι πολύ υψηλή και εξαρτάται από το υγειονομικό επίπεδο της χώρας. Στις χώρες της Δυτικής Αφρικής 90 στους 100 ασθενείς καταλήγουν. Για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τη χώρα μας εκτιμάται ότι η θνητότητα, σε περίπτωση επιδημίας, θα είναι πολύ χαμηλότερη (κάτω του 20%).

Κλείσιμο
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται εντατικά για την κατασκευή φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τη νόσο καθώς και για την παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου για την πρόληψη. Φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό.

Ενας άλλος όμως «ιός», ανάλογος με τον Εμπολα, δυστυχώς ενδημεί τις τελευταίες δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία και, όπως είναι επόμενο, στην πολιτική σκηνή.

Ενας «ιός» που μεταδίδεται με την ανθρώπινη επαφή, με τη φημολογία, με τις συκοφαντίες, με την κινδυνολογία, με την ψευδολογία, με τις απειλές, με τα διχαστικά επιχειρήματα. Αυτός ο «ιός», με ύπουλο αλλά μεθοδικό τρόπο, εξαπλώνεται παντού. Στους χώρους εργασίας. Στους χώρους εκπαίδευσης. Στους χώρους ευρύτερων κοινωνικών συναντήσεων. Στις οικογένειες. Στη Βουλή των Ελλήνων!

Ο «ιός» αυτός προοδευτικά υποσκάπτει την υγεία της κοινωνίας μας. Εχει καταφέρει να επιβιώσει από τα φυσικά αντισώματα των Ελλήνων, που έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαχρονική επιβίωσή μας από την εποχή της προϊστορίας μέχρι και σήμερα. Αντισώματα εναντίον των βαρβάρων, των Περσών, των Τούρκων, των φασιστών του ιταλογερμανικού άξονα. Αντισώματα που κράτησαν την Κύπρο όρθια απέναντι στους αποικιοκράτες και τους «Αττίλες». Αντισώματα που έδωσαν τη δύναμη στους Ελληνες εφοπλιστές να  πρωταγωνιστούν επί δεκαετίες στην παγκόσμια ναυτιλία και που θωράκισαν συμπατριώτες μας οι οποίοι ξεκίνησαν από το μηδέν και αναδείχθηκαν σε παγκόσμιους επιχειρηματίες. Αντισώματα που βοήθησαν Ελληνες επιστήμονες να παράγουν γνώση ενάντια στα παραδοσιακά επιστημονικά κέντρα της Δύσης και  που όπλισαν Ελληνες της διανόησης να επιτύχουν παγκόσμιες διακρίσεις και κορυφαίες βραβεύσεις…

Ποιο όμως είναι το φάρμακο ενάντια σε αυτό τον «ιό»; 

Κατά την άποψή μας, είναι η ελληνική παιδεία! Με την παιδεία και μέσα από την παιδεία είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τόσες πνευματικές παρακαταθήκες με ελληνική σφραγίδα όσες δεν μπορεί να απαριθμήσει ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος. 

Και πιο είναι το εμβόλιο της πρόληψης; Τα πρότυπα που οφείλουμε να δώσουμε στη νέα γενιά.

Πρότυπα ομοψυχίας, φιλομάθειας, εργατικότητας, αξιοκρατίας, ανθρωπισμού, εντιμότητας, δικαιοσύνης και σεβασμού στον συνάνθρωπο.

Είναι κοινότοπο, αλλά θα το επαναλάβω: όποτε οι Ελληνες ήταν ενωμένοι μεγαλούργησαν! Αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Γιατί όλες οι εθνικές καταστροφές ήρθαν σε περιόδους εθνικού διχασμού…

*Καθηγητής Καρδιολογίας, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας - Παιδείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ