Τι θα γράψουν τα βιβλία
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Τι θα γράψουν τα βιβλία

Δεν θέλει ούτε πολλή σκέψη, ούτε ιδιαίτερη νοημοσύνη για να καταλάβει κάποιος ότι η χώρα βαδίζει αυτή τη στιγμή και πάλι σε τεντωμένο σκοινί.

Οι δανειστές Ευρωπαίοι και Αμερικανοί -μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είναι σε απόλυτη συνεννόηση και αγαστή σύμπνοια- μυρίστηκαν πολιτική αστάθεια και επερχόμενη κρίση και στέλνουν τελεσίγραφο. Το οποίο απευθύνεται στη σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά κυρίως στον Τσίπρα, αν τελικά δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές, γίνουν εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση. Ετσι, ωμά και ξεκάθαρα διαμηνύουν ότι αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας ως χώρα, απλούστατα δεν πρόκειται ούτε τα υπόλοιπα της τελευταίας δόσης να μας δώσουν (περί τα 7 δισ. ευρώ), ούτε χρηματοδοτική γραμμή στήριξης να μας παράσχουν όταν τη χρειαστούμε. Που θα τη χρειαστούμε πολύ σύντομα γιατί οι αγορές δεν θα μας δανείζουν.

Αυτό που δεν λένε ακόμα οι ξένοι είναι ότι σε περίπτωση που αρχίσει τις τρέλες ο Τσίπρας, θα βάλουν τον Ντράγκι (ή θα το κάνει από μόνος του) να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Με άλλα λόγια, θα μας κάνουν… Κύπρο μέσα σε 48 ώρες.
Στην ιστορία, που φυσικά γράφεται μερικά χρόνια μετά, όλο αυτό έτσι όπως το περιγράφουμε μπορεί να αποκαλείται εκβιασμός στα δικά μας ελληνικά βιβλία.

Σε κάποια άλλα, όμως, είναι πολύ πιθανόν να γραφτεί ότι οι Ελληνες έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους αφού δεν ήθελαν ποτέ να γυρίσουν πίσω τα δανεικά κ.λπ. κ.λπ. Σημασία έχει το αποτέλεσμα και δυστυχώς αυτή την ώρα όλοι στο πολιτικό σύστημα δείχνουν να τα έχουν χαμένα.

Ο Σαμαράς ψάχνει απεγνωσμένα τους 180 για να αποφύγει την ήττα, αφού πρώτα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας αναζητώντας μια «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο τον Ιούλιο, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα στις αγορές. Είναι τόση η σύγχυση που διακατέχει την κυβέρνηση σήμερα, ώστε προτιμούν να αυξήσουν τον ΦΠΑ στον τουρισμό, δηλαδή στο μόνο παραγωγικό κομμάτι που λειτουργεί στην Ελλάδα, αρκεί να μην πειράξουν ούτε ρουθούνι στο Δημόσιο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο πλησιάζει το σημείο μηδέν της αναμέτρησης τόσο δείχνουν πόσο ανέτοιμοι, επιπόλαιοι και επικίνδυνοι γίνονται ορισμένοι εξ αυτών. Πόσο δημοκρατικό είναι άραγε να καταγγέλλεις έναν βουλευτή για... αποστασία ή για χρηματισμό και μάλιστα εκ των προτέρων για να μην ψηφίσει ό,τι τελικά αυτός προτιμάει; Μήπως είναι μία ακόμη καθαρή μέθοδος τρομοκρατίας;

Ο,τι έχτιζαν μεθοδικά στην εικόνα της κυβερνησιμότητας τους τελευταίους τρεις μήνες, το γκρεμίζουν μέσα σε 15 ημέρες εντός και εκτός χώρας. Τρόμαξαν οι πάντες,  και ειδικά οι έξω, γι’ αυτό και οι δανειστές άρχισαν τα τελεσίγραφα. Του… ετοιμάζουν θερμή υποδοχή σε περίπτωση πρωθυπουργίας.

Ας ελπίσουμε ότι σήμερα, δύο χρόνια μετά το δράμα που ζήσαμε, δεν θα κατρακυλήσουμε στον πάτο. Είτε με ευθύνη του Σαμαρά, είτε με ευθύνη του Τσίπρα, είτε δηλαδή από την παρούσα, είτε από τη νέα κυβέρνηση αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές. Γι’ αυτούς να δείτε τότε τι θα γράψουν τα βιβλία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ