Χαδούλα όπως Λαγκάρντ
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Χαδούλα όπως Λαγκάρντ

Η μορφή της Χαδούλας, της ηρωίδας του Παπαδιαμάντη, έχει κάτι κοινό με την εποχή μας. Ποιο; Την ανησυχία που έχει η “Φόνισσα” από την αρχή της πλοκής για το πώς θα προικοδοτηθούν οι κόρες στο φτωχό μέρος. Με ποιο τρόπο και ποια μέσα; Οι κόρες που γεννιούνται πολλές και ζουν σαν επτάψυχες.

Ετσι αποκτά την εμμονή που την οδηγεί στο έγκλημα: Να παίρνει ζωές, ώστε αυτές να μην ζουν μέσα στη φτώχεια που αυτή έζησε, με προίκα από την αρχή απαξιωμένη. Ταυτόχρονα να απαλλάσσει κατά τον τρόπο αυτό γονείς από την υποχρέωση να προικίσουν τα παιδιά μέσα στην φτώχεια τους.

Ενα ακραία ψυχογραφικό φαινόμενο που σίγουρα βρίσκει πολλές αντανακλάσεις στην εποχή μας με τα μαθηματικά του θανάτου. Της λιτότητας και μιας ακόμα πιο κυνικής λογικής: της αφαίρεσης ανθρώπινων ζωών.

Μπορεί η μεταφορά σε όπερα να εξάντλησε μέχρι στιγμής τα εισιτήρια της παράστασης. Ομως η Λαγκάρντ και η παρέα της, ας είναι η τελευταία φορά που θα μας κολλήσουν στον τοίχο. Η λογική αυτή με τις "μοντέρνες προσθαφαιρέσεις" δεν απέχει πολύ από την μιζέρια διαρκείας, την οποία καλείται να διαχειριστεί η ελληνική κοινωνία, ή τουλάχιστον ένα μέρος της.
Κλείσιμο

Και οι εμμονές του ΔΝΤ που γνωρίζει ότι βρίσκεται στην έξοδο του προγράμματος είναι οι ίδιες μέχρι το τέλος. Ηδη στην Ευρώπη έχει αρχίσει να συζητιέται η στάση και φιλοσοφία της Γερμανίας σε πολλά επίπεδα και αυτό φάνηκε από όσα είπε και ο Πέτερ Μπόφιγκερ, κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος που μίλησε σε διάλεξη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αλλά και για τα όσα παραδέχτηκε σε σχέση με την στάση των πιστωτών που κωφεύουν και θα κωφεύουν συστηματικά.

Ακόμα ένα ζήτημα είναι ο προβληματισμός που διατυπώνεται για το κατά πόσο η Ευρώπη θα πρέπει να κατευθύνεται συστηματικά σε εξαγωγές, όταν αναπτύσσει μια εσωτερική αγορά του μεγέθους που μιλάμε και βλέπουμε. Σήμερα δεν αποκλείεται να τεθούν οι βάσεις για να κλείσει έστω και φαινομενικά ο μνημονιακός κύκλος. Και λέμε φαινομενικά, γιατί οι ρυθμιστικές αποφάσεις θα παραμείνουν στην θέση τους,εμπλουτισμένες πιθανώς και με άλλες.

Τα φονικά ένστικτα όμως κάπου πρέπει να έχουν ένα τέλος. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει το "τελευταίο έγκλημα". Η Φόνισσα βέβαια δεν θα πέσει στον γκρεμό, όπως γίνεται στο αθάνατο έργο, κινδυνεύει όμως να πέσει έτσι στον γκρεμό ολόκληρη η φιλελεύθερη θεωρία της οικονομίας, όταν οι Financial Times, πανεπιστημιακοί και άλλοι αλληθωρίζουν προς την Αριστερά. Ας κλείσει σήμερα λοιπόν και η τελευταία σελίδα του προγράμματος που θα μείνει στην ιστορία ως το ελληνικό μνημόνιο. Και ας βρούμε κάνα φράγκο για τις παραδοσιακές δημόσιες επενδύσεις ή τα ΣΔΙΤ... Τόσα κονδύλια ετοιμάζει ο Γιούνκερ!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK