Πορδές
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Πορδές

Το παρασκήνιο ολότελα διαφορετικό και νοσηρό από το προσκήνιο. Αλλο το «φαίνεσθαι». Αλλο το «είναι». Οπως το έλεγε ένας σοφός The Essential is not visible. Το ουσιώδες δεν είναι ορατό. Το εξηγώ

Ο Αλέξης είναι με την Τρόικα. Και ταυτόχρονα είναι με τον Σαμαρά. Γελάτε; Κι όμως. Σκεφτείτε το καλά

Είναι με την Τρόικα για ένα απλό λόγο. Οσο οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση τόσο εκείνος και τα στελέχη του μπορούν, πειστικά, να υποδύονται τους σκληρούς αντιμνημονιακούς. Και όσο πιέζεται η κυβέρνηση, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες για ακόμα περισσότερα μέτρα!

Ταυτόχρονα είναι με τον Σαμαρά για έναν απλό λόγο. Αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα τότε οι επερχόμενες εκλογές θα είναι απλός περίπατος. Σ εκείνη την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα γκρεμιστεί και ο Βενιζέλος θα βλέπει Βουλή από μακριά!

Ομως ο Σαμαράς ανυποχώρητος. Τρελός είναι να μειώσει τις συντάξεις και τις επικουρικές; Τρελός είναι να συμφωνήσει με τις ομαδικές απολύσεις; Ετσι και το κάνει θα τον πάρουν με ζαρζαβατικά και κλούβια αβγά. Επομένως ο Σαμαράς παριστάνει την ρεπλίκα του Τσίπρα!

Το πιο σουρεαλιστικό εξ όλων αυτών είναι ο εσωτερικός διχασμός του Αλέξη. Από τη μια η βαθιά, ακατανίκητη επιθυμία του να πάμε το συντομότερο σε εκλογές. Στη βράση κολλάει το σίδερο!
Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή μια δεύτερη σκέψη τον φρονιματίζει και του λέει «άσε καλύτερα, μια άλλη φορά». Γιατί στην περίπτωση που ο Αλέξης παραλάβει το τιμόνι αυτή τη στιγμή, ε τότε σκέτη καταστροφή. Θα αναγκαστεί εκείνος και όχι ο Αντώνης, να πάρει τα μέτρα. Ως εκ τούτου χαλινάρι στην επιθυμία του να αφορμήσει!

Η αναμονή μπορεί να αποβεί μοιραία. Ωραία, σου λέει. Να περιμένω μέχρι το 2016. Ωστε ο Σαμαράς να πάρει τα μέτρα. Κι έτσι εγώ να βρω μισογεμάτα τα ταμεία. Αν όμως στο μεταξύ-χτύπα ξύλο που λένε-κάτι άσχημο συμβεί; Αν ο Γιώργος φτιάξει δικό του κόμμα; Αν ο Θεοδωράκης κερδίσει πόντους; Αν το κόμμα μου διχοτομηθεί; Επομένως, κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει!

Παρόλα αυτά. Κατά βάθος φλερτάρει με την ιδέα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας απ αυτή την Βουλή. Γιατί έτσι θα αποφύγει τις εκλογές. Κι έτσι ο Σαμαράς ίσως πάρει τα σκληρά μέτρα!

Δύο δεδομένα διαμορφώνουν την ουσία του πολιτικού σκηνικού. Το πρώτο ότι οι κυβερνητικοί συνέταιροι έχουν υπογράψει την υλοποίηση όλων των μέτρων. Ως εκ τούτου οι δανειστές ωρύονται «κύριοι να τιμήσετε τις υπογραφές σας»

Το δεύτερο ότι οι δανειστές δεν καταλαβαίνουν από ελληνικά κόλπα. Και είναι αποφασισμένοι να διαπραγματευτούν με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με τον Τσίπρα; Με τον Τσίπρα. Please θερμοπαρακαλεί ο Σαμαράς. Αφήστε με να αναπνεύσω!

Το αποτέλεσμα; Η παροιμιώδης νεοελληνική «σχιζοφρένεια». Δηλαδή μάγκες με άδεια πορτοφόλια. Οπως λέει και ο φτωχός λαός «με πορδές δεν βάφονται αβγά»! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ