Μία εγκύκλιο που να ζητά «συγγνώμη» θα βγάλει κανείς ποτέ;
plantzos_kostas

Κωστής Πλάντζος

Μία εγκύκλιο που να ζητά «συγγνώμη» θα βγάλει κανείς ποτέ;

Ας ξεκινήσουμε με ένα κουίζ:

- σε ποιο κράτος - «παιδική χαρά» του πλανήτη γη, ψηφίστηκαν 50 καινούργιοι νόμοι μέσα στους τελευταίους 10 μήνες;

- σε ποιο ευνομούμενο του κόσμου Κράτος εκδόθηκαν 1984 νέες εγκύκλιοι υπουργείων μέσα σε 300 μέρες από την αρχή του χρόνου.

-  ποιο κράτος αλλάζει τόσους πολλούς «κανόνες» ώστε τελικά να μην υπάρχουν «κανόνες»;

Κλείσιμο
Σωστά μαντέψατε: είναι το κράτος-«μπανανία» της Ευρωζώνης που ονειρεύεται έξοδο από τα Μνημόνια και θέλει να διώξει την Τρόικα γιατί «μόνοι μας μπορούμε καλύτερα». Ναι, είναι η Ελλάδα μας…

Κάποιοι θα πουν πως εργάζονται «σκληρά στην κυβέρνηση». Κάποιοι λένε μάλιστα  πως η κυβέρνηση αδικείται γιατί χρεώνεται τις «γκάφες» ενός Θεοχάρη ή κάποιας Σαββαΐδου, τους οποίους δεν τους εκλέξαμε. Έτσι βολεύει, έτσι λένε! Πάντα κάποιος άλλος φταίει και για τα πιο απλά και «λυμένα» πράγματα -ακόμα και γιατί δεν ειδοποίησε τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο ότι έπρεπε να παραστεί στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Δεν μιλάει κανείς όμως για τα «ρεζιλίκια» του κράτους, αν δεν προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών και δεν αγγίζει την τσέπη του. Αν διαλύεται καθημερινά το κράτος και η ζωή όσων, χωρίς λεφτά πια, προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα για τα αυτονόητα και να βάλουν απλώς «μια πέτρα πάνω σε μιαν άλλη», αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αρκεί να σχίσουμε τα Μνημόνια και θα είμαστε μια χαρά…

Εγώ βλέπω όμως για παράδειγμα τι αναστάτωση προκαλεί (αλλά δεν μιλά κανείς αφού βολεύει να κρύβονται από πίσω από τι κάνει πάντα και μόνον το υπουργείο Οικονομικών) μια εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Για να μη μου πει κανείς «τι σε νοιάζει τώρα για τις εγκυκλίους του Παιδείας, σάματις και τις διαβάζει κανείς;» επέλεξα να αναφερθώ μόνο σε μία εγκύκλιο που την έδωσαν τα σχολεία στα παιδιά της δευτέρας και τρίτης δημοτικού, για να την πάνε στο σπίτι τους και να την διαβάσουν οι γονείς τους.

Τι να απαντήσει κανείς όμως σε ένα 7χρονο παιδί που ρωτά τον γονιό του «τι λέει το χαρτί που σου έφερα;» όταν έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις βγαλμένες από τη «Φάρμα των Ζώων» ή τη «Φωλιά του Κούκου»; Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος:

- στα σχολεία ισχύει γενικά ότι πρέπει τα παιδιά να φέρουν χαρτί γιατρού με ιατρικές εξετάσεις (οδοντίατρος, παθολόγος, καρδιολόγος, οφθαλμίατρος κλπ) πριν γραφτούν σε κάποιες από τις επόμενες τάξεις. Πολύ σωστά, λέω και εγώ, να γίνεται υποχρεωτικά, ενώ προσπερνώ το γεγονός πως τα σχολεία το ζητάνε από τους γονείς μετά τον αγιασμό και έτσι χάνονται ώρες και εβδομάδες μαθημάτων μέχρι να τα μαζέψουν, αντί να ενημερώνουν πχ από τον Μάιο τους γονείς ώστε να έχουν πράξει τα δέοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

- ψηφίζει η Βουλή ένα νόμο τον περασμένο Μάιο (ΦΕΚ 1296/2014) που τον υπογράφει σαν υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου και αλλάζει τα περί Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητού. Αν και το χαρτί γιατρού είχε τριετή ισχύ, ο υφυπουργός βγάζει και μία εγκύκλιο  (Αρ.Πρωτ.Φ.6/311/79278/Γ1/21-05-2014/ΥΠΑΙΘ) που λέει ότι εκτάκτως φέτος πρέπει μέχρι 31.10.2014 να περάσουν από εξετάσεις, εκτός από τα «πρωτάκια», και τα παιδιά της Β και Γ Δημοτικού.

- μετά το άνοιγμα των σχολείων (!) ξεκινά ένα πανδαιμόνιο. Στις 24 Σεπτεμβρίου, εκδίδεται μακροσκελής εγκύκλιος προς τα σχολεία από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Σπουδών κύριο Κώστα Παπαχρήστο που αναφέρει ότι ειδικά για το 2014 θα πρέπει να φέρουν ξανά χαρτί γιατρού και τα παιδιά της Ε Δημοτικού. (Αρ.Πρωτ.Φ.6/311/79278/Γ1/21-05-2014/ΥΠΑΙΘ).

Για την ακρίβεια λέει (σε απλά ελληνικά που τα καταλαβαίνουν μόνο οι δικηγόροι που τις γράφουν) ότι «ειδικά για το σχολικό έτος 2014-2015 εκτός των μαθητών των τάξεων που αναφέρονται στο κεφ. Β΄, § ζ της παρούσας εγκυκλίου, υποχρέωση προσκόμισης Α.Δ.Υ.Μ., έχουν και οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Ε΄ τάξη των Δημοτικών σχολείων, καθώς η ηλικιακή αυτή ομάδα έχει προσκομίσει το τελευταίο Α.Δ.Υ. πριν από δύο (2) έτη και συνεπώς δεν είναι επικαιροποιημένο. Παρακαλούνται οι Δ/ντες Π.Ε της χώρας όπως ενημερώσουν άμεσα τα σχολεία περιοχής ευθύνης τους».

- Φτάνουμε στις 10 Οκτωβρίου όπου στα σχολεία δίνουν στα παιδιά μία ανακοίνωση για τη διαβάσουν οι γονείς η οποία αυτολεξί αναφέρει τα εξής: «πληροφορούμε τους γονείς των Β΄και Γ΄ Τάξεων ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο Αρ.Πρωτ.Φ.6/311/79278/Γ1/21-05-2014 πρέπει να φέρουν νέο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή. Σας παρακαλώ να φροντίσετε να το φέρετε όσο πιο σύντομα μπορείτε…» κλπ κλπ. Αγνοώ ακόμα γιατί δεν γίνεται αναφορά για τους μαθητές της Ε Δημοτικού όπως έλεγε η εν λόγω εγκύκλιος, αλλά δεν έχει καμία σημασία, όπως θα δείτε παρακάτω…

- Μία εβδομάδα μετά, στις 17/10/2014 και αφού κάποιοι γονείς παράτησαν δουλειές και έσπευσαν να φέρουν τα χαρτιά που «εκτάκτως» τους ζητά το  σχολείο και το υπουργείο Οικονομικών, τα παιδιά φέρνουν ένα άλλο χαρτί στους γονείς τους, το οποίο γράφει: «Πληροφορούμε τους γονείς των Β΄και Γ΄τάξεων ότι σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο Φ.6/660/166841/Γ1 του ΥΠΑΙΘ ανακαλείται η προηγούμενη εγκύκλιος και επομένως δεν απαιτείται η προσκόμιση του νέου ΑΔΥΜ αλλά θα ισχύσουν για τη σχολική χρονιά 2014-2015 τα παλαιά Ατομικά Δελτία Υγείας των οποίων η ισχύες είναι τριετής. Σας ευχαριστών πολύ. Η Διευθύντρια του σχολείου..» κλπ κλπ.

Πολύ απλά δηλαδή, από «το φέρτε όσο πιο σύντομα μπορείτε» σε μία εβδομάδα φτάσαμε στο «πάρτε τα πίσω». Για τα παιδιά που έτρεχαν κακήν κακώς με τους γονείς τους κατά χιλιάδες στους γιατρούς, παρατώντας τις δουλειές τους ή τα μαθήματά τους, χάνοντας ώρες διδασκαλίας στο σχολείο, ξοδεύοντας χρήματα κλπ κλπ δεν υπάρχει ούτε μία συγγνώμη που να σβήνει τις εγκυκλίους της ντροπής.

Και όσοι πρόλαβαν και τα πήγαν τα χαρτιά από 3-4 γιατρούς; Και όσοι έχουν δύο και τρία παιδιά σε δημοτικά και γυμνάσια και έπρεπε να τρέχουν σαν παλαβοί για να κάνουν από δύο φορές και τρεις τα ίδια πράγματα; Δεν βγήκε εγκύκλιος που να λέει αν θα ισχύσουν για μια τριετία, αφού τα έφεραν που τα έφεραν οι γονείς.

Τι άλλαξε άραγε σε μία εβδομάδα για να αλλάξουν μυαλά στο υπουργείο Παιδείας; Ψιλά γράμματα… Εδώ η κυβέρνηση δεν κάνει διορθώσεις όπως στον ΕΝΦΙΑ. Μάλλον ο κύριος Παπαχρήστου ξέρει την πάσα αλήθεια -ή σε αυτόν μπορεί και να τα φορτώσουν όλα αν ενοχληθούν από το δημοσίευμα οι πολιτικοί ιθύνοντες.

Δεν νομίζω ότι ενοχλεί κανέναν όμως ότι το υπουργείο Παιδείας έβγαλε πχ 2 νέους νόμους και 156  νέες εγκυκλίους (που αλλάζουν, τροποποιούν ή παραπέμπουν σε δεκάδες άλλες αποφάσεις και νόμους του παρελθόντος) μέσα σε 250 εργάσιμες ημέρες. Άλλοι απλώς έκαναν τη δουλειά τους, άλλοι έφυγαν από το υπουργείο, άλλοι επέστρεψαν κλπ.

Λεπτομέρειες;  Δηλαδή αν δεν χρωστούσαμε και δεν πληρώναμε φόρους, θα ζούσαμε καλά; Και στην πιο βαθιά ζούγκλα του Αμαζονίου δεν υπάρχει εφορία, αλλά υπάρχουν κανόνες. Γιατί να βαυκαλιζόμαστε άλλο πια λοιπόν με την Αμφίπολη, την Ακρόπολη και τους αρχαίους προγόνους  μας, αντί να υιοθετήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα τις πρακτικές βαρβαρικών φυλών που κοροϊδεύουμε, από τους Ούννους και τους Μογγόλους μέχρι τους ανθρώπους των σπηλαίων;

Όλα νομίζω όμως ότι τα εξηγεί μία κουβέντα που μου είπε την Παρασκευή ένας καφετζής  στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την μετακίνηση του κυρίου Νίκου Δένδια στο υπουργείο Αμύνης: «τι πρόλαβε να κάνει σε 4 μήνες ένας υπερ-υπουργός Ανάπτυξης, πότε πρόλαβε να μάθει  τα θέματα της Οικονομίας και πότε θα τα μάθει ο καινούργιος που έρχεται; Και ύστερα σου λένε πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και καλή διοίκηση»… 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ