«Αγάπη μου θα συρρικνώσω την κυβέρνηση»
Κλεοπάτρα Κοντονίκα

Κλεοπάτρα Κοντονίκα

«Αγάπη μου θα συρρικνώσω την κυβέρνηση»

Οι δημοσκόποι σε «ιδιωτικές» τους συζητήσεις, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ με 4-5 μονάδες, δίνοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη διαφορά ενός ασφαλούς προβαδίσματος. Η κυβέρνηση αντέδρασε αιφνιδιάζοντας με την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία όπως ήταν αναμενόμενο, έλαβε στη Βουλή. 

Η ψήφος εμπιστοσύνης όμως δεν ήταν αρκετή, όπως αποδείχθηκε, να αναχαιτίσει το άνοιγμα της δημοσκοπικής ψαλίδας. 

Μετά από πέντε χρόνια κρίσης και ύφεσης, οι εντυπώσεις της επικοινωνίας δεν είναι αρκετές και ικανές να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα. Η κυβέρνηση διολίσθησε σε λαϊκιστικά μονοπάτια και λεονταρισμούς, για εκδίωξη της τρόικας, έξοδο από τα μνημόνια και υποσχετικές ανάπτυξης, που όχι μόνο δεν έφεραν νηνεμία, αλλά την έριξαν στην καταιγίδα των αγορών. Οι αγορές, δηλαδή άνθρωποι που διαχειρίζονται πολλά δισεκατομμύρια, και με μία κίνησή τους μπορούν να σε βουλιάξουν, έστειλαν ένα σκληρό –όπως τους ταιριάζει- μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση, η οποία πλησιάζοντας την εκλογική επιτυχία, για πρώτη φορά ίσως συνειδητοποίησε ότι τα λόγια και οι πράξεις μπορεί να έχουν συνέπειες σκληρές έως ολέθριες. 

Και ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, εάν πήρε πράγματι το μήνυμα, θα αναγκασθεί να προσαρμόσει την πολιτική του σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για να καταφέρει να πείσει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης. 
Η κυβέρνηση σίγουρα έλαβε το μήνυμα των αγορών, αφού εγκατέλειψε τις «παλληκαριές» απέναντι στους δανειστές της χώρας και ξαναπροσγειώθηκε απότομα στη δίνη της αναξιοπιστίας. 
Κλείσιμο

Δεν φαίνεται όμως να έλαβε το μήνυμα των πολιτών οι οποίοι δεν πείθονται πια για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, παρά τα πλεονάσματα. 
Το οικονομικό και το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επιστράτευσε ξανά την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. 

Το αλαλούμ του ΕΝΦΙΑ, συνεχίζεται και στην αποκατάσταση των αδικιών. 
Κι εκεί που όλοι ανέμεναν να δουν τις διορθώσεις, ανακαλύπτουν πάλι ότι οι δικαιούχοι συρρικνώνονται με κουτοπονηριές και τερτίπια. Η σχετική απόφαση προβλέπει ότι για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα, ακόμα κι αν αυτό προέρχεται από το επίδομα ανεργίας, το επίδομα τέκνων, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, την αποζημίωση λόγω απόλυσης ! 

Δεύτερο ζήτημα, η περιβόητη έκτακτη εισφορά, που για να διατηρηθεί βαφτίστηκε εισφορά αλληλεγγύης που θα ίσχυε μέχρι το τέλος του 2014 και αίφνης παρατείνεται για δύο ακόμα χρόνια (νέο μέτρο αυτό) μειωμένη κατά 30%. Άρα θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς για τη μείωση ενός χαρατσιού που μπήκε σαν έκτακτο, έγινε ορισμένου χρόνου και τώρα παρατείνεται για δύο ακόμα χρόνια και ως γνωστόν, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού; 
Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το πετρέλαιο θέρμανσης που ενώ είχε αυξηθεί ο φόρος κατά 400% και πλέον, γκρεμίστηκαν τα έσοδα και ξύλιασε το πανελλήνιο, εμφανίστηκε φέτος η κυβέρνηση να προχωρά στο φιλολαϊκό μέτρο της μείωσής του κατά 10 λεπτά ! 

Ας μην επεκταθούμε στο τεράστιο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και της κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων που προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων των οφειλετών για να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη στιγμή που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα είναι σε θέση να παρέχουν συντάξεις, πλην της εθνικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ ! 

Οι πολίτες, δεν πείθονται όπως οι αγορές με δηλώσεις μεταμέλειας. Και μετά από πέντε χρόνια συρρίκνωσης, ούτε αντοχή ούτε ανοχή διαθέτουν για άλλες θυσίες. 

Το μπάχαλο του ΕΝΦΙΑ, ή η παράτασης της εισφοράς – συμφοράς δείχνουν στην εξαντλημένη κοινωνία την κυβερνητική κόπωση και την πολιτική του ποδαριού, αλλιώς δεν θα βάφτιζαν το επίδομα ανεργίας εισόδημα για να επιβάλλουν φόρους. 

Όλα αυτά έχουν κόστος δυσβάσταχτο για τους πολίτες. Γι’ αυτό και ο νεαρός άνεργος όταν διάβασε τη δήλωση του εκπροσώπου κ. Αδωνι Γεωργιάδη, πως οι βουλευτές (με 75% αφορολόγητο) έχουν υποστεί πρώτοι τις μεγαλύτερες περικοπές, επιστράτευσε το χιούμορ του δηλώνοντας στη γυναίκα του «αγάπη μου αποφάσισα να συρρικνώσω την κυβέρνηση…» 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ