Πόσοι νεκροί για τον ΕΝΦΙΑ
Πρώτο ΘΕΜΑ

Πρώτο ΘΕΜΑ

Πόσοι νεκροί για τον ΕΝΦΙΑ

Η απειλή για την τιμωρία των υπευθύνων, όλων όσων είχαν συμμετοχή στο χάος του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να παραμείνει κούφια και ανενεργή. Είναι πολύ θετικό το ότι παρενέβη ο εισαγγελέας μέχρι να το αποφασίσει η κυβέρνηση και ελπίζουμε να κινηθεί η διαδικασία του  Αυτοφώρου για τους ηθικούς αυτουργούς.

«Για τον ΕΝΦΙΑ έγιναν λάθη» είπε ο πρωθυπουργός στις 6 Σεπτεμβρίου και δήλωσε αποφασισμένος «να δώσουν λόγο αυτοί που έκαναν το λάθος». Δεν έχει συμπληρωθεί καν ένας μήνας από την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ και ήδη ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε στην πράξη «φόρος αίματος».

Πριν ο πρωθυπουργός πραγματοποιήσει την εξαγγελία του για την τιμωρία όσων έγραψαν στο πόδι -πριν τον περάσουν σαν θηλιά στο λαιμό εκατομμυρίων Ελλήνων- τον επαχθή, άδικο και προχειροφτιαγμένο φόρο, ένας συμπολίτης μας είναι νεκρός. Εκεί, στη σειρά του, περιμένοντας να πληρώσει το «σφάλμα» κάποιων φωστήρων, ένας 70χρονος άντρας έγινε άθελά του θύμα και μάρτυρας μιας αφόρητα τραγικής πραγματικότητας. Αυτής που βίωσαν όλοι όσοι στήθηκαν και ίσως περιμένουν ακόμη σε κάποια ουρά, στην επάρατη «τελευταία ημέρα για τη δόση του ΕΝΦΙΑ». 

Η απειλή για την τιμωρία των υπευθύνων, όλων όσων είχαν συμμετοχή στο χάος του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να παραμείνει κούφια και ανενεργή. Υπάρχει κοινωνική, παλλαϊκή απαίτηση πλέον για παραδειγματικό κολασμό των αυτουργών μιας πράξης που δεν απέχει πολύ από το έγκλημα -και δη κατά του ελληνικού λαού. Να πέσουν κεφάλια σήμερα κ. Πρωθυπουργέ. Η κοινωνία περιμένει πέρα από οποιαδήποτε άλλη επανόρθωση, την αποκατάσταση της ηθικής τάξης και της αξιοπρέπειας. 

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός έχει πλέον κάθε λόγο να καρατομήσει τους υπεύθυνους συντάκτες του ΕΝΦΙΑ. Το ζήτημα δεν είναι πια πολιτικό. Είναι κοινωνικό, όπως είναι και ανθρωπιστικό. Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε θανάσιμος, οι βεβιασμένες και εμβαλωματικές κινήσεις στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του, έπληξαν το απολύτως στοιχειώδες: Την ίδια την ανθρώπινη ζωή. 

Δεν υπήρξε καν η στοιχειώδης πρόβλεψη να μην λήγει και αυτή η προθεσμία στις 30 του μηνός μαζί με όλες τις άλλες. Πώς και πότε θα τον πληρώσει ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα ή ο συνταξιούχος που πληρώνονται, αν πληρώνονται στο τέλος του μήνα; Πώς θα προλάβει: Δεν μπορούσαν οι “φωστήρες” και οι “μανδαρίνοι” να μεταθέσουν αυτή την προθεσμία, παράδειγμα, για τις 5 Οκτωβρίου;

Εάν η κυβέρνηση ολιγωρήσει, εάν αποδειχθεί αδύναμη να τιμωρήσει τους υπευθύνους γι' αυτό το δράμα, θα παραμείνει υπόλογη έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρακολουθεί εδώ και μήνες μια οπερέτα με τους διάφορους ανευθυνοϋπεύθυνους υπουργούς να πετούν ο ένας τον άλλον την καυτή πατάτα του ΕΝΦΙΑ. Και ταυτόχρονα να νίπτουν ομαδικώς τας χείρας τους. Το ένας δεν ήξερε του άλλου “δεν ήταν δικός του”


Είναι πολύ θετικό το ότι παρενέβη ο εισαγγελέας μέχρι να το αποφασίσει η κυβέρνηση και ελπίζουμε να κινηθεί η διαδικασία του  Αυτοφώρου. Να συλληφθούν οι υπέυθυνοι ηθικοί αυτουργοί μ και να πάνε κατευθείαν στο εδώλιο του κατηγρουμένου. Η Δικαιοσύνη έδειξε ότι πολλές φορές αντιλαμβάνεται το ρόλο της και μπορεί να δράσει με ταχύτητα και αξιοπιστία.

Η Τρόικα αυτές τις ώρες βρίσκεται στην Ελλάδα. Η σύμπτωση, μέσα στην τραγικότητά της, είναι ιδανική: Οι εκπρόσωποι των δανειστών, αυτοί που εδώ και μία τετραετία έχουν υποβάλει την πατρίδα μας σε μια εξευτελιστική και απάνθρωπη ταλαιπωρία, δεν πρέπει να φύγουν αυτή τη φορά χωρίς την “εικόνα” του νεκρού. Διότι, εάν αναζητούμε ηθικούς αυτουργούς για την τραγωδία, στη ρίζα του κακού γράφει φαρδιά-πλατιά «Τρόικα». Και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να ξεπροβοδίσει τους δανειστές με το μαύρο μαντήλι του πένθους και της οργής, για τη χαμένη τιμή, για τη χαμένη ζωή, όχι μόνο ενός αθώου θύματος, αλλά ενός ολόκληρου έθνους. 
             
Το Πρώτο Θέμα είχαμε προειδοποιήσει ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν ήταν ένα επουσιώδες ολίσθημα, ένα δευτερεύον, άνευ σημασίας σφάλμα. Ο τραγέλαφος που προκλήθηκε, όπως ήταν σαφές από την αρχή, ήταν ένα βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση. Το οποίο δεν θα μπορούσε παρά να φτάσει να απειλεί ακόμη και την ομαλή πορεία της.


                                                                                                                          ΘΕΜΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα