Aι Ειδοί Του Μαρτίου
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Aι Ειδοί Του Μαρτίου

Αι ειδοί στην αρχαία Ρώμη ήταν οι μέρες που χώριζαν τον κάθε μήνα σε δύο ίσια μέρη.

Ο όρος «ειδοί» δεν αναφερόταν μόνο στον Μάρτιο, αλλά στη 15η ημέρα του Μαΐου, του Ιουλίου, του Οκτωβρίου και τη 13η ημέρα των άλλων μηνών, πάντα κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Αι ειδοί του Μαρτίου, δηλαδή η 15η Μαρτίου, ήταν αργία για τους Ρωμαίους αφιερωμένη στον Θεό Αρη, και γι’ αυτό εκείνη τη μέρα τελούνταν στρατιωτικές παρελάσεις.

Αι ειδοί του Μαρτίου έμειναν στην παγκόσμια Ιστορία ως αποφράδα ημέρα γιατί εκείνη ακριβώς τη μέρα το 44 π.Χ. δολοφονήθηκε ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας.

Ο Καίσαρας, όπως αναφέρει η Ιστορία, είχε προειδοποιηθεί από έναν οιωνοσκόπο, τον Σπουρίνα, που του είχε πει «να φοβάσαι τας ειδούς του Μαρτίου». Οταν η μέρα έφτασε και ο Καίσαρας ενώ πήγαινε προς τη Σύγκλητο συνάντησε τον οιωνοσκόπο, του είπε ειρωνικά: «Εφτασαν αι ειδοί!» εννοώντας ότι δεν είχε συμβεί κάτι κακό. «Ναι, άλλα δεν πέρασαν…», του απάντησε ο οιωνοσκόπος.

Στην πορεία του Καίσαρα προς τη Σύγκλητο ο Ελληνας σοφιστής Αρτεμίδωρος του έδωσε ένα σημείωμα που αποκάλυπτε τη συνωμοσία, αλλά ο αυτοκράτορας ήταν απασχολημένος με το πλήθος και δεν το άνοιξε να το διαβάσει.
Κλείσιμο

Μετά από λίγο ο Καίσαρας θα έπεφτε νεκρός, με 23 μαχαιριές, από τα χέρια των συνωμοτών μέσα στη Σύγκλητο. Τον μαχαίρωσαν άπαντες οι συνωμότες για να πιστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στον φόνο.

Το αποκορύφωμα της ματαιοδοξίας είναι ότι το έτος του θανάτου του η Σύγκλητος τον είχε ανακηρύξει ισόβιο δικτάτορα…

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το σήμερα, και ιδιαίτερα με την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας;

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει μια μερίδα της αντιπολίτευσης σε έναν πρωτόγνωρο πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Παραβλέποντας την ορατή πραγματικότητα και το αντικειμενικό συμφέρον της χώρας, ζητούν επίμονα με κάθε ευκαιρία και με κάθε μέσο εκλογές.

Χωρίζουν τους Ελληνες σε μνημονιακούς, δηλαδή υποταγμένους σε ξένα κέντρα, και αντιμνημονιακούς, δηλαδή πατριώτες. Και παραβλέπουν το γεγονός ότι οι εκλογές σε όλες τις δημοκρατικά δομημένες χώρες γίνονται σε προκαθορισμένο χρόνο. Παραβλέπουν επίσης το αντικειμενικό γεγονός ότι στις παρούσες συνθήκες μια πρόωρη εκλογική διαδικασία θα ήταν ίσως καταστροφική για την πορεία της χώρας. Για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Για την επερχόμενη ανάπτυξη. Για τη σχέση της με τους εταίρους της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ακόμα, χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, θα ήθελα να επισημάνω ότι  παραβλέπουν το γεγονός ότι εκλογές στις παρούσες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη για την ασφάλεια της χώρας ακυβερνησία. Και για τον σκοπό αυτό, προκειμένου να δημιουργήσουν λαϊκό έρεισμα, επιδίδονται σε παροχολογία, υποσχόμενοι τα πάντα σε όλους! Και αφού μέχρι τώρα δεν πέτυχαν την πτώση της κυβέρνησης προαναγγέλλουν ότι θα αντιμετωπίσουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ως μέσο για την ανατροπή της κυβέρνησης…

Το ερώτημα είναι ποιο είναι το κίνητρό τους. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι είναι η συνειδητή βλάβη της πατρίδας. Πιστεύω ότι είναι η αμετροέπεια, και η αλαζονεία. Θα πρέπει, όμως, να φοβούνται τις ειδούς του Μαρτίου... Η αλαζονεία ήταν η αιτία θανάτου του Ιούλιου Καίσαρα. Η αλαζονεία μπορεί να είναι η αιτία του πολιτικού θανάτου αυτών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας σε αυτή την κρίσιμη ιστορική συγκυρία…

Ο Καβάφης,  το 1911, έγραψε ένα εξαιρετικό ποίημα για τις ειδούς του Μαρτίου που αρχίζει έτσι:

«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.

Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις, τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι…»


*Καθηγητής Καρδιολογίας, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας - Παιδείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ