Οικονομικά σενάρια και πολιτικές εξελίξεις
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Οικονομικά σενάρια και πολιτικές εξελίξεις

Δημοσιονομικά η χώρα έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Ωστόσο στην πραγματική οικονομία δεν υπάρχουν  ανάλογα καλές επιδόσεις.

Ρεκόρ στον τουρισμό χωρίς  αντανάκλαση στην απασχόληση, χαμηλή ρευστότητα κλπ Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν στενά τις επιχειρηματικές εξελίξεις  υποστηρίζουν ότι οι υγιείς εταιρίες κερδίζουν σταθερά  μερίδιο αγοράς σε βάρος των προβληματικών, οι οποίες  βυθίζονται στο τέλμα της οικονομικής αδυναμίας.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι το τρίτο τρίμηνο φέτος η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο και μάλιστα της τάξης του 2% λόγω του τουρισμού. Για το τελευταίο τρίμηνο προβλέπουν  1,2% ανάπτυξη και αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά  ανάσχεσης της ύφεσης. Οι προσδοκίες είναι πως  το 2015 ο τουριστικός κλάδος θα συνεχίσει τα θετικά ρεκόρ ενώ και η κατασκευή του αγωγού ΤΑΠ όπως και των αυτοκινητοδρόμων θα ενισχύσουν περαιτέρω το ΑΕΠ.

Αν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η οικονομία αρχίσει πράγματι να θερμαίνεται,  μερικά τουλάχιστον από τα  προβλήματα σταδιακά θα αρχίσουν να αμβλύνονται. Αντίθετα ο  κίνδυνος είναι να αποδειχθεί το επόμενο διάστημα  πως η οικονομία δεν έχει δυνάμεις να ανακάμψει και να σερνόμαστε με ΑΕΠ +0,5%  με 1% τα επόμενα χρόνια.   

Κλείσιμο
Το πρόβλημα είναι ότι μπαίνουμε στην κρίσιμη φάση όπου η χώρα υπό προυποθέσεις μπορεί να αρχίσει και πάλι να στέκεται στα πόδια της με την  πολιτική αβεβαιότητα  να μεγεθύνεται. Και η αιτία είναι ότι η Κυβέρνηση  έθεσε ως πρώτο στόχο την επίτευξη πλεονάσματος και το πέτυχε με την υπερφορολόγηση, χωρίς όμως -με την ίδια ευκολία που βάζει φόρους- να περικόψει τις δαπάνες με εξαίρεση τις μειώσεις των συντάξεων. Τώρα το πλεόνασμα επιβεβαιώνεται για δεύτερη χρονιά, η οικονομία όμως δεν δημιουργεί επιπλέον έσοδα και οι πολίτες δυσφορούν -δικαίως- για τους  φόρους και απειλούν να μαυρίσουν την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση  δεν πείθει. Αλλωστε παρά τη σοβαρή προσπάθεια «κυβερνητισμού» που κάνει ο Α. Τσίπρας, είναι προφανές ότι αν εκλεγεί, το πρώτο και πιο δύσκολο  ζήτημα  που θα αντιμετωπίσει είναι να ελέγξει το ίδιο το κόμμα του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ