Πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια;
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια;

Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων και οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι τους, χρησιμοποιούν πλήθος διαφορετικών στοιχείων και πληροφοριών για να αξιολογήσουν την κατάσταση της χώρας, της οικονομίας, των τραπεζών κλπ.

Μεταξύ αυτών είναι και έρευνες για το πώς ιεραρχούν οι έλληνες  τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τρίτους. Δηλαδή εκτός της αγοράς τροφίμων,  πως κατατάσσουν οι πολίτες  τις υπόλοιπες οικονομικές τους προτεραιότητες.

Από την πλευρά των επαγγελματιών επενδυτών ο στόχος της συλλογής τέτοιων στοιχείων  είναι να διερευνήσουν -μετά από έξι χρόνια ύφεσης και υιοθέτησης σκληρών εισπρακτικών μέτρων για τις οφειλές στο Δημόσιο- πόσο έχει αλλάξει η συναλλακτική συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στις τράπεζες. Θέλουν να διερευνήσουν τι συμβαίνει και πως εξελίσσεται η υπόθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στέλεχος που γνωρίζει αυτές τις έρευνες έλεγε ότι η πρώτη προτεραιότητα  πλέον των ελλήνων είναι να πληρώσουν την Εφορία, ενώ στη δεύτερη θέση είναι οι τυχόν οφειλές προς το ΙΚΑ. Καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα γιατί η συσσώρευση οφειλών συνδέεται με συλλήψεις, δικαστικές διώξεις, κατασχέσεις  κλπ. Στην τρίτη θέση των λογαριασμών που προσπαθούν   να πληρώσουν οι πολίτες έχουμε μια έκπληξη, καθώς φιγουράρει η κινητή τηλεφωνία. Φαίνεται ότι οι έλληνες αισθάνονται πως χωρίς κινητό τηλέφωνο θα αποκοπούν από την κοινωνία.  Στην τέταρτη θέση έρχονται οι τράπεζες, ενώ άλλοι λογαριασμοί, όπως πχ η ΔΕΗ εμφανίζονται χαμηλότερα, κάπου στην έβδομη –όγδοη θέση, ενώ η ΕΥΔΑΠ που δεν διακόπτει την παροχή βρίσκεται  στη δέκατη θέση.

Κλείσιμο
Αν όμως ιεραρχούμε  στην πρώτη θέση τις πληρωμές στην εφορία, γίνεται φανερή η έκταση της  οικονομικής αδυναμίας  των πολιτών, όταν 2.428.233 έλληνες -σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους-  έχει καθυστερημένες οφειλές στην εφορία. Μόνον τον Ιούλιο –χωρίς να έχει ξεκινήσει ο ΕΝΦΙΑ- 171.784 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 1,28 δις. Και οι ξένοι επενδυτές που έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα αναρωτιούνται: Αν αυτά συμβαίνουν με την πληρωμή φόρων, τι γίνεται με τις πληρωμές στις τράπεζες  που είναι στην τέταρτη θέση όσον αφορά τη σειρά σπουδαιότητας;     

Να σημειωθεί ότι  για τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια δεν έχουμε ακριβή και πρόσφατη εικόνα. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  αναφέρουν σε μηνιαία  βάση στην Τράπεζα Ελλάδος και η τελευταία ανακοινώνει την πιστωτική επέκταση. Οι αναφορές γίνονται στο τέλος κάθε μήνα και αμέσως ακολουθεί τον επόμενο μήνα η ανακοίνωση για την εξέλιξη της πιστωτικής επέκτασης. Για τα κόκκινα δάνεια όμως  το μόνο που ξέρουμε είναι  ότι έφθασαν τα 77 δις. και αυτό επειδή το  ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή. Αλλά τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μια έκθεση διοικητή που εκδόθηκε πριν 4-5 μήνες και είχε νούμερα που αναφέρονται στον Σεπτέμβριο 2013. Eίναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για μένουν σκιές και να δημιουργούνται ερωτήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ